Przepisy na słodko

Fit ciasto marchewkowe

63 Views
0
(0)

Fit ciasto marchewkowe

W odróżnieniu od ciasta z fasoli czy buraków, nikogo już chyba nie zdziwi deser z marchewki. Klasyka! Dzisiaj przedstawiam Wam moją dietetyczną wariację na temat marchewkowca.

Lista zakupów: spód

– 6 średnich marchewek startych na tarce o drobnych oczkach

– 4 jajka

– ok. 15 łyżek mąki owsianej (można zmielić płatki, ja użyłam gotowej)

– łyżeczka proszku do pieczenia

– 2 łyżki oleju kokosowego

– 3 łyżki kakao

– 3 łyżki miodu góra

– serek naturalny np. Almette + 2 łyżki miodu

– prażone migdały


Krok po kroku:

1) Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy te pierwsze w osobnej misce (ja zrobiłam to trzepaczką, ale jeśli użyjecie miksera to ciasto wyrośnie nieco wyższe).

2) Do żółtek dodajemy mąkę, proszek, kakao, olej, miód i mieszamy. Jeśli masa jest za sucha i ciężko jest połączyć składniki, możemy dodać odrobinę wody. Uzyskaną masę łączymy z białkami i startą marchewką ciągle mieszając.

3) Pieczemy w 180 stopniach (góra-dół) przez 45 minut.

4) Kiedy ciasto ostygnie dekorujemy je masą (serek+miód) i prażonymi migdałami.


Oto fit ciasto marchewkowe 😉 Smacznego!

Jak oceniasz ten post?

Naciśnij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Ocena: 0

Brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

You Might Also Like

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz