CZY GRILL MOŻE BYĆ FIT? PEWNIE, ŻE TAK! PONIŻEJ KILKA SPRAWDZONYCH PRZEPISÓW, KTÓRE MUSISZ WYPRÓBOWAĆ!
Zaczęło się! Pogoda sprzyja i w końcu można ruszyć z grillowaniem. Grill to nie tylko jedzenie, ale również fajna forma spędzania czasu z rodziną czy przyjaciółmi. Kiedy tylko robi się ciepło na zewnątrz czekamy na weekend, aby odpalić grilla! Ja uwielbiam! Większości z nas grillowanie kojarzy z niezdrowym jedzeniem, jednak tak nie musi być! 🙂
Poniżej przedstawiam kilka zdrowych przepisów, które doskonale sprawdzą się na grilla!
SZASZŁYKI DROBIOWE Z OWCAMI ORAZ CZOSNKIEM
Składniki na 4 porcje:
Pół kilograma piersi z kurczaka bez skóry
Główka czosnku
Puszka ananasa
Sól, biały pieprz
Jak przygotować ?
Mięso myjemy i oczyszczamy z tłuszczu i błon. Następnie kroimy w kostkę. Krążki ananasa przekrajamy na trzy części, obieramy ząbki czosnku i przygotowujemy zalewę ( 2 x łyżki oliwy z oliwek, sok z puszki ananasów, trzy ząbki czosnku). Do gotowej zalewy wrzucamy mięso i wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Zamarynowane mięso nadziewamy na patyczek od szaszłyków na przemian z ananasem i czosnkiem. Dla smaku doprawiamy przyprawami. Szaszłyki nacieramy oliwą i grillujemy po pięć minut po każdej stronie.
GRILLOWANE KREWETKI
Składniki:
Mrożone krewetki
Plastry świeżego ananasa
3 ząbki czosnku
4 łyżki oleju kokosowego
Łyżeczka chili
Łyżka świeżej kolendry
Sól
Limonka
Jak przygotować?
Przygotowujemy marynatę (mieszamy olej, chili, sól, posiekaną kolendrę, czosnek i sok z limonki). Gotowa marynatą zalewamy krewetki i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie nabijamy krewetki na patyk na przemian z ananasem. Szaszłyki grillujemy przez 8 minut na tacce. Należy pamiętać o tym, aby często je obracać.
SKRZYDEŁKA CZOSNKOWE W JOGURCIE
Składniki:
10 skrzydełek kurczaka
4 ząbki czosnku
500 g jogurtu naturalnego
Ok. 5 łyżek soku z cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek
Sól, pieprz, pół łyżeczki ostrej papryki
Jak przygotować?
Skrzydełka myjemy, a potem przygotowujemy sos (obrany czosnek rozcieramy z pieprzem i solą, dodajemy jogurt naturalny, ostrą paprykę, sok z cytryny i oliwę). Gotowym sosem zalewamy skrzydełka i odstawiamy na dwie godziny do lodówki. Następnie odsączamy skrzydełka i grillujemy przez około 10 minut każdą stronę.
GRILLOWANE PIECZARKI
Składniki:
8 dużych pieczarek
Pół szklanki kaszy jaglanej
Mała cukinia
Papryczka chili
Cebula czerwona
Pomidorki koktajlowe
Oliwa
Oregano
Jak przygotować?
Kaszę jaglaną gotujemy na wodzie. Pieczarki obieramy ze skórki i wydrążamy z nich środek. Cukinie i cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Następnie dodajemy kaszę, papryczkę chili, przyprawy i mieszamy. Gotowym farszem napełniamy kapelusze pieczarek. Na górę kładziemy pokrojone w plasterki pomidorki i owijamy folią aluminiową. Grillujemy około 15 minut.
GRILLOWANY FILET Z PSTRĄGA
Składniki:
8 filetów z pstrąga
Sól, pieprz
Cytryna
Dwie garście posiekanej natki pietruszki
6 cebulek
2 łyżki masła
1 łyżka drobno posiekanej mięty
Jak przygotować ?
Filety myjemy, osuszamy i skrapiamy cytryną. Po 10 minutach wycieramy filety do sucha. Drobno posiekaną cebulę mieszamy z natką pietruszki oraz miętą, następie doprawiamy solą i pieprzem. Na folii kładziemy po jednym filecie, posypujemy przygotowaną wcześniej mieszanką ziół i przykrywamy kolejnym filetem, który również posypujemy gotową mieszanką ziół. Na górze kładziemy kawałki masła. Folię zwijamy i kładziemy na grillu. Filety grillujemy około 20 minut.
GRILLOWANY BAKŁAŻAN
Składniki:
Bakłażan
Sól
Dwie łyżki oliwy
Łyżka octu balsamicznego
Pestki granatu
mozzarella
Jak przygotować?
Myjemy, osuszamy i kroimy bakłażana wzdłuż na długie plastry. Posypujemy go solą i odstawiamy na 20 minut. Następnie płuczemy bakłażana i smarujemy go oliwą z octem balsamicznym. Plastry bakłażana układamy na ruszcie i pieczemy przez 10 minut. Bakłażana podajemy z plastrami mozzarelli, natką pietruszki i granatem.
GRILLOWANE TORTILLE Z WARZYWAMY
Składniki:
8 placków tortilli
2 bakłażany
2 małe cukinie
8 małych pomidorów
2 papryki (czerwona i zielona)
2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na marynatę:
Ząbek czosnku
1/3 szklanki oliwy z oliwek
Pół łyżeczki pieprzu
2 łyżki octu balsamicznego
Łyżeczka oregano
Składniki na sos:
Pół szklanki jogurtu naturalnego
50 g fety
Łyżeczka słodkiej papryki
Listki świeżej bazylii
Jak przygotować?
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Następnie myjemy i kroimy warzywa w kostkę. Pomidory kroimy na ćwiartki i wybierany z nich nasiona. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski, zalewamy marynatą, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Następnie nabijamy po kolei wymieszane warzywa na metalowy ruszt i pieczemy przez 15 minut nad żarem. Placki tortilli smarujemy z obu stron oliwą z oliwek i przypiekamy na grillu. Gotową tortillę zwijamy w rożek i nakładamy do niego warzywa z rusztu. Wszystko zalewamy jogurtem zmieszanym z fetą i bazylią a następnie posypujemy papryką.
GRILLOWANY ANANAS
Składnik:
Świeży ananas
Jak przygotować?
Obieramy ananasa ze skórki i kroimy w plastry. Kładziemy plastry na tackę i grillujemy przez ok. 20 minut z obu stron.
GRILLOWANY SCHAB MARYNOWANY W ZIOŁACH
Składniki:
Pół kilograma schabu
Łyżka słodkiej papryki
Szczypta ostrej papryki
2 ząbki czosnku
Pół szklanki oliwy z oliwek
Łyżka sikanego tymianku
Pieprz, sól
Kilka listków rozmarynu
Jak przygotować?
Schab kroimy w cienkie plastry. Czosnek przeciskamy przez prasę i rozcieramy z połową łyżeczki soli. Następnie dodajemy słodką i ostrą paprykę, olej i zioła. Zalewamy mięso przygotowaną marynatą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Mięso grillujemy po kilka minut z każdej strony.
Mam nadzieję, że przepisy Wam posmakują 🙂 Jeśli chcecie skorzystać z innych przepisów zapraszam tutaj, a jeśli chcecie się dowiedzieć więcej na temat zdrowego żywienia zapraszam tutaj.
Jeden komentarz do “CZY GRILL MOŻE BYĆ FIT? PEWNIE, ŻE TAK! PONIŻEJ KILKA SPRAWDZONYCH PRZEPISÓW, KTÓRE MUSISZ WYPRÓBOWAĆ!”