CIASTO CZEKOLADOWE NA BAZIE CZERWONEJ FASOLI DLA CUKRZYKÓW
Osoby zmagające się z cukrzycą muszą przestrzegać odpowiedniej diety, oraz dbać o to, aby nie przekroczyć dziennej dawki spożywanego cukru. Postanowiłam wyjść naprzeciw diabetykom i zaproponować im ciasto czekoladowe na bazie czerwonej fasoli. Nie jestem dietetykiem i specjalistą od cukrzycy, dlatego jeśli jesteście cukrzykami i macie wątpliwości, czy poniższe ciasto jest dla Was dozwolone skontaktujcie się proszę ze swoim lekarzem 🙂
Przepis
Ciasto:
1 puszka czerwonej fasoli
1 banan
2 jajka
1,5 łyżki kakao
1,5 łyżki oleju
2 łyżki ksylitolu (lub innego słodzika)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa:
1 łyżka kakao
1,5 łyżki wody
1,5 łyżki oleju kokosowego
Ksylitol lub inny słodzik wedle uznania
Jak przygotować?
Na początku nastawiamy piekarnik na 180 stopni (góra/dół).
Następnie płuczemy fasolę i odsączamy na sitku. Wszystkie składniki na ciasto łączmy ze sobą i blendujemy, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
Wykładamy masę na blachę i pieczemy przez około 40 do 50 minut.
Przygotowujemy polewę i dekorujemy nią ciasto. Po zastygnięciu ciasto jest gotowe do spożycia 🙂
Smacznego!