CZY GRILL MOŻE BYĆ FIT? PEWNIE, ŻE TAK! PONIŻEJ KILKA SPRAWDZONYCH PRZEPISÓW, KTÓRE MUSISZ WYPRÓBOWAĆ!

Zaczęło się! Pogoda sprzyja i w końcu można ruszyć z grillowaniem. Grill to nie tylko jedzenie, ale również fajna forma spędzania czasu z rodziną czy przyjaciółmi. Kiedy tylko robi się ciepło na zewnątrz czekamy na weekend, aby odpalić grilla! Ja uwielbiam! Większości z nas grillowanie kojarzy z niezdrowym jedzeniem, jednak tak nie musi być! 🙂

 

Poniżej przedstawiam kilka zdrowych przepisów, które doskonale sprawdzą się na grilla!

SZASZŁYKI DROBIOWE Z OWCAMI ORAZ CZOSNKIEM

Składniki na 4 porcje:

Pół kilograma piersi z kurczaka bez skóry

Główka czosnku

Puszka ananasa

Sól, biały pieprz

Jak przygotować ?

Mięso myjemy i oczyszczamy z tłuszczu i błon. Następnie kroimy w kostkę. Krążki ananasa przekrajamy na trzy części, obieramy ząbki czosnku i przygotowujemy zalewę ( 2 x łyżki oliwy z oliwek, sok z puszki ananasów, trzy ząbki czosnku). Do gotowej zalewy wrzucamy mięso i wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Zamarynowane mięso nadziewamy na patyczek od szaszłyków na przemian z ananasem i czosnkiem. Dla smaku doprawiamy przyprawami. Szaszłyki nacieramy oliwą i grillujemy po pięć minut po każdej stronie.

GRILLOWANE KREWETKI

Składniki:

Mrożone krewetki

Plastry świeżego ananasa

3 ząbki czosnku

4 łyżki oleju kokosowego

Łyżeczka chili

Łyżka świeżej kolendry

Sól

Limonka

Jak przygotować?

Przygotowujemy marynatę (mieszamy olej, chili, sól, posiekaną kolendrę, czosnek i sok z limonki). Gotowa marynatą zalewamy krewetki i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie nabijamy krewetki na patyk na przemian z ananasem. Szaszłyki grillujemy przez 8 minut na tacce. Należy pamiętać o tym, aby często je obracać.  

SKRZYDEŁKA CZOSNKOWE W JOGURCIE

Składniki:

10 skrzydełek kurczaka

4 ząbki czosnku

500 g jogurtu naturalnego

Ok. 5 łyżek soku z cytryny

5 łyżek oliwy z oliwek

Sól, pieprz, pół łyżeczki ostrej papryki

 Jak przygotować?

Skrzydełka myjemy, a potem przygotowujemy  sos (obrany czosnek rozcieramy z pieprzem i solą, dodajemy jogurt naturalny, ostrą paprykę, sok z cytryny i oliwę). Gotowym sosem zalewamy skrzydełka i odstawiamy na dwie godziny do lodówki. Następnie odsączamy skrzydełka i grillujemy przez około 10 minut każdą stronę.

GRILLOWANE PIECZARKI

Składniki:

8 dużych pieczarek

Pół szklanki kaszy jaglanej

Mała cukinia

Papryczka chili

Cebula czerwona

Pomidorki koktajlowe

Oliwa

Oregano

Jak przygotować?

Kaszę jaglaną gotujemy na wodzie. Pieczarki obieramy ze skórki i  wydrążamy z nich środek. Cukinie i cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Następnie dodajemy kaszę, papryczkę chili, przyprawy i mieszamy. Gotowym farszem napełniamy kapelusze pieczarek. Na górę kładziemy pokrojone w plasterki pomidorki i owijamy folią aluminiową. Grillujemy około 15 minut.

GRILLOWANY FILET Z PSTRĄGA

Składniki:

8 filetów z pstrąga

Sól, pieprz

Cytryna

Dwie garście posiekanej natki pietruszki

6 cebulek

2 łyżki masła

1 łyżka drobno posiekanej mięty

Jak przygotować ?

Filety myjemy, osuszamy i skrapiamy cytryną. Po 10 minutach wycieramy filety do sucha. Drobno posiekaną cebulę mieszamy z natką pietruszki oraz miętą, następie doprawiamy solą i pieprzem. Na folii kładziemy po jednym filecie, posypujemy przygotowaną wcześniej mieszanką ziół i przykrywamy kolejnym filetem, który również posypujemy gotową mieszanką ziół. Na górze kładziemy kawałki masła. Folię zwijamy i kładziemy na grillu. Filety grillujemy około 20 minut.

GRILLOWANY BAKŁAŻAN

Składniki:

Bakłażan

Sól

Dwie łyżki oliwy

Łyżka octu balsamicznego

Pestki granatu

mozzarella

Jak przygotować?

Myjemy, osuszamy i kroimy bakłażana wzdłuż na długie plastry. Posypujemy go solą i odstawiamy na 20 minut. Następnie płuczemy bakłażana i smarujemy go oliwą z octem balsamicznym. Plastry bakłażana układamy na ruszcie i pieczemy przez 10 minut. Bakłażana podajemy z plastrami mozzarelli, natką pietruszki i granatem.

GRILLOWANE TORTILLE Z WARZYWAMY

Składniki:

8 placków tortilli

2 bakłażany

2 małe cukinie

8 małych pomidorów

2 papryki (czerwona i zielona)

2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na marynatę:

Ząbek czosnku

1/3 szklanki oliwy z oliwek

Pół łyżeczki pieprzu

2 łyżki octu balsamicznego

Łyżeczka oregano

Składniki na sos:

Pół szklanki jogurtu naturalnego

50 g fety

Łyżeczka słodkiej papryki

Listki świeżej bazylii

Jak przygotować?

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Następnie myjemy i kroimy warzywa w kostkę. Pomidory kroimy na ćwiartki i wybierany z nich nasiona. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski,  zalewamy marynatą, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Następnie nabijamy po kolei wymieszane warzywa na metalowy ruszt i pieczemy przez 15 minut nad żarem. Placki tortilli smarujemy z  obu stron oliwą z oliwek i przypiekamy na grillu. Gotową tortillę zwijamy w rożek i nakładamy do niego warzywa z rusztu. Wszystko zalewamy jogurtem zmieszanym z fetą i bazylią a następnie posypujemy papryką.

GRILLOWANY ANANAS

Składnik:

Świeży ananas

Jak przygotować?

Obieramy ananasa ze skórki i kroimy w plastry. Kładziemy plastry na tackę i grillujemy przez ok. 20 minut z obu stron.

GRILLOWANY SCHAB MARYNOWANY W ZIOŁACH

Składniki:

Pół kilograma schabu

Łyżka słodkiej papryki

Szczypta ostrej papryki

2 ząbki czosnku

Pół szklanki oliwy z oliwek

Łyżka sikanego tymianku

Pieprz, sól

Kilka listków rozmarynu

Jak przygotować?

Schab kroimy w cienkie plastry. Czosnek przeciskamy przez prasę i rozcieramy z połową łyżeczki soli. Następnie dodajemy słodką i ostrą paprykę, olej i zioła. Zalewamy mięso przygotowaną marynatą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Mięso grillujemy po kilka minut z każdej strony.

 

Mam nadzieję, że przepisy Wam posmakują 🙂 Jeśli chcecie skorzystać z innych przepisów zapraszam tutaj, a jeśli chcecie się dowiedzieć więcej na temat zdrowego żywienia zapraszam tutaj