Przepisy na obiad

Gotowanie na parze w robocie Kohersen

34 Views
0
(0)

Gotowanie na parze przepisy kurczak

Gotowanie na parze kojarzy Ci się z mdłym i suchym kurczakiem? Od kiedy gotuję w robocie kuchennym Kohersen całkowicie zmieniłam zdanie na ten temat. Od tej pory w ogóle nie ciągnie mnie do smażenia. Po pierwsze – wszystkie składniki obiadu gotują się w tym samym naczyniu, po drugie – w tym samym czasie, po trzecie – wszystko wychodzi doskonale miękkie, aromatyczne i nie przywiera!  Bajka 🙂


Na obiad dla dwóch osób

– 1 saszetka ryżu

– 2 filety z kurczaka

– 4 garście kiszonej kapusty (odsączamy z nadmiaru wody) + odrobina oliwy z oliwek i łyżeczka brązowego cukru

– sól, pieprz, wędzona i słodka papryka

– 1 litr wody


Krok po kroku

1) Mięso myjemy, jeżeli jest bardzo grube rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem, wędzoną i słodką papryką i odkładamy do lodówki na 2 godzin. Jeśli nie mamy czasu, od razu wykładamy na metalowe sitko do gotowania na parze, pamiętając o niezatykaniu wszystkich dziurek, tak aby para mogła się unosić. 

2) Rozcinamy saszetkę ryżu i przesypujemy do metalowego koszyczka.

3) Do naczynia głównego wlewamy 1 litr wody.  Wkładamy metalowy koszyczek z ryżem. Następnie na naczyniu głównym mocujemy naczynie do gotowania na parze. Jeśli chcecie w tym samym czasie ugotować jakieś warzywka zamiast kapusty, to kładziemy je na plastikowym sitku. Ustawiamy je na mięsie i zamykamy pokrywkę.

4) Ustawiamy 35 min, 120 stopni, prędkość 3. W ten sam sposób możemy przygotować dowolną rybę (czas 30 min, 120 stopni, prędkość 3) – wystarczy dodać sól, pieprz, sok z cytryny, odrobinę masła i koperek.
Smacznego!

Jak oceniasz ten post?

Naciśnij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Ocena: 0

Brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

You Might Also Like

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz