Przekąski Przepisy na słodko

Szyszki z ekspandowanej gryki i kaszy jaglanej

67 Views
0
(0)

Kulki z kaszy jaglanej na słodko

Ostatnimi czasy chodził za mną kakaowy budyń z kaszy jaglanej. Ale żeby nie było zbyt banalnie, postanowiłam dodać do niego ekspandowaną grykę tworząc… szyszki 🙂 Pyszne kulki mocy!

Lista składników na ok. 15 szyszek

– 5 łyżek kaszy jaglanej ugotowanej według przepisu na opakowaniu

– łyżka kakao

– dojrzały banan

– szklanka gryki ekspandowanej


Krok po kroku

1) Ugotowaną kaszę i pokrojonego w plastry banana blendujemy przez 20 sekund, prędkość 5. Chodzi o to, aby wymieszać oba składniki, pozostawiając grudkową konsystencję.

2) Dodajemy kakao i blendujemy jeszcze 10 sekund na tej samej prędkości.

3) Masę pozostawiamy do wychłodzenia. Dodajemy grykę ekspandowaną i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli masa jest zbyt kleista dodajemy więcej gryki.

 4) Kulki odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Opcjonalnie do masy z kaszy można dodać również zblendowane na mąkę orzechy laskowe lub migdały.


Kulki z kaszy jaglanej na słodko gotowe 😉 Smacznego!

Jak oceniasz ten post?

Naciśnij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Ocena: 0

Brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

You Might Also Like

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz