5 PRZEPISÓW NA ORZEŹWIAJĄCE LEMONIADY, KTÓRE SPRAWDZĄ SIĘ W UPALNE DNI!
W upalne dni, chłodne napoje mogą się przydać. Jednak nie każdy jest pewny, co wybrać? Co lepsze – soki owocowe czy napoje na bazie wody? Jakie napoje sprawdzą się latem? Co pić, aby się nie odwodnić?
Sporządzałam dla Was kilka ciekawych opcji napojów, które z pewnością pomogą Wam przetrwać upalne dni 😊

SPIS TREŚCI
LEMONIADA Z ARBUZA

Składniki:
2 kg miąższu z arbuza
1 limonka
3 cytryny
1 litr wody
4 łyżki cukru
Listki mięty
Jak przygotować?
Na początku zagotuj wodę z cukrem i dobrze wymieszaj, żeby cukier się rozpuścił. Powstały syrop należy schłodzić.
Miąższ z arbuza blendujemy, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i wcześniej przygotowany syrop.
Do całości dodajemy pokrojoną w plasterki limonkę i listki mięty.
Lemoniadę schładzamy w lodówce i podajemy z lodem 😊
LEMONIADA MALINOWA

Składniki:
Ok. 150 g malin
3 limonki
1 szklanka sprite
1 szklanka wody mineralnej
Kilka kostek lodu
Jak przygotować?
Blenujemy maliny, dodajemy wyciśnięty sok z limonek. Następnie dolewamy sprita, wodę mineralną i miód. Miksujemy wszystko.
Jeśli lemoniada się zbyt kwaśna dodaj miód i zmiksuj ponownie.
Podając do szklanki wrzuć kilka kostek lodu i dolej lemoniadę .
LEMONIADA Z CYTRYNĄ I LIMONKĄ

Składniki:
3 cytryny
3 limonki
1l wody mineralnej
1 łyżka miodu
Kilka listków mięty
Kostki lodu
Jak przygotować?
Wyciśnij sok z 3 cytryn i 3 limonek i wymieszaj z wodą mineralną. Następnie dodaj dużą łyżkę miodu i wymieszaj.
Do lemoniady dodaj kostki lodu i listki mięty.
LEMONIADA Z GRANATU

Składniki:
1 granat
2 limonki
Mały kawałek świeżego imbiru
2 łyżki ksylitolu
1 litr wody mineralnej
Jak przygotować?
W sokowirówce wyciśnij sok z pestek granatu i sok z limonki.
Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do soku i wymieszaj całość z ksylitolem.
LEMONIADA RABARBAROWA

Składnik:
500g rabarbaru
Kawałek imbiru
3 łyżki miodu
Kilka gałązek świeżego rozmarynu
700 ml wody
Kilka plasterków limonki
Kostki lodu
Jak przygotować?
Myjemy rabarbar, odcinamy końcówki i kroimy na 4 cm kawałki. Imbir obieramy i kroimy na plasterki.
Do garna wrzucamy rabarbar, imbir, miód i zalewamy wodą. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Powstały napar należy przecedzić przez sitko i chłodzimy w lodówce. Do szklanki wrzucamy kostki lodu, plasterki limonki i rozmaryn. Zalewamy lemoniadą.
Może Cię zaintersować: