7  ZDROWYCH PRZEKĄSEK NA SŁONO, KTÓRE WARTO WYPRÓBOWAĆ PODCZAS IMPREZY!

Zdrowe przekąski na imprezę bez problemu można przygotować małym nakładem pracy. Zdrowo nie znaczy długo i skomplikowanie. Możesz mieć pewność, że poniższe przepisy będą zarówno zdrowe jak i pyszne! Twoi goście będą pod wielkim wrażeniem Twoich umiejętności kulinarnych! Ponadto zainspirujesz ich, aby również w ich kuchni zagościło zdrowe jedzenie 😊 Do dzieła!

Każdy z nas uwielbia imprezy, spotkania z przyjaciółmi, biesiadowanie, miłe rozmowy i jedzenie, które można bez oporów degustować. Niestety nie każdy z nas jest w stanie pohamować swój apetyt podczas imprezy, a często bywa tak, że dania czy przystawki są tłuste i wysokokaloryczne. Na szczęście wiele z naszych ulubionych przekąsek bez problemu można przygotować w zdrowej wersji. Poniższe przepisy doskonale się sprawdzą zarówno dla dorosłych jak i dzieci. W tym artykule skupię się na przekąskach słonych, kolejny będzie poświęcony słodkim przekąską 😊

Przekąski na imprezę:

PIECZONE ZIEMNIACZKI

1 kg ziemniaków

2-3 łyżki oliwy

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

2 łyżeczka słodkiej papryki

3 łyżeczki sezamu

Opcjonalnie można przygotować do ziemniaczków sos tzatziki:

1 ogórek zielony

½ kubka jogurtu greckiego 200ml

Ząbek czosnku

Pęczek koperku

Kilka liści świeżej mięty

Sól do smaku

Jak przygotować?

Ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą, suszymy i kroimy najpierw na pół, połówki na ćwiartki, a ćwiartki na ósemki.

W misce mieszamy ze sobą przyprawy. Przygotowaną mieszanką posypujemy ziemniaki, a następnie oliwą z oliwek i wszystko razem mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 C. Ziemniaki wykładamy na blachę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 do 25 minut.

W czasie, gdy ziemniaczki są w piekarniku możemy przygotować sos: obieramy ogórka i ścieramy go na tarce (grube oczka), solimy i odstawiamy na 15 minuta, by puścił wodę. Następnie odciskamy ogórka i przekładamy do maseczki. Dodajemy drobno posiekany koperek, mięte i jogurt naturalny. Następnie dołóż przeciśnięty przez prasę czosnek i wymieszaj wszystko ze sobą. W razie czego można dodać więcej soli do smaku.

Gotowe ziemniaczki i sos podajemy na stół.

CHIPSY ZIEMNIACZANE

2 ziemniaki

2 buraki

Pół łyżeczki soli

Pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Pół łyżeczki cynamony

Pół łyżeczki słodkiej papryki

Kilka kropli oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Jak przygotować?

Buraki i ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Można do tego wykorzystać tarkę typu mandolina lub spróbować to zrobić nożem.

Nagrzewamy piekarnik do 200 C. Na blachę pokrytą papierem do pieczenie rozkładamy plasterki ziemniaków i buraków, skrapiamy oliwą i pieczemy przez ok. 15 minut. Uważajcie, żeby chipsy się nie spaliły.

Upieczone i ostudzone chipsy posypujemy mieszanką przypraw.

SAŁATKA MAKARONOWA Z TUŃCZYKIEM

Opakowanie dowolnego makaronu

Puszka tuńczyka w oliwie

Ok. 300 g pomidorków koktajlowych

2 łyżki zielonego pesto

Garść posiekanej natki pietruszki

Opakowanie mini kuleczek mozzarelli

Sól do smaku

Jak przygotować?

Gotujemy makaron w osolonej wodzie, odcedzamy i przesypujemy do miski. Do makaronu dodajemy pesto i posiekaną natkę pietruszki.

Pomidorki kroimy na połówki i dodajemy do makaronu. Następnie dodajemy tuńczyka oraz odcedzone z zalewy kulki mozzarelli. Mieszamy i doprawiamy solą.

MINI PIZZE

2 i ½ szklanki mąki

8 gr świeżych drożdży

Łyżeczka soli

3-4 łyżki oliwy z oliwek

Szklanka ciepłej wody, przegotowanej

2 pomidory

1 kulka sera mozzarella (125 g)

Kilka listów bazylii

Jak przygotować?

Do miski wsypujemy mąkę i sól. W ½ szklanki wody rozpuszczamy drożdże i dodajemy 2 łyżki mąki i odstawiamy na 15 minut. Po 15 minutach drożdże wsypujemy do miski z wodą, dolewamy wodę i oliwę. Ciasto zagniatamy i na godzinę odstawiamy, aby mogło urosnąć.

W tym czasie kroimy mozzarelle oraz pomidory w kostkę. Listki bazylii dzielimy na jeszcze mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i wałkujemy. Wycinamy szklanką okrągłe pizze i układamy na blasze, która jest wyłożoną papierem do pieczenia. Z wierzchu pizze smarujemy oliwą, układamy na niej mozzarelle i pomidory i wsadzamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 10 minut w 220 C.

TARTA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM

Opakowanie gotowego ciasta francuskiego

1 Cebula

1 Papryka czerwona

1 papryka zielona

400 g jogurtu naturalnego

1 jajko

Pół łyżeczki suszonej bazylii

olej

Do smaku sól i pieprz

Liście świeżej bazylii

Jak przygotować?

Drobno kroimy cebulę i podsmażamy ją na patelni. Obie papryki myjemy, oczyszczamy z nasion i drobno kroimy. Dodajemy je na patelnię do cebulki i podsmażamy przez kilka minut.

Ciasto przekładamy do formy na tarte i podpiekamy w piekarniku przez 5 do 7 minut w temperaturze 180 C. Następnie wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na ciasto równomiernie warzywa i posypujemy bazylią.

W miseczce mieszamy ze sobą  jogurt i jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałą masę wylewamy na warzywa. Całość umieszczamy w piekarniku i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Tarta najlepiej smakuje na ciepło 😊

POMIDORY FASZEROWANE 

6 pomidorów

100 g sera żółtego

100 g kaszy pęczak

2 garście rukoli

Kilka oliwek

Do smaku: pieprz, sól, zioła prowansalskie, ostra papryka i bazylia

Jak przygotować?

Kaszę zagotuj i odcedź. Po ostygnięciu wsyp ją do miski i dodaj rukolę. Następnie odcinamy górną część pomidorów i wydrążamy z nich miąż, który dodajcie do miski z kaszą. Oliwki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Wsypujemy przyprawy i mieszamy ze składnikami.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pomidory napełniamy farszem, posypujemy serem i pieczemy przez ok. 15 minut.

PALUCHY Z CIASTA FRANCUSKIGEGO

2 opakowania gotowego ciasta francuskiego

Ok 200 g sera żółtego startego

1 jajko

Do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra i słodka papryka

Jak przygotować?

Wbijamy jajko do miski i roztrzepujemy je z przyprawami. 1 płat ciasta francuskiego rozkładamy na blacie i smarujemy go połową roztrzepanego jajka. Następnie sypiemy ciasto połową startego sera i przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego. Górę smarujemy resztą  jajka i posypujemy startym serem.

Ciasto kroimy na paski o szerokości ok. 1,5 cm i skręcamy w taki sposób, aby powstały spirale. Paluchy umieszczamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 15 minut.

Mogą Cię również zainteresować przepisy na:

Placki z twarogu i cukinii:

PLACKI Z TWAROGU I CUKINI

Galette z twarogiem i szczypiorkiem:

GALETTE Z TWAROGIEM I SZCZYPIORKIEM

Placek z cukinii:

PLACEK Z CUKINII

SMACZNEGO 🙂