Przepisy na słodko

Fit ciasto Big Trio

28 Views
0
(0)

Nie wymaga pieczenia, a jedynie odrobiny cierpliwości, ponieważ musi odleżeć swoje w lodówce. Delikatne, orzeźwiające, idealne ciasto na upały!

Lista składników na keksówkę 26cm x 13cm Spód

– 180 g płatków migdałów

– 3/4 szklanki płatków owsianych (lub mąki owsianej)

– 3 łyżki kakao

– 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego

– spora garść namoczonych przez 30 minut we wrzątku daktyli Pianka

– 400 ml mleczka kokosowego

– 5 łyżek nasion chia

– 1 łyżka ksylitolu

Wierzch

– dżem z czarnej porzeczki własnej roboty (może być też taki kupny, ale sprawdźcie skład – powinien być w 100% z owoców)


Krok po kroku

1) Mleczko kokosowe porządnie mieszamy z chia, ksylitolem i odstawiamy do lodówki na godzinę.

2) Płatki migdałów i owsiane blendujemy na mąkę. Dodajemy kakao, olej, odsączone z wody daktyle i ponownie blendujemy. Jeśli konsystencja będzie za mokra dodajemy więcej mąki, jeśli za sucha – dolewamy powoli wodę z daktyli. Generalnie masa powinna być krucha, ale łatwo przylegająca do blaszki. Wylepiamy nią cały spód keksówki i odkładamy do lodówki.

3) Po upływie godziny na spód przekładamy piankę. Odkładamy do lodówki na 4-5 godzin – im dłużej postoi w lodówce, tym lepsze będzie w smaku 🙂 Przed podaniem na górę ciasta wykładamy masę z czarnej porzeczki.


Smacznego!

Jak oceniasz ten post?

Naciśnij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Ocena: 0

Brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

You Might Also Like

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz