Na słodko

Czekoladowe brownie z wiśniami

24 Views

Brownie chodziło za mną już od kilku dni. Zaraz za jabłecznikiem jest to zdecydowanie moje ulubione ciasto 🙂 Może nie do końca fit, ale raz na jakiś czas można zaszaleć!

Lista składników

– 3 jajka

– kostka masła (200g)

– 2 tabliczki gorzkiej czekolady

– 4 łyżki mąki (ja użyłam ryżowej, można zmienić)

– 4 łyżki kremu z kasztanów

– 2 łyżki syropu z daktyli (można zamienić na dowolne słodzidło)

– garść wydrylowanych wiśni

– 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia


Krok po kroku

1) Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło, zostawiamy do wystudzenia.

2) Jajka ubijamy na średnich obrotach. Wyłączamy mikser, dodajemy masę czekoladową, krem z kasztanów, proszek do pieczenia, mąkę, syrop z daktyli i mieszamy całość łyżką. 

3) Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, w ciasto wciskamy wiśnie i pieczemy przez 35 minut w 180 st. C (tryb góra-dół).

4) Po upieczeniu całość smarujemy kremem z kasztanów i dekorujemy pozostałymi wiśniami.

Smacznego!

PS Można wcinać jeszcze ciepłe 😀

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply