CUKINIA W ROLI GŁÓWNEJ – PRZEPISY NA DANIA Z CUKINII!

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, po które często sięgam. Jest to warzywo, z którego można przygotować mnóstwo ciekawych i pysznych potraw! Poniżej kilka propozycji 😊

Cukinia to warzywo, które należy do rodziny kabaczków. Cukinia ma łagodny smak, dzięki czemu świetnie nadaje się do maczania w hummusie lub innych dipach. Skórka cukinii jest jadalna, natomiast miąższ można jeść na surowo lub po ugotowaniu.

Czy cukinia jest zdrowa?

Cukinia zawiera fitoskładniki, takie jak karotenoidy (beta-karoten), alfa-karoten i likopen. Te fitoskładniki pomagają zwalczać raka i choroby serca poprzez zwalczanie stanów zapalnych w organizmie. Cukinia zawiera również witaminę C, która pomaga zwiększyć odporność i chronić przed przeziębieniami i grypą.

Czy cukinia jest kaloryczna?

Cukinia jest niskokaloryczna i obejmuje dużą zawartość wody. Ma również sporą ilość błonnika, który pomaga utrzymać uczucie sytości przez dłuższy czas.

100g cukinii to tylko 17 kcl. Średnia cukinia to zazwyczaj 560g, czyli około 95 kcl.

Przepisy na dania z cukinii

Cukinia jest bardzo wszechstronnym warzywem, które można wykorzystać jako danie główne, dodatek do potraw lub jako składnik innych potraw. Poniżej znajduje się lista przepisów, z których możesz skorzystać, aby przygotować pyszne dania z cukinii.

Placki ziemniaczane z cukinią

Składniki:

Pół kilo ziemniaków

300 g cukinii

1 jajko

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

Szczypta ostrej papryki

2 łyżki mąki pszennej

200 ml jogurtu naturalnego

Pęczek koperku

1 łyżka majonezu

Jak przygotować?

Ziemniaki zetrzyjcie na drobnych oczkach, odsączamy na sitku z nadmiaru wody. Cukinie również zetrzyj na małych oczkach, pozostaw na sitku i posyp odrobiną soli.

Następnie do miski dodajemy ziemniaki, odciśniętą cukinię, mąkę, jajko, szczyptę pieprzu i soli i ostra paprykę. Mieszamy wszystkie składniki. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodajcie więcej wody.

Z powstałej masy uformuj placuszki i smaż na średnio rozgrzanej patelni (na oleju) do momentu, aż placuszki uzyskają złot kolor.

W międzyczasie wymieszaj w osobnej miseczce jogurt, majonez i posikany koperek. Sos dopraw pieprzem i solą.

Placuszki podawaj z sosem.

Tarta z cukinią

Składniki:

250g mąki pszennej

100g masła

1 żółtko

4 jajka

1 cukinia

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

Szczypta papryki ostrej

1 papryka czerwona

200g żółtego sera]

1 łyżeczka posikanego koperku

1 szklanka śmietany 18 %

50g szynki konserwowej

Jak przygotować?

Zagniatamy ciasto z mąki, masła, jajka, żółtka, szczypty soli, papryki i 5 łyżek zimnej wody. Ciasto odkładamy na 30 min do lodówki.

Smarujemy formę do tarty tłuszczem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni C.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy. Przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem i posypujemy połową sera.

Cukinie kroimy w plasterki, paprykę i szynkę w paski. Tarte posypujemy serem i układamy na niej cukinie, paprykę oraz szynkę. Całość posypujemy pieprzem.

Śmietanę mieszamy z jakiem i koperkiem, następnie wylewamy na tarte. Całość posypujemy resztą sera. Tarte  wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 45-50 minut.

Frytki z cukinii

Składniki:

1 cukinia

1 jajko

1 łyżeczka oregano

2 łyżki mleka

2 ząbki czosnku

6 łyżek bułki tartej

Sól

Pieprz

Oliwa z oliwek albo olej

Jak przygotować?

Do miski dodajemy jajko, mleko, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko mieszamy za pomocą widelca. Dodajemy oregano i mieszamy ponownie.

Cukinię kroimy w słupki, moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej.

Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia, wylewamy na niego oliwę i rozsmarowujemy. Na papierze układamy cukinie i wkładamy do rozgrzanego do temp. 200 stopni (góra-dół) piekarnika. Frytki pieczemy przez 20 min.

Krem z cukinii

Składniki:

600g cukinii

2 łyżki masła

1 łyżka oliwy

1 duża cebula

1 ząbek czosnku

¼  śmietany 30%

800 ml bulionu drobiowego

Jak przygotować:

W garnku roztapiamy masło z oliwą. Dodajemy pokrojona w kosteczkę cebulę i szklimy ją. Dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek i podsmażamy.

Dodajemy pokrojona w kostkę cukinię i smażymy przez ok. 2 minuty. Całość zalewamy bulionem i gotujemy. Doprawiamy pieprzem i solą i gotujemy jeszcze przez 25 min. pod przykryciem.

Następnie miksujemy zupę blenderem na krem. Pod koniec dodajemy śmietanę.

Zupę podajemy ze szczypiorkiem, pokruszoną fetą lub grzankami czosnkowymi.

Leczo z cukinią

Składniki:

1 średnia cukinia

1 cebula

1 ząbek czosnku

1/3 papryczki chili

2 łyżka oliwy

2 papryki

150g pieczarek

2 pomidory

1 mały bakłażan

250g passaty pomidorowej

Pół łyżeczki papryki w proszku

1 łyżeczka suszonego oregano

Pół łyżeczki cukru

Pół łyżeczki soli i pieprzu

Jak przygotować?

Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Do wysokiej patelni lub dużego garnka wlewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy czosnek, następnie dodajemy cebulę i papryczkę chili w całości. Całość smażymy przez ok. 5 min mieszając.

Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i zwiększamy ogień. Dorzucamy pokrojoną cukinię i smażymy wszystko przez 2 minuty. Kolejno dodajemy łyżkę oliwy i pokrojone w plasterki pieczarki i w kosteczkę bakłażana. Smażymy całość przez 10-12 minut. Od czasu do czasu mieszamy i doprawiamy pieprzem i sola.

Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, wycinamy szypułki i usuwamy pestki. Kroimy w kostkę i wrzucamy razem z sokiem do warzyw. Dodajemy passate pomidorową, paprykę w proszku i suszone oregano. Doprawiamy cukrem i gotujemy przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Gdyby leczo było za gęste można je rozcieńczyć bulionem lub gorącą wodą.

Może Cię również zainteresować:

Fit przepisy na pyszne dania z truskawek

Jak nie przytyć w wakacje? Czy to możliwe? Pewnie, że tak!

Placki z twarogu i cukinii