Przepisy na obiad

Filety z kurczaka gotowane na parze z kaszą i warzywami

19 Views
0
(0)

Kurczak na parze

„Nie mam sprzętu, żeby zdrowo się odżywiać.” Słyszę to wielokrotnie, dlatego zdradzę Wam mój sprawdzony, studencki sposób. Czy masz w domu garnek? I metalowy durszlak? No pewnie, że masz, a to oznacza, że jesteś wyposażony w profesjonalny sprzęt do gotowania na parze. Wystarczy zapełnić garnek w 1/4 wodą, położyć na nim durszlak, warzywa/mięso i po upływie ok. 20 minut cieszyć się daniami bez grama tłuszczu. Moim zdaniem w ten sposób ugotowane mięso po dodaniu ulubionych przypraw na pewno nie jest mdłe, jak wiele osób zarzuca tej metodzie, a dodatkowo rozpływa się w ustach. Wypróbujcie!

Lista zakupów

Na 2 porcje:

– 2 duże filety z kurczaka

– ulubione przyprawy (ja użyłam słodkiej papryki, pieprzu ziołowego, odrobiny curry, soli i ziół prowansalskich)

– 1 saszetka kaszy gryczane

j- dowolne warzywa, można użyć brokuły, kalafior, marchewkę, buraczki, ogórki, kapustę, a w wersji dla oszczędnych: mrożony mix warzyw

Krok po kroku

1) Filety myjemy, usuwamy z błon, jeżeli są grubsze przecinamy na pół lub bijemy w worku aby nie naruszyć ich struktury. Doprawiamy ulubionymi przyprawami.

2) Gotujemy kaszę gryczaną według instrukcji na opakowaniu.

3) Filety gotujemy na parze do miękkości – ok. 15 minut, najlepiej przed wyłączeniem gazu odkroić kawałek i sprawdzić czy filet jest ugotowany również w środku.

4) Podajemy z surówką lub ugotowanymi warzywami.

Kurczak na parze gotowy 🙂 Bon apetit!

Jak oceniasz ten post?

Naciśnij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Ocena: 0

Brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

You Might Also Like

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz