Obiad

Pełnoziarniste tagliatelle z cukinią, tuńczykiem i suszonymi pomidorami

22 Views

Cukinia, kabaczek nieważne jak ją nazwiecie, dla mnie jest najpyszniejszym warzywem na świecie 🙂 Niskokaloryczna, lekkostrawna, a przy tym zawiera żelazo, potas, magnez i całą masę witamin. Idealnie komponuje się z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i właśnie takie połączenie chcę Wam dzisiaj zaproponować. 


Czas wykonania: 15 minut


Lista składników na 3 porcje

– 1 mała cukinia

– 8 plastrów suszonych pomidorów

– mały pęczek koperku

– puszka tuńczyka w wodzie/sosie własnym

– mały kubeczek jogurtu naturalnego

– 6 gniazd pełnoziarnistego makaronu tagliatelle

– olej kokosowy do smażenia

– słodka papryka, sól himalajska, pieprz


Krok po kroku

1) Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

2) Cukinię myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju kokosowego. Doprawiamy słodką papryką, solą himalajską i pieprzem.

3) Na patelnię dodajemy tuńczyka, pomidory pokrojone w paseczki i koperek.

4) Kiedy mamy już odcedzony makaron, do patelni dodajemy jogurt grecki. Jeśli chcecie mieć pewność, że sos się nie zetnie proponuję dodać odrobinę śmietany 12%. Wszystkie składniki sosu mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy makaron i wykładamy na talerze.

Smacznego!

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply