PLACEK Z CUKINII

W kolejnym przepisie FIT postawiłam na cukienię. Uwielbiam cukienię!! A placka z cukinii jeszcze nie jadłam… więc była okazała, żeby je wykonać i skosztować 🙂 Odrazu zrobiłam podwójną porcję, żeby było więcej… okazało się jednak, że moja druga połowa nie przepada za cukinią i placek zjadłam sama! Zajęło mi to dwa dni, ale było warto! 😛

 

Placek z cukini to smaczna opcja obiadu i kolacji… na śniadanie też może być 🙂 Można je połączyć zarówno z gulaszem, jajakiem sadzonym lub innym dodatkiem. Jeśli kochacie cukinię i chcecie uniknąć smażenia to placek jest świetnym rozwiązaniem!

Produkty kupiłam w Lidlu … chociaż to nie była sobota 🙂

 

Poniżej przepis na podstawie lidlowskich składników na mniejszą porcję
(ja zrobiłam wszytsko x 2):

2 cukinie (każda o wadze ok. 300 g)

1 cebula

2 ząbki czosnku

4 łyżki bułki tartej

3 jajka

100 g tartego sera mozzarella

1/2 pęczka szczypiorku

1 łyżeczka oliwy extra vergine

sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa

Jak przygotować?

Myjemy cukinię i odkrajamy końce, następnie trzemy na tarce o dużych oczkach (ja wykorzystałam blender), tak samo postępujemy z cebulą. Doprawiamy wszystko solą i zostawiamy na sitku, aby pozbyć się nadmiaru soku.

Cukienię z cebulą wrzucamy do większej miski. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 190 stopni C. Do miski dorzucamy starte ząbki czosnku, jajka, bułkę tartą, tarty ser, posiekany szczypiorek, oraz oliwę. Doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Całość mieszamy.

Wykładamy ciasto na blachę (np. 18 cm x 23 cm), którą należy wyścielić papierem do pieczenia. Gotową blachę wsadzamny do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. 

To tyle… przepis jest łatwy i szybki! Mam nadzieję, że Wam zasmakuje 🙂