7 ZDROWYCH PRZEKĄSEK TYM RAZEM NA SŁODKO, KTÓRE WARTO WYPRÓBOWAĆ PLANUJĄC IMPREZĘ!

Ostatni artykuł poświęciłam słonym przekąską, które bez problemy przygotujecie na imprezę. Obiecałam, że wrócę jeszcze do słodkich przekąsek, które ja uwielbiam najbardziej! Przepisy są nie tylko słodkie, ale również zdrowe! Nawet jeśli w ciągu dnia dopadnie Was ochota na coś słodkiego to jak najbardziej możecie wypróbować jeden z poniższych przepisów. Możecie mieć pewność, że przekąski znikną bardzo szybko z Waszego stołu! Sięgajcie po nie bez wyrzutów sumienia i delektujcie pysznym smakiem!

Przekąski na imprezę:

OWSIANE CIASTO Z WIŚNIAMI

150 g mąki pszennej

50 g mąki orkiszowej

130 g brązowego cukru

150 g płatków owsianych

200 g masła

2 łyżki miodu

200 g masła

Pół łyżeczki cynamonu

Szczypta soli

Kilka kropli ekstraktu z wanilii

500 g wiśni świeżych lub mrożonych

Jak przygotować?

W rondelku roztapiamy masło z cukrem, Do miski wsyp mąkę pszenną i orkiszową, płatki, cynamon i sól. Następnie wlewamy do miski masło z cukrem, dodajemy miód i ekstrakt z wanilii. Wszystko razem mieszamy.

Tortownicę 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy mieszankę suchych składników i formujemy ciasto. Na górze układamy wiśnie bez pestek.

Ciasto pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 C.

JAGLANE MUFFINKI CZEKOLADOWE

1 szklanka kaszy jaglanej

100 g daktyli

2 szklanki wody

2 jajka

Pół szklanki mleka kokosowego

Pół szklanki kakao

Pół szklanki miodu

Pół szklanki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kilka kropli aromatu waniliowego

Jak przygotować?

Wsypujemy kasę do rondelka, dodajemy do niej daktyle i całość zalewamy wodą. Gotujemy przez 10 min, albo do momentu kiedy woda wyparuje z garnka. Gotową kasze studzimy, przesypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki (mleko, kakao, miód, wanilię, proszek do pieczenia, olej). Całość blendujemy.

Gotową masę przekładamy do foremek do pełna. Pieczemy przez 40 do 45 minut w 180 C.

FIT SZYSZKI

40 g orkiszu ekspandowanego

1 łyżka ksylitolu

4 łyżki oleju kokosowego

1 łyżka kakao

Jak przygotować?

Na patelnię wlej olej, ksylitol i kakao. Drewnianą łyżką wymieszaj składniki i zacznij nagrzewać patelnię. Mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie wsyp orkisz ekspandowany i mieszaj dalej.

Gotowy orkisz przełóż do małych foremek. Schłodź wszystko w lodówce.

GOFRY

2 szklanki mąki pszennej

2 szklanki mleka

Pół szklanki oleju

1 łyżka masła

1 łyżka octu jabłkowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka siemienia lnianego mielonego

Pół łyżeczki sody oczyszczonej

Kilka kropli esencji waniliowej

Jak przygotować?

Do miski wsypujemy mąkę, proszek i sodę. Siemię lniane wsypujemy natomiast do kubeczka, zalewamy niewielką ilością wrzątku i intensywnie mieszamy. W misce od miksera ubijamy wszystkie mokre składniki: mleko, rozpuszczone masło i mleko. Dodajemy suche składniki i wszystko ubijamy do moment uzyskania gładkiej masy.

Nagrzewamy gofrownice, smarujemy ją olejem przed pierwszym pieczeniem. Gofry pieczemy średnio po 4-5 minut.

RAFAELLO Z KASZY JAGLANEJ

200 g kaszy jaglanej

80 g wiórków kokosowych

2 banany

12 migdałów

Łyżka olejku kokosowego

Jak przygotować:

Gotujemy kaszę jaglaną w wodzie (stosunek 2 do 1 objętości wody do objętości kaszy). Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie blendujemy kaszę z bananami i olejem kokosowym.

Powstałą masę uformuj w kuleczki w środku umieszczając połowę migdała. Kulki obtocz w wiórkach kokosowych i odstaw do lodówki na 3 do 4 godzin.

CIASTKA OWSIANE 

1,5 szklanki płatków owsianych

3 łyżki pestek dyni

3 dojrzałe banany

2 łyżki masła

Jak przygotować?

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Widelcem rozgnieć banany i dodaj do nich pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nałóż na nie łyżką okrągłe i płaskie porcje ciasta. Ciastka piecz przez 15 minut.

MARCHEWKOWY CHLEBEK

250 g tartej marchewki

2 jajka

1 szklanka wiórek kokosowych

¾ szklanki oleju

Pół szklanki rodzynek

2 szklanki mąki pszennej

100 g płatków migdałowych

1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej

1/3 łyżeczki solo

1 banan

Skórka z cytryny

Jak przygotować?

Startą marchewkę wsyp do miski, dołóż do niej rozgniecionego widelcem banana. Następnie dodaj resztę składników i wymieszam. Na końcu wlej olej.

Uzyskaną masę przełóż do formy i piecz przez godzinę w 180 C.

Mogą Cię zainteresować również przepisy na:

Dietetyczne lody 

Torcik z ciasteczkami czekoladowymi ale oreo

Wielkanocny mazurek w wersji fit