ARBUZ – JAK WYBRAĆ IDEALNEGO I CO MOŻNA Z NIEGO ZROBIĆ?

Jest to owoc dostępny w naszej kuchni na przemian z innymi rodzajami owoców. W arbuzy można znaleźć dużo witamin, minerałów i błonnika. Na co dzień jemy mniej niż 10% średnio dobowego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedząc arbuza możesz się nasycić tymi ważnymi dla zdrowia substancjami, nawet jeśli ich brakowało w codziennym menu. Warto dowiedzieć się jak wybrać idealnego arbuza i co można z niego przyrządzić?

JAK WYBRAĆ ODPOWIEDNIEGO ARBUZA?

Kupując arbuza, warto zwrócić uwagę na kilka elementów. To ich poziom jest najlepszym wyznacznikiem jakości owocu.

1. Kolor: arbuzy powinny być jasności szarych, beżowych lub zielonych. Nie powinny mieć zupełnie ciemnego koloru ani brązowego odcienia skórki.

2. Grubość skórki: jeśli arbuz ma grubą skórkę, to oznacza, że jest dojrzały i smakuje najlepiej. Wystarczy stuknąć palcem kilka razy w arbuza, jeśli usłyszycie dudniący dźwięk to znaczny, że owoc jest dojrzały.

3. Odpowiednia waga: dobrej wydajności arbuzy powinny ważyć około 300 g (lub więcej).

ILE KALORII MA ARBUZ?

Sezon na arbuzy w Polsce trawa od czerwca do końca sierpnia. Jest doskonałą przekąską w okresie letnim, ponieważ gasi pragnienie.

Arbuz w 92% składa się z wody! 100 g arbuza to jedyne 30,04 kcl!

Ze względu na wysoki indeks glikemiczny (75) arbuz podnosi poziom cukru we krwi, dlatego nie jest polecany cukrzykom.

PRZEPISY NA DANIA Z ARBUZA

Arbuz jest wszechstronnym produktem spożywczym, który może być użyty do sporządzania niezliczonej ilości potraw. Nieważne czy przygotujesz go na surowo, gotowany lub pieczony – arbuz na pewno sprawdzi się w każdej kuchni!

Grillowany arbuz

Składniki:

Ok. 1 kg arbuza

100 g sera ferta

Kilka sztuk orzechów włoskich

3 łyżki miodu

2 łyżki sosu sojowego

Jak przygotować?

Kroimy arbuza na plastry (nie pozbawiaj go skórki). Każdy plaster posmaruj miodem i grilluj po 2-3 min. na każdej stronie. Grillowanego arbuza podawaj z pokruszona fetą, odrobiną sosu sojowego i posiekanymi orzechami włoskimi.

Sałatka z arbuza i serem feta

Składniki:

150-170 g arbuza bez skórki

Garść rukoli

70 g sera feta

Łyżka oleju słonecznika

2 łyżki pestek słonecznika

Sól i pieprz

Tymianek

2 łyżeczki soku z cytryny

Świeża mięta

Jak przygotować?

Rukolę myjemy, suszymy i przekładamy do miski. Dodajemy fetę pokrojona w kostkę. Kroimy arbuza w kosteczkę i dodajemy do sałatki. Prażymy słonecznik na patelni i dodajemy do miski. Następnie przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą olej, przyprawy, sok z cytryną i posiekaną miętę. Dodajemy sos do sałatki i delikatnie mieszamy.

Sorbet z arbuza

Składniki:

1 kg arbuza

60 ml wody

20 g miodu/ cukru

Sok ze średniej cytryny

Jak przygotować?

Wlewamy wodę do garnka, gotujemy ją i rozpuszczamy w niej miód/ cukier. Odstawiamy do wystudzenia. Wydrążamy miąższ z arbuza i przekładamy do miski, następnie dodajemy sok z cytryny i blendujemy na gładką masę. Dodajemy syrop cukrowy, mieszamy całość i przekładamy do pojemniczka i zamykamy, Odkładamy do lodówki, a po godzinie przekładamy do zamrażarki.

Arbuzowy chłodnik

Składniki:

60 dag arbuza

15 dag świeżego ogórka

40 dag pomidorów

2 łyżki kolendry

1 łyżka czerwonego octu winnego

1 łyżka oliwy z oliwek

Jak przygotować?

Ogórki i pomidory kroimy w drobną kosteczkę. Arbuza blendujemy na niejednolitą masę. W misce łączymy składniki, doprawiamy kolendrą, octem i oliwą.

Arbuzowe szaszłyki

Składniki:

16 kawałków arbuza

16 listków bazylii

4 plastry prosciutto

1 limonka pokrojona w ósemki

Jak przygotować?

Plastry szynki kroimy wzdłuż i nakłuwamy je na patyczki. Następnie zawijamy w nią kawałki arbuza z liśćmi bazylii. Gotowe szaszłyki skrapiam limonką.

Może Cię również zainteresować:

Co jeść a czego unikać, aby mieć płaski brzuch

Fit grill. Kilka sprawdzonych przepisów.

Fit przepisy na pyszne dania z truskawkami