Kolacja Przepisy na obiad Przepisy na śniadanie

Szparagi z jajkiem sadzonym

21 Views
0
(0)

Czerwiec to piękny miesiąc. Słońce powoli grzeje coraz mocniej (choć niestety nie dzisiaj :P), a stragany uginają się od świeżych czereśni, truskawek i… szparagów. A z tych ostatnich można wyczarować pyszne danie w 7 minut – na śniadanie, obiad lub kolację.


Lista składników

– 2 jajka

– 2 plastry czerwonej cebulki

– szparagi

– pomidorki,

-papryka

– sól, pieprz do smaku


Krok po kroku

1) Wykonanie jest banalnie proste. Zielone szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki ok. 3 cm. Gotujemy w garnku z osoloną wodą – przez ok. 3 minuty. Ja wstawiam szparagi pionowo, gotuję tak 2 minuty i dopiero potem zanurzam główki – gotują się znacznie szybciej niż dół. Uwaga, ważne żeby ich nie przegotować, bo zrobią się gorzkie!

2) Jajka wbijamy na patelnię i smażymy z obu stron tak, aby żółtko pozostało płynne. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy ze świeżymi warzywami.


Smacznego!

Jak oceniasz ten post?

Naciśnij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Ocena: 0

Brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

You Might Also Like

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz