Przekąski

Sałatka z brązowym ryżem, tuńczykiem i warzywami

25 Views
0
(0)

Salatka z ryzem i tunczykiem

W polskich domach podczas imprez rodzinnych na stołach goszczą głównie sałatki majonezowe. Kto z nas nie zna standardowej jarzynowej? Dzisiaj proponuję Wam lekki i szybki zamiennik, czyli połączenie brązowego ryżu z tuńczykiem, chrupiącą kukurydzą z puszki i fasolką, polane jogurtem i świeżym szczypiorkiem. Przetestujcie 🙂

Lista składników na 1 porcję, czas wykonania to czas ugotowania ryżu:

– 4 łyżki ugotowanego ryżu brązowego

– 5 łyżek fasoli czerwonej 

– 5 łyżek kukurydzy 

– 2 łyżki szczypioru

– 2 łyżki jogurtu naturalnego

– 1/4 opakowania tuńczyka w oleju (samej ryby, tłuszczu nie dodajemy)

 – pieprz


Krok po kroku:

1) Do miseczki dodajemy ryż, fasolę, kukurydzę, tuńczyka i jogurt, całość mieszamy, doprawiamy pieprzem i posypujemy szczypiorkiem.


Smacznego!


Wartości odżywcze:

Kcal:  318

Białko [g]: 17

Węglowodany [g]: 44

Tłuszcze [g]: 7

Salatka z ryzem i tunczykiem gotowa 🙂
PS Jeśli chcecie wykonać sałatkę w większej ilości, wystarczy zmieszać ze sobą 150g ryżu (1,5 standardowej saszetki), całą puszkę kukurydzy, fasoli, tuńczyka oraz mały kubeczek jogurtu naturalnego.

Jak oceniasz ten post?

Naciśnij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Ocena: 0

Brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

You Might Also Like

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz