Przepisy na obiad

Ryż z kurczakiem w sosie marchewkowo-koperkowym

23 Views
0
(0)

Kurczak w sosie koperkowym

Ostatni raz ryż jadłam wieki temu, dlatego postanowiłam nadrobić zaległości i przyrządzić go z kurczakiem w sosie curry. Kiedy zaczęłam marynowanie mięsa, okazało się, że po głównej przyprawie zostało tylko smutne wspomnienie w postaci resztek na dnie słoiczka… i tak powstał przepis na ulubiony sos mojego narzeczonego, a ja utwierdziłam się w przekonaniu, iż nie doceniałam marchewki w kuchni 🙂

Lista składników (na 2 porcje)

– 2 duże filety z kurczaka

– 1 duża/2 małe marchewki

– 1 cebula

– 3 łyżki koperku

– pieprz, przyprawa do mięsa

– 1 łyżka oleju kokosowego

– jogurt naturalny/śmietana


Krok po kroku

1) Pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka obtaczamy w przyprawach i marynujemy przez kilka godzin w lodówce (jeśli nie mamy czasu możemy doprawić tuż przed podsmażeniem).

2) Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę.

3) Obieramy marchewkę i trzemy na tarce o drobnych oczkach.

4) Kurczaka podsmażamy na oleju kokosowym, kiedy się zarumieni dodajemy cebulę i marchewkę. Podsmażamy razem około minuty, następnie zalewamy wodą (tak, aby kurczak delikatnie wystawał ponad powierzchnię) i dusimy pod przykryciem przez 5 minut.

5) Kiedy woda już wyparuje dodajemy koperek, jogurt/śmietanę i łączymy składniki. Jeśli używacie jogurtu, uważajcie aby się nie zwarzył. 
Podajemy z ryżem (u mnie jaśminowy) i ulubionymi warzywami.

Kurczak w sosie koperkowym gotowy 🙂 Smacznego! 

Jak oceniasz ten post?

Naciśnij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Ocena: 0

Brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

You Might Also Like

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz