7 ZDROWYCH PRZEKĄSEK NA SŁONO, KTÓRE WARTO WYPRÓBOWAĆ PODCZAS IMPREZY!
Zdrowe przekąski na imprezę bez problemu można przygotować małym nakładem pracy. Zdrowo nie znaczy długo i skomplikowanie. Możesz mieć pewność, że poniższe przepisy będą zarówno zdrowe jak i pyszne! Twoi goście będą pod wielkim wrażeniem Twoich umiejętności kulinarnych! Ponadto zainspirujesz ich, aby również w ich kuchni zagościło zdrowe jedzenie 😊 Do dzieła!
Każdy z nas uwielbia imprezy, spotkania z przyjaciółmi, biesiadowanie, miłe rozmowy i jedzenie, które można bez oporów degustować. Niestety nie każdy z nas jest w stanie pohamować swój apetyt podczas imprezy, a często bywa tak, że dania czy przystawki są tłuste i wysokokaloryczne. Na szczęście wiele z naszych ulubionych przekąsek bez problemu można przygotować w zdrowej wersji. Poniższe przepisy doskonale się sprawdzą zarówno dla dorosłych jak i dzieci. W tym artykule skupię się na przekąskach słonych, kolejny będzie poświęcony słodkim przekąską 😊
Przekąski na imprezę:
PIECZONE ZIEMNIACZKI
1 kg ziemniaków
2-3 łyżki oliwy
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżeczki sezamu
Opcjonalnie można przygotować do ziemniaczków sos tzatziki:
1 ogórek zielony
½ kubka jogurtu greckiego 200ml
Ząbek czosnku
Pęczek koperku
Kilka liści świeżej mięty
Sól do smaku
Jak przygotować?
Ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą, suszymy i kroimy najpierw na pół, połówki na ćwiartki, a ćwiartki na ósemki.
W misce mieszamy ze sobą przyprawy. Przygotowaną mieszanką posypujemy ziemniaki, a następnie oliwą z oliwek i wszystko razem mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 C. Ziemniaki wykładamy na blachę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 do 25 minut.
W czasie, gdy ziemniaczki są w piekarniku możemy przygotować sos: obieramy ogórka i ścieramy go na tarce (grube oczka), solimy i odstawiamy na 15 minuta, by puścił wodę. Następnie odciskamy ogórka i przekładamy do maseczki. Dodajemy drobno posiekany koperek, mięte i jogurt naturalny. Następnie dołóż przeciśnięty przez prasę czosnek i wymieszaj wszystko ze sobą. W razie czego można dodać więcej soli do smaku.
Gotowe ziemniaczki i sos podajemy na stół.
CHIPSY ZIEMNIACZANE
2 ziemniaki
2 buraki
Pół łyżeczki soli
Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Pół łyżeczki cynamony
Pół łyżeczki słodkiej papryki
Kilka kropli oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Jak przygotować?
Buraki i ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Można do tego wykorzystać tarkę typu mandolina lub spróbować to zrobić nożem.
Nagrzewamy piekarnik do 200 C. Na blachę pokrytą papierem do pieczenie rozkładamy plasterki ziemniaków i buraków, skrapiamy oliwą i pieczemy przez ok. 15 minut. Uważajcie, żeby chipsy się nie spaliły.
Upieczone i ostudzone chipsy posypujemy mieszanką przypraw.
SAŁATKA MAKARONOWA Z TUŃCZYKIEM
Opakowanie dowolnego makaronu
Puszka tuńczyka w oliwie
Ok. 300 g pomidorków koktajlowych
2 łyżki zielonego pesto
Garść posiekanej natki pietruszki
Opakowanie mini kuleczek mozzarelli
Sól do smaku
Jak przygotować?
Gotujemy makaron w osolonej wodzie, odcedzamy i przesypujemy do miski. Do makaronu dodajemy pesto i posiekaną natkę pietruszki.
Pomidorki kroimy na połówki i dodajemy do makaronu. Następnie dodajemy tuńczyka oraz odcedzone z zalewy kulki mozzarelli. Mieszamy i doprawiamy solą.
MINI PIZZE
2 i ½ szklanki mąki
8 gr świeżych drożdży
Łyżeczka soli
3-4 łyżki oliwy z oliwek
Szklanka ciepłej wody, przegotowanej
2 pomidory
1 kulka sera mozzarella (125 g)
Kilka listów bazylii
Jak przygotować?
Do miski wsypujemy mąkę i sól. W ½ szklanki wody rozpuszczamy drożdże i dodajemy 2 łyżki mąki i odstawiamy na 15 minut. Po 15 minutach drożdże wsypujemy do miski z wodą, dolewamy wodę i oliwę. Ciasto zagniatamy i na godzinę odstawiamy, aby mogło urosnąć.
W tym czasie kroimy mozzarelle oraz pomidory w kostkę. Listki bazylii dzielimy na jeszcze mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i wałkujemy. Wycinamy szklanką okrągłe pizze i układamy na blasze, która jest wyłożoną papierem do pieczenia. Z wierzchu pizze smarujemy oliwą, układamy na niej mozzarelle i pomidory i wsadzamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 10 minut w 220 C.
TARTA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM
Opakowanie gotowego ciasta francuskiego
1 Cebula
1 Papryka czerwona
1 papryka zielona
400 g jogurtu naturalnego
1 jajko
Pół łyżeczki suszonej bazylii
olej
Do smaku sól i pieprz
Liście świeżej bazylii
Jak przygotować?
Drobno kroimy cebulę i podsmażamy ją na patelni. Obie papryki myjemy, oczyszczamy z nasion i drobno kroimy. Dodajemy je na patelnię do cebulki i podsmażamy przez kilka minut.
Ciasto przekładamy do formy na tarte i podpiekamy w piekarniku przez 5 do 7 minut w temperaturze 180 C. Następnie wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na ciasto równomiernie warzywa i posypujemy bazylią.
W miseczce mieszamy ze sobą jogurt i jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałą masę wylewamy na warzywa. Całość umieszczamy w piekarniku i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Tarta najlepiej smakuje na ciepło 😊
POMIDORY FASZEROWANE
6 pomidorów
100 g sera żółtego
100 g kaszy pęczak
2 garście rukoli
Kilka oliwek
Do smaku: pieprz, sól, zioła prowansalskie, ostra papryka i bazylia
Jak przygotować?
Kaszę zagotuj i odcedź. Po ostygnięciu wsyp ją do miski i dodaj rukolę. Następnie odcinamy górną część pomidorów i wydrążamy z nich miąż, który dodajcie do miski z kaszą. Oliwki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Wsypujemy przyprawy i mieszamy ze składnikami.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pomidory napełniamy farszem, posypujemy serem i pieczemy przez ok. 15 minut.
PALUCHY Z CIASTA FRANCUSKIGEGO
2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
Ok 200 g sera żółtego startego
1 jajko
Do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra i słodka papryka
Jak przygotować?
Wbijamy jajko do miski i roztrzepujemy je z przyprawami. 1 płat ciasta francuskiego rozkładamy na blacie i smarujemy go połową roztrzepanego jajka. Następnie sypiemy ciasto połową startego sera i przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego. Górę smarujemy resztą jajka i posypujemy startym serem.
Ciasto kroimy na paski o szerokości ok. 1,5 cm i skręcamy w taki sposób, aby powstały spirale. Paluchy umieszczamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 15 minut.
Mogą Cię również zainteresować przepisy na:
Placki z twarogu i cukinii:
Galette z twarogiem i szczypiorkiem:
Placek z cukinii:
SMACZNEGO 🙂
Wszystko wygląda bardzo smakowicie 🙂