Przepisy na obiad

Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą

120 Views
0
(0)

Zupa z soczewicy czerwonej fit

Lubicie pomidorówkę? No to pokochacie też moją zupę z soczewicy! Jak dla mnie smakuje lepiej niż klasyczna pomidorówka z ryżem, ale o tym musicie przekonać się sami. 🙂

Lista składników

– 2 cebule

– 2 ząbki czosnku

– marchewki 2 sztuki

– kartonik przecieru pomidorowego

– 2 łyżki oleju kokosowego

– ulubione przyprawy (u mnie tymianek, oregano, bazylia, sól himalajska, czarnuszka)

– 1 szklanka czerwonej soczewicy

– 1l bulionu warzywnego (domowego, albo stworzonego na bazie ekologicznej kostki bulionowej)

Krok po kroku

1) Cebule i czosnek obieramy, cebule kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy w garnku, aż cebulka się zeszkli.

2) Marchewkę obieramy, kroimy w talarki i dodajemy do garnka. Smażymy razem przez 2-3 minuty, następnie dodajemy opłukaną na sicie soczewicę, przecier pomidorowy i zalewamy bulionem.

3) Gotujemy na małym palniku ok. 20 minut od chwili zagotowania (do miękkości soczewicy i marchewki). Doprawiamy do smaku.


Gotowa zupa z soczewicy czerwonej fit 😉
Podajemy ze świeżymi ziołami i chrupiącym pieczywem. Smacznego!

Jak oceniasz ten post?

Naciśnij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Ocena: 0

Brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

You Might Also Like

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz