Obiad

Pełnoziarnisty makaron ze szpinakiem i serem feta

65 Views

Przez święta zdążyłam  zatęsknić za makaronem, dlatego nie miałam dylematu co zrobić dzisiaj na obiad. Nie wiem skąd wzięły się legendy o mdłym smaku szpinaku, ponieważ od kiedy pierwszy raz spróbowałam tego warzywa stałam się jego ogromną fanką. Dobrze doprawiony i w odpowiedniej oprawie jest po prostu wyborny. Poza tym zawiera więcej witaminy C niż cytryna, jest superniskokaloryczny i opóźnia procesy starzenia. To co dzisiaj gotujecie na obiad? 🙂

Lista zakupów

Dla 2 osób, czas wykonania 20 minut:

– pół opakowania pełnoziarnistego makaronu

– mrożony szpinak – mój był w małych kostkach, użyłam ich ok. 15 (można wykorzystać też świeży szpinak)

– pół kostki sera feta

– zazwyczaj do tego dania używałam sera mascarpone – smakuje absolutnie obłędnie i od czasu do czasu można sobie na niego pozwolić, ale staram się szukać mniej kalorycznych zamienników, dlatego zdecydowałam się na ser feta

– pieprz, słodka papryka

– 2 ząbki czosnku

– filet z kurczaka

– opcjonalnie- płatki migdałów

Krok po kroku

1) Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

2) Szpinak rozmrażamy na dużej patelni.

3) Do rozmrożonego szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokruszony ser feta, doprawiamy pieprzem i słodką papryką do smaku.

4) Jeżeli chcemy, możemy ugotować na parze pokrojonego w kostkę kurczaka i dorzucić go do dania.

5) Na patelnię dodajemy ugotowany makaron i całość dobrze mieszamy.

6) Wykładamy na talerze i posypujemy drobnymi kawałkami sera feta.

7) Na małej patelni prażymy migdały, posypujemy nimi gotowe danie. 

Bon apetit!

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply