13 ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW, KTÓRE SPRAWIĄ, ŻE TWOJA KOCHNIA BĘDZIE BARDZIEJ FIT!

Dieta zazwyczaj kojarzy nam się z rygorem, wieloma wyrzeczeniami i liczeniem kalorii. Ja tak uważałam, dlatego ciężko było mi się przekonać do jakiejkolwiek diety. Postanowiłam jednak spróbować i stopniowo wprowadzałam modyfikację i zmienniki w mojej kuchni, aby była zdrowsza i bardziej fit. Uważam, że stosowanie zamienników może zmienić Wasze pojęcia na temat diet i pozwoli Wam zdrowiej się odżywiać. Zacznijcie przygodę ze zdrowymi zamiennikami już dziś!

 

Poniżej kilka przykładów „żywieniowych sztuczek” 🙂

Zamiast MOJONEZU zastosuj JOGURT NATURALNY

Oczywiście w tym przypadku różnica w smaku będzie odczuwalna, jednak warto stopniowo wprowadzić zmianę. Może łatwiej będzie jeśli uświadomicie sobie, że 100 gram sałatki z majonezem to około 140 kcl! Jeśli w tym przypadku zastąpimy majonez jogurtem będzie to tylko 60 kcl. Myślę, że warto przemyśleć tą kwestię 🙂

Zamiast GOTOWEGO JOGURTU OWOCEOWEGO zastosuj JOGURT NATURALNY i dodaj do niego OWOCE

Gotowe owocowe jogurty wcale nie są takie zdrowie, jeśli zwrócimy uwagę na jego skład to w 400 gramowym jogurcie znajdziemy aż 8 do 10 łyżeczek cukru. Idealnym zamiennikiem jest jogurt naturalny, do którego możemy dodać garść mrożonych bądź świeżych owoców. Posiłek będzie zarówno pełnowartościowy jak i dietetyczny.

SMAŻENIE zastąp PIECZENIEM

Wiele osób nie wyobraża sobie, aby nie usmażyć kurczaka czy rybę na oleju oczywiście w panierce! Jednak co by było, gdybyśmy smażenie zastąpili pieczeniem? Za przykład można wziąć rybę smażoną w panierce a rybę pieczoną w folii. Ryba to zdrowy produkt, który posiada bardzo dużo pożądanych składników takich jak omega 3  oraz omega 6. Podczas smażenia ryby w panierce podwyższamy jej kaloryczność, danie staje się ciężkostrawne i tuczące. 100 g ryby usmażonej w panierce to około 270 kcl, natomiast  100 g ryby pieczonej to jedynie 110 kcl!

Zamiast PŁATKÓW CZEKOLADOWYCH zjedz OWSIANKĘ

Bardzo popularnym śniadaniem są płatki z mlekiem i nic w tym dziwnego, ponieważ jest szybkie do przygotowania i każdy je uwielbia! Niestety często wybieramy płatki w postaci czekoladowych kuleczek lub innych smakach, które są bardzo kaloryczne. A wiecie, że 100 g płatków czekoladowych ma około 400 kcl! Zamiast płatków możemy przygotować owsiankę. Możemy użyć płatki owsiane, otręby, świeże lub suszone owoce, ziarna i orzechy. Porcja będzie znacznie mniej kaloryczna i nasyci nas na bardzo długo, dzięki czemu nie będziemy podjadać. Zdrowa owsianka dostarcza wiele energii, minerałów i witamin.

Zamiast FRYTEK zjedz PIECZONE ZIEMNIAKI

100 gram frytek z frytkownicy ma aż 300 kcl! Natomiast pokrojone w plasterki czy też w ćwiartki ziemianki upieczone z przyprawami mają jedynie 100 kcl. Wynika to oczywiście z tłuszczu, który jest użyty w przygotowaniu frytek. Podczas pieczenia możemy użyć minimalną ilość oliwy lub całkowicie ją wyeliminować.

Zamiast MASŁA zastosuj SOS CHRZANOWY

Należy zwrócić szczególną uwagę na to ile masła spożywamy, ponieważ jego nadmiar może prowadzić do podwyższenia cholesterolu LDL i triglicerydów. Masło może zamienić na sos chrzanowy. Jednak należy sprawdzić zwartość chrzanu w 100 g, aby produkt był jakościowy. Sos można również zrobić samemu, wystarczy 1 – 2 łyżeczki chrzanu zmieszać z 2 – 3 łyżeczkami jogurtu naturalnego (2 % tłuszczu).

Zamiast SŁODKIEJ BUŁKI zjedz OWOC

Kiedy dopada nas głód i szybko chcemy coś zjeść często sięgamy po pączka lub drożdżówkę. Jednak nie są one ani fit ani git! Często potrzebujemy zastrzyku energii i cukru, dlatego mózg podpowiada nam, aby zjeść słodką bułkę. Jednak jeśli chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów dobrym rozwiązaniem jest sięgnięcie po owoc. Owoc zawiera cukier w postaci naturalnej, dzięki czemu dostarcza nam energii. Dodatkowo są źródłem witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Zamiast SOLI KUCHENNEJ zastosuj SÓL MORSKĄ JODOWANĄ

Sól kuchenna czyli chlorek sodu jest pozbawiona wszelkich mikro- i makroelementów, dodatkowo prowadzi do nadciśnienia, otyłości, oraz nowotworów. Jodowana sól morska o obniżonej ilości sodu zawiera chlor, jod, sód, magnez, potas i wapń. Pozytywnie wpływa na układ krążenia i możemy ją spożywać bez obawy o nasze zdrowie.

Zamiast BIAŁEGO MAKARONY wybieraj CIEMNY MAKARON

Ciemny makaron jest bogaty w witaminy oraz przeciwutleniacze. Dodatkowo zawiera zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik. Nie trzeba się obawiać, że podniesie poziom cukru we krwi, ponad to daje poczucie sytości i smakuje znacznie lepiej!

Zamiast ŚMIETANY postaw na JOGURT NATURALNY

Jogurt jest lekkostrawny i zdrowszy od śmietany. Dodatkowo jest źródłem wapnia, białka i dobroczynnych bakterii, które odnawiają mikroflorę jelit. Dzięki jogurtowi potrawy zyskują wyrazisty smak.

Zamiast ZIEMNIAKÓW użyj KASZY, RYŻU bądź MAKARONU PEŁNOZIARNISTEGO

Ziemniak jest wysokoglikemiczny i nie posiada żadnych wartościowych składników odżywczych, dlatego warto zastąpić go zdrowymi zamiennikami.

Zamiast SŁODKICH NAPOJÓW I SOKÓW Z KARTONU wypij WODĘ lub WŁASNORĘCZNIE PRZYRZĄDZONE SOKI

Bardziej wartościowe są soki wyciśnięte samodzielnie, należy unikać wszelkich zagęszczaczy, które są dodawane do soków, które można kupić w sklepie. Soki warzywne mają już lepszy skład, ale mimo wszystko lepiej je wykonać w domu.

Zamiast BIAŁEGO CURU zastosuj KSYLITOL

Ksylitol jest uzyskiwany z kory brzozy, dzięki czemu jest produktem naturalnym. Dodatkowo jest bezpieczny i wykazuje działanie prozdrowotne. Jest niskokaloryczny i posiada niski indeks glikemiczny. Jeśli wyeliminowanie cukru z diety sprawia Wam trudność możecie przeczytać wpis o tym jak opanować i poskromić chęć podjadania 🙂

 

Powyżej przedstawiłam niewielką ilość zdrowych zamienników. Muszę przyznać, że ich systematyczne wprowadzenie wpłynęło pozytywnie na moje życie i zdrowie 🙂 Czuję się znacznie lepiej i lżej! Jeśli chcecie poczytać jeszcze o zdrowych dietach to zapraszam do poprzedniego wpisu, który znajdziecie tutaj