CUKINIA W ROLI GŁÓWNEJ – PRZEPISY NA DANIA Z CUKINII!
Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, po które często sięgam. Jest to warzywo, z którego można przygotować mnóstwo ciekawych i pysznych potraw! Poniżej kilka propozycji 😊
Cukinia to warzywo, które należy do rodziny kabaczków. Cukinia ma łagodny smak, dzięki czemu świetnie nadaje się do maczania w hummusie lub innych dipach. Skórka cukinii jest jadalna, natomiast miąższ można jeść na surowo lub po ugotowaniu.
SPIS TREŚCI
Czy cukinia jest zdrowa?
Cukinia zawiera fitoskładniki, takie jak karotenoidy (beta-karoten), alfa-karoten i likopen. Te fitoskładniki pomagają zwalczać raka i choroby serca poprzez zwalczanie stanów zapalnych w organizmie. Cukinia zawiera również witaminę C, która pomaga zwiększyć odporność i chronić przed przeziębieniami i grypą.

Czy cukinia jest kaloryczna?
Cukinia jest niskokaloryczna i obejmuje dużą zawartość wody. Ma również sporą ilość błonnika, który pomaga utrzymać uczucie sytości przez dłuższy czas.
100g cukinii to tylko 17 kcl. Średnia cukinia to zazwyczaj 560g, czyli około 95 kcl.
Przepisy na dania z cukinii
Cukinia jest bardzo wszechstronnym warzywem, które można wykorzystać jako danie główne, dodatek do potraw lub jako składnik innych potraw. Poniżej znajduje się lista przepisów, z których możesz skorzystać, aby przygotować pyszne dania z cukinii.
Placki ziemniaczane z cukinią
Składniki:
Pół kilo ziemniaków
300 g cukinii
1 jajko
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Szczypta ostrej papryki
2 łyżki mąki pszennej
200 ml jogurtu naturalnego
Pęczek koperku
1 łyżka majonezu
Jak przygotować?
Ziemniaki zetrzyjcie na drobnych oczkach, odsączamy na sitku z nadmiaru wody. Cukinie również zetrzyj na małych oczkach, pozostaw na sitku i posyp odrobiną soli.
Następnie do miski dodajemy ziemniaki, odciśniętą cukinię, mąkę, jajko, szczyptę pieprzu i soli i ostra paprykę. Mieszamy wszystkie składniki. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodajcie więcej wody.
Z powstałej masy uformuj placuszki i smaż na średnio rozgrzanej patelni (na oleju) do momentu, aż placuszki uzyskają złot kolor.
W międzyczasie wymieszaj w osobnej miseczce jogurt, majonez i posikany koperek. Sos dopraw pieprzem i solą.
Placuszki podawaj z sosem.

Tarta z cukinią
Składniki:
250g mąki pszennej
100g masła
1 żółtko
4 jajka
1 cukinia
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Szczypta papryki ostrej
1 papryka czerwona
200g żółtego sera]
1 łyżeczka posikanego koperku
1 szklanka śmietany 18 %
50g szynki konserwowej
Jak przygotować?
Zagniatamy ciasto z mąki, masła, jajka, żółtka, szczypty soli, papryki i 5 łyżek zimnej wody. Ciasto odkładamy na 30 min do lodówki.
Smarujemy formę do tarty tłuszczem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni C.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy. Przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem i posypujemy połową sera.
Cukinie kroimy w plasterki, paprykę i szynkę w paski. Tarte posypujemy serem i układamy na niej cukinie, paprykę oraz szynkę. Całość posypujemy pieprzem.
Śmietanę mieszamy z jakiem i koperkiem, następnie wylewamy na tarte. Całość posypujemy resztą sera. Tarte wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 45-50 minut.
Frytki z cukinii
Składniki:
1 cukinia
1 jajko
1 łyżeczka oregano
2 łyżki mleka
2 ząbki czosnku
6 łyżek bułki tartej
Sól
Pieprz
Oliwa z oliwek albo olej
Jak przygotować?
Do miski dodajemy jajko, mleko, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko mieszamy za pomocą widelca. Dodajemy oregano i mieszamy ponownie.
Cukinię kroimy w słupki, moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej.
Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia, wylewamy na niego oliwę i rozsmarowujemy. Na papierze układamy cukinie i wkładamy do rozgrzanego do temp. 200 stopni (góra-dół) piekarnika. Frytki pieczemy przez 20 min.

Krem z cukinii
Składniki:
600g cukinii
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
¼ śmietany 30%
800 ml bulionu drobiowego
Jak przygotować:
W garnku roztapiamy masło z oliwą. Dodajemy pokrojona w kosteczkę cebulę i szklimy ją. Dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek i podsmażamy.
Dodajemy pokrojona w kostkę cukinię i smażymy przez ok. 2 minuty. Całość zalewamy bulionem i gotujemy. Doprawiamy pieprzem i solą i gotujemy jeszcze przez 25 min. pod przykryciem.
Następnie miksujemy zupę blenderem na krem. Pod koniec dodajemy śmietanę.
Zupę podajemy ze szczypiorkiem, pokruszoną fetą lub grzankami czosnkowymi.
Leczo z cukinią
Składniki:
1 średnia cukinia
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/3 papryczki chili
2 łyżka oliwy
2 papryki
150g pieczarek
2 pomidory
1 mały bakłażan
250g passaty pomidorowej
Pół łyżeczki papryki w proszku
1 łyżeczka suszonego oregano
Pół łyżeczki cukru
Pół łyżeczki soli i pieprzu
Jak przygotować?
Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Do wysokiej patelni lub dużego garnka wlewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy czosnek, następnie dodajemy cebulę i papryczkę chili w całości. Całość smażymy przez ok. 5 min mieszając.
Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i zwiększamy ogień. Dorzucamy pokrojoną cukinię i smażymy wszystko przez 2 minuty. Kolejno dodajemy łyżkę oliwy i pokrojone w plasterki pieczarki i w kosteczkę bakłażana. Smażymy całość przez 10-12 minut. Od czasu do czasu mieszamy i doprawiamy pieprzem i sola.
Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, wycinamy szypułki i usuwamy pestki. Kroimy w kostkę i wrzucamy razem z sokiem do warzyw. Dodajemy passate pomidorową, paprykę w proszku i suszone oregano. Doprawiamy cukrem i gotujemy przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Gdyby leczo było za gęste można je rozcieńczyć bulionem lub gorącą wodą.

Może Cię również zainteresować:
Fit przepisy na pyszne dania z truskawek