Przepisy na słodko

Sernik z daktylami i galaretką na zimno

24 Views
0
(0)

Jak pogodzić domowników na diecie, z tymi którzy nie stronią od słodkości? Zrobić sernik z daktylami i galaretką 🙂 Łapcie przepis na pyszną niedzielę! Bez cukru i bez pieczenia.


Lista składników

Omlet
– 3 jajka
– 5 łyżek mąki jaglanej
– 2 łyżki kakao
– 6 daktyli

Sernik
– 500g twarogu chudego mielonego
– 200g jogurtu naturalnego
– 15g żelatyny
– 12 daktyli

– galaretka bez cukru
– średni banan, żurawina do dekoracji

Krok po kroku


1) Daktyle na omlet kroimy w paski i zalewamy odrobiną wrzątku. W osobnej misce mieszamy pozostałe składniki na omlet, na koniec dodajemy daktyle razem z wodą. Jeśli masa będzie zbyt płynna, możemy dodać więcej mąki.
2) Omlet smażymy z dwóch stron na PAMie lub oleju kokosowym. Odstawiamy do wystudzenia i kroimy w kostkę.
3) Żelatynę zalewamy zimną wodą do poziomu proszku, pozostawiamy na kilka minut żeby napęczniała. Następnie podgrzewamy aż do rozpuszczenia.
4) Daktyle na sernik kroimy w drobną kostkę i zalewamy odrobiną wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia.
5) Twaróg blendujemy z jogurtem naturalnym i rozpuszczoną żelatyną.
6) Do masy dodajemy daktyle razem z wodą i kostki omleta. Mieszamy łyżką do połączenia składników i przekładamy masę do okrągłej tortownicy.
7) Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. W między czasie przygotowujemy galaretkę, kiedy zacznie tężeć zalewamy nią sernik przyozdobiony wcześniej ulubionymi owocami (u mnie banan i suszona żurawina).
8) Odkładamy do lodówki na kolejne kilka godzin.

Smacznego!

Jak oceniasz ten post?

Naciśnij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Ocena: 0

Brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

You Might Also Like

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz