Przepisy na obiad

Zupa krem z brokułami i kalafiorem

23 Views
0
(0)

Krem z brokułów fit

Za oknem szare, zimowe południe, dlatego na rozweselenie proponuję wiosenną zupkę warzywną w towarzystwie żółtych tulipanów.

Lista zakupów

Ilość porcji uzależniona jest od tego jak gęstą zupę chcecie otrzymać, podaję przepis na wodnistą konsystencję jak na zdjęciach (4-5 porcji), ale jeśli macie ochotę na zupę krem – dodajcie mniej wody a z poniższych składników otrzymacie 2-3 porcje.

  • 0,5 główki brokuła
  • 0,5 główki kalafiora
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 kostka drobiowa rosołowa np. Winiary (możecie sami sporządzić wywar, ale że ja wychodzę z założenia <30 min na przygotowanie – dorzuciłam kostkę)
  • przyprawy: wegeta, pieprz, ostra i słodka papryka
  • mały serek homogenizowany naturalny/mały jogurt grecki
  • pestki dyni
  • sucharki/grzanki

Krok po kroku

1. Myjemy warzywa, obieramy marchewkę i cebulę. 


2. Brokuła dzielimy na różyczki, marchewki i cebulę kroimy na kawałki (dowolnej wielkości – chodzi o to, żeby łatwiej je zmielić w blenderze).

3. Warzywa oraz kostkę drobiową wkładamy do garnka z wrzącą wodą (woda powinna być wlana w takiej ilości, aby dominowała 1-2cm nad poziomem warzyw) i gotujemy do miękkości (około 12 minut).

4. Po ugotowaniu warzyw czekamy około 3 minut, aż przestygną.

5. Do garnka dodajemy małe opakowanie serka homogenizowanego naturalnego/jogurtu greckiego i miksujemy je ze sobą (ja użyłam w tym celu blendera imersyjnego).

6. Doprawiamy do smaku.


7. Podajemy z pestkami dyni i kruszonymi grzankami.

Krem z brokułów fit gotowy 😉 Bon apetit!

Jak oceniasz ten post?

Naciśnij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Ocena: 0

Brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

You Might Also Like

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz