Przepisy na obiad Przepisy na słodko Przepisy na śniadanie

Ryż na mleku z jabłkami i cynamonem

184 Views
0
(0)

Ryż zapiekany z jabłkami fit

Wczoraj dopadła mnie ochota na obiad na słodko. Przypomniał mi się smak ryżu z jabłkami i cynamonem i wiedziałam, że dopóki go nie zrobię będzie za mną chodzić 🙂 Znacie to uczucie? Wyszedł kremowy, o moim ulubionym cynamonowym zapachu i smaku jabłecznika.  Niebo w gębie! Kto ściśle liczy kalorie może zamienić biały ryż na brązowy czy na kaszę jaglaną ugotowaną na wodzie – mnie marzył się konkretny smak z dzieciństwa.

Lista zakupów

Na 3 porcje, czas przygotowania: 30 minut

– 2 saszetki ryżu

– 4 jabłka

– 2 łyżki cynamonu

– ok. 2,5 łyżki miodu

– cukier waniliowy do smaku

– garść rodzynek

– 2 kubki mleka

Krok po kroku

1) Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ja zrobiłam to rano przed wyjściem na zajęcia, a potem mogłam od razu gotować go w mleku.

2) Myjemy, obieramy jabłka i trzemy za pomocą tarki.

3) Do jabłek dodajemy cynamon, rodzynki, cukier waniliowy do smaku (zależy od słodkości jabłek). Podgrzewamy na patelni.

4) Ryż gotujemy w mleku na najmniejszym palniku na najsłabszym płomieniu ciągle mieszając, aby się nie przypalił, aż wchłonie mleko i osiągnie pożądaną przez nas konsystencję. Na koniec dodajemy miód i mieszamy.

5) Wykładamy ryż do miseczek, na nim układamy ciepłe jabłka.

Ryż zapiekany z jabłkami fit gotowy 😉 Bon apetit!

Jak oceniasz ten post?

Naciśnij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Ocena: 0

Brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

You Might Also Like

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz