ARBUZ – JAK WYBRAĆ IDEALNEGO I CO MOŻNA Z NIEGO ZROBIĆ?
Jest to owoc dostępny w naszej kuchni na przemian z innymi rodzajami owoców. W arbuzy można znaleźć dużo witamin, minerałów i błonnika. Na co dzień jemy mniej niż 10% średnio dobowego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedząc arbuza możesz się nasycić tymi ważnymi dla zdrowia substancjami, nawet jeśli ich brakowało w codziennym menu. Warto dowiedzieć się jak wybrać idealnego arbuza i co można z niego przyrządzić?

SPIS TREŚCI
JAK WYBRAĆ ODPOWIEDNIEGO ARBUZA?
Kupując arbuza, warto zwrócić uwagę na kilka elementów. To ich poziom jest najlepszym wyznacznikiem jakości owocu.
1. Kolor: arbuzy powinny być jasności szarych, beżowych lub zielonych. Nie powinny mieć zupełnie ciemnego koloru ani brązowego odcienia skórki.
2. Grubość skórki: jeśli arbuz ma grubą skórkę, to oznacza, że jest dojrzały i smakuje najlepiej. Wystarczy stuknąć palcem kilka razy w arbuza, jeśli usłyszycie dudniący dźwięk to znaczny, że owoc jest dojrzały.
3. Odpowiednia waga: dobrej wydajności arbuzy powinny ważyć około 300 g (lub więcej).
ILE KALORII MA ARBUZ?
Sezon na arbuzy w Polsce trawa od czerwca do końca sierpnia. Jest doskonałą przekąską w okresie letnim, ponieważ gasi pragnienie.
Arbuz w 92% składa się z wody! 100 g arbuza to jedyne 30,04 kcl!
Ze względu na wysoki indeks glikemiczny (75) arbuz podnosi poziom cukru we krwi, dlatego nie jest polecany cukrzykom.

PRZEPISY NA DANIA Z ARBUZA
Arbuz jest wszechstronnym produktem spożywczym, który może być użyty do sporządzania niezliczonej ilości potraw. Nieważne czy przygotujesz go na surowo, gotowany lub pieczony – arbuz na pewno sprawdzi się w każdej kuchni!
Grillowany arbuz
Składniki:
Ok. 1 kg arbuza
100 g sera ferta
Kilka sztuk orzechów włoskich
3 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
Jak przygotować?
Kroimy arbuza na plastry (nie pozbawiaj go skórki). Każdy plaster posmaruj miodem i grilluj po 2-3 min. na każdej stronie. Grillowanego arbuza podawaj z pokruszona fetą, odrobiną sosu sojowego i posiekanymi orzechami włoskimi.

Sałatka z arbuza i serem feta
Składniki:
150-170 g arbuza bez skórki
Garść rukoli
70 g sera feta
Łyżka oleju słonecznika
2 łyżki pestek słonecznika
Sól i pieprz
Tymianek
2 łyżeczki soku z cytryny
Świeża mięta
Jak przygotować?
Rukolę myjemy, suszymy i przekładamy do miski. Dodajemy fetę pokrojona w kostkę. Kroimy arbuza w kosteczkę i dodajemy do sałatki. Prażymy słonecznik na patelni i dodajemy do miski. Następnie przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą olej, przyprawy, sok z cytryną i posiekaną miętę. Dodajemy sos do sałatki i delikatnie mieszamy.
Sorbet z arbuza
Składniki:
1 kg arbuza
60 ml wody
20 g miodu/ cukru
Sok ze średniej cytryny
Jak przygotować?
Wlewamy wodę do garnka, gotujemy ją i rozpuszczamy w niej miód/ cukier. Odstawiamy do wystudzenia. Wydrążamy miąższ z arbuza i przekładamy do miski, następnie dodajemy sok z cytryny i blendujemy na gładką masę. Dodajemy syrop cukrowy, mieszamy całość i przekładamy do pojemniczka i zamykamy, Odkładamy do lodówki, a po godzinie przekładamy do zamrażarki.

Arbuzowy chłodnik
Składniki:
60 dag arbuza
15 dag świeżego ogórka
40 dag pomidorów
2 łyżki kolendry
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 łyżka oliwy z oliwek
Jak przygotować?
Ogórki i pomidory kroimy w drobną kosteczkę. Arbuza blendujemy na niejednolitą masę. W misce łączymy składniki, doprawiamy kolendrą, octem i oliwą.
Arbuzowe szaszłyki
Składniki:
16 kawałków arbuza
16 listków bazylii
4 plastry prosciutto
1 limonka pokrojona w ósemki
Jak przygotować?
Plastry szynki kroimy wzdłuż i nakłuwamy je na patyczki. Następnie zawijamy w nią kawałki arbuza z liśćmi bazylii. Gotowe szaszłyki skrapiam limonką.

Może Cię również zainteresować:
Co jeść a czego unikać, aby mieć płaski brzuch