5 PRZEPISÓW NA ORZEŹWIAJĄCE LEMONIADY, KTÓRE SPRAWDZĄ SIĘ W UPALNE DNI!

W upalne dni, chłodne napoje mogą się przydać. Jednak nie każdy jest pewny, co wybrać? Co lepsze – soki owocowe czy napoje na bazie wody? Jakie napoje sprawdzą się latem? Co pić, aby się nie odwodnić?

Sporządzałam dla Was kilka ciekawych opcji napojów, które z pewnością pomogą Wam przetrwać upalne dni 😊

LEMONIADA Z ARBUZA

Składniki:

2 kg miąższu z arbuza

1 limonka

3 cytryny

1 litr wody

4 łyżki cukru

Listki mięty

Jak przygotować?

Na początku zagotuj wodę z cukrem i dobrze wymieszaj, żeby cukier się rozpuścił. Powstały syrop należy schłodzić.

Miąższ z arbuza blendujemy, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i wcześniej przygotowany syrop.

Do całości dodajemy pokrojoną w plasterki limonkę i listki mięty.

Lemoniadę schładzamy w lodówce i podajemy z lodem 😊

LEMONIADA MALINOWA

Składniki:

Ok. 150 g malin

3 limonki

1 szklanka sprite

1 szklanka wody mineralnej

Kilka kostek lodu

Jak przygotować?

Blenujemy maliny, dodajemy wyciśnięty sok z limonek. Następnie dolewamy sprita, wodę mineralną i miód. Miksujemy wszystko.  

Jeśli lemoniada się zbyt kwaśna dodaj miód i zmiksuj ponownie.

Podając do szklanki wrzuć kilka kostek lodu i dolej lemoniadę .

LEMONIADA Z CYTRYNĄ I LIMONKĄ

Składniki:

3 cytryny

3 limonki

1l wody mineralnej

1 łyżka miodu

Kilka listków mięty

Kostki lodu

Jak przygotować?

Wyciśnij sok z 3 cytryn i 3 limonek i wymieszaj z wodą mineralną. Następnie dodaj dużą łyżkę miodu i wymieszaj.

Do lemoniady dodaj kostki lodu i listki mięty.

LEMONIADA Z GRANATU

Składniki:

1 granat

2 limonki

Mały kawałek świeżego imbiru

2 łyżki ksylitolu

1 litr wody mineralnej

Jak przygotować?

W sokowirówce wyciśnij sok z pestek granatu i sok z limonki.

Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do soku i wymieszaj całość z ksylitolem.

LEMONIADA RABARBAROWA

Składnik:

500g rabarbaru

Kawałek imbiru

3 łyżki miodu

Kilka gałązek świeżego rozmarynu

700 ml wody

Kilka plasterków limonki

Kostki lodu

Jak przygotować?

Myjemy rabarbar, odcinamy końcówki i kroimy na 4 cm kawałki. Imbir obieramy i kroimy na plasterki.

Do garna wrzucamy rabarbar, imbir, miód i zalewamy wodą. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy jeszcze przez 10 minut.

Powstały napar należy przecedzić przez sitko i chłodzimy w lodówce. Do szklanki wrzucamy kostki lodu, plasterki limonki i rozmaryn. Zalewamy lemoniadą.

Może Cię zaintersować:

Zdrowy grill

Dietetyczne lody

Fit przepisy na smoothie