Przepisy na słodko

Jagielnik Oreo

73 Views
0
(0)

Wyjątkowe okazje wymagają wyjątkowej oprawy! Dzisiaj przygotowałam jagielnik Oreo – nie jest to ciasto fit, ale przy okazji cheat meal’a udało mi się przemycić trochę wartości odżywczych kaszy jaglanej ;). Bez pieczenia, bez miksowania, wystarczy blender, chęci i 40 minut wolnego czasu 🙂


Lista składników na tortownicę o średnicy 21 cm:

– 1 szklanka kaszy jaglanej 

– 3 szklanki mleka (może być zwykłe, albo sojowe)

– 1 łyżka ksylitolu

– 1 łyżka oleju kokosowego

– 2 łyżki masła orzechowego

– 240g ciasteczek Oreo

– 2 łyżki gorzkiego kakao


Krok po kroku

1) Kaszę jaglaną gotujemy (ok. 20 min, aż kasza wsiąknie mleko i będzie miała konsystencję gęstego budyniu) w mleku posłodzonym łyżką ksylitolu, często mieszamy.

2) Herbatniki oddzielamy od kremu. Krem dodajemy do gotującej się kaszy jaglanej, a herbatniki kruszymy ręcznie lub w malakserze na mniejsze kawałki.

3) Pokruszone herbatniki dzielimy na dwie miski – do jednej (spód) dodajemy olej i masło, mieszamy do połączenia się składników, a do drugiej (posypka) dodajemy kakao.

4) Spód układamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. 

5) Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy do uzyskania budyniu i wykładamy na spód ciasta. Całość posypujemy herbatnikami z kakao i wstawiamy do lodówki na min. 2h.


Jagielnik oreo gotowy 🙂 Smacznego!

Jak oceniasz ten post?

Naciśnij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Ocena: 0

Brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

You Might Also Like

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz