CIASTO CZEKOLADOWE NA BAZIE CZERWONEJ FASOLI DLA CUKRZYKÓW

Osoby zmagające się z cukrzycą muszą przestrzegać odpowiedniej diety, oraz dbać o to, aby nie przekroczyć dziennej dawki spożywanego cukru. Postanowiłam wyjść naprzeciw diabetykom i zaproponować im ciasto czekoladowe na bazie czerwonej fasoli. Nie jestem dietetykiem i specjalistą od cukrzycy, dlatego jeśli jesteście cukrzykami i macie wątpliwości, czy poniższe ciasto jest dla Was dozwolone skontaktujcie się proszę ze swoim lekarzem 🙂

 

Przepis

Ciasto:

1 puszka czerwonej fasoli

1 banan

2 jajka

1,5 łyżki kakao

1,5 łyżki oleju

2 łyżki ksylitolu (lub innego słodzika)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa:

1 łyżka kakao

1,5 łyżki wody

1,5 łyżki oleju kokosowego

Ksylitol lub inny słodzik wedle uznania

Jak przygotować?

Na początku nastawiamy piekarnik na 180 stopni (góra/dół).

Następnie płuczemy fasolę i odsączamy na sitku. Wszystkie składniki na ciasto łączmy ze sobą i blendujemy, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.

Wykładamy masę na blachę i pieczemy przez około 40 do 50 minut.

Przygotowujemy polewę i dekorujemy nią ciasto. Po zastygnięciu ciasto jest gotowe do spożycia 🙂

Smacznego!