Przepisy na słodko

„Krówki” z masła orzechowego

75 Views
0
(0)

Masło orzechowe przepis dietetyczny


Tylko trzy składniki, 5 minut roboty i dwie godzinki oczekiwania, żeby cieszyć się smakiem pysznych, orzechowych słodyczy 🙂 Z wyglądu przypominają krówki, ale nie zawierają ani cukru, ani syropu glukozowego ani mleka. Są za to kopalnią dobrych tłuszczy – od których bardzo często niesłusznie unikają osoby na diecie. A dobre tłuszcze wpływają pozytywnie na naszą odporność, umożliwiają transport witaminy A, D, E i K, biorą udział w produkcji hormonów i usprawniają pracę układu nerwowego. Podsumowując – przepis kaloryczny, ale zdrowy, zalecam spożywać z umiarem. 
Kiedy przepis ten mignął mi kiedyś przed oczami w Internecie od razu wiedziałam, że jest wart wypróbowania (niestety nie pamiętam dokładnego źródła) i kiedy zaopatrzyłam się w kilogram masła orzechowego od razu wiedziałam jak je wykorzystam.. 😀

Lista składników na 8 silikonowych foremek na babeczki

– 200g masła orzechowego 

– 100 g oleju kokosowego

– 40 ml wody

– łyżka syropu klonowego (można zamienić na słodzik, ksylitol)


Krok po kroku

1) Do miski z gorącą wodą dodajemy wybrane słodzidło, olej kokosowy, a jak się rozpuści – masło orzechowe. Mieszamy aż powstanie jednolita masa przypominająca karmel 🙂

2) Przelewamy do silikonowej formy (może być taka jak na babeczki) i wkładamy do zamrażalnika na min. 2 godziny.

3) Kroimy w prostokąty i zajadamy. 


Masło orzechowe przepis dietetyczny gotowy 😉 Smacznego!

Jak oceniasz ten post?

Naciśnij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Ocena: 0

Brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

You Might Also Like

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz