Przepisy na słodko

Dietetyczne ciasto z czerwonej fasoli czyli kakaowiec

26 Views
0
(0)

Ciasto z czerwonej fasoli? Pierwsza myśl – to nie może się udać. Gwarantuję, że nawet nie poczujecie jej w środku. Nie ma za to ani grama mąki, jest bogate w białko, magnez i ma głęboki kakaowy smak. Pyszności 🙂

Lista zakupów

Na keksówkę:

– 2 puszki czerwonej fasoli (800g)

– 1 tabliczka gorzkiej czekolady

– 2 dojrzałe banany

– 50 g suszonej żurawiny

– 2 łyżeczki słodziku w proszku 

– 1 łyżka kakao

– 3 jajka

– 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej


Do dekoracji:

– rozpuszczone 4 kostki gorzkiej czekolady i płatki migdałów 

Krok po kroku

1) Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

2) Fasolę płuczemy i odsączamy na durszlaku.

3) Fasolę, żurawinę i banany przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa – musi być naprawdę dobrze zmielone, żeby ciasto trzymało formę i nie rozpadało się podczas krojenia.

4) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy ją do masy. 

5) Wbijamy jajka, sodę oczyszczoną, całość miksujemy do gładkości.

6) Masę przelewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

7) Po wystudzeniu ciasto posypujemy płatkami migdałów i polewamy roztopioną czekoladą.

Bon apetit!

Jak oceniasz ten post?

Naciśnij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Ocena: 0

Brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

You Might Also Like

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz