DIETETYCZNE MENU SYLWESTROWE! ZAKOŃCZ STARY ROK I ZACZNIJ NOWY W STYLU FIT!

Sylwester to kolejna okazja do sprawdzenia się w kuchni! Jest to również okazja przekonania swojej rodziny, czy znajomych do dietetycznych potraw 😊 Warto zakończyć ten rok z przytupem i podać na stół coś wyjątkowego i mało kalorycznego, aby w nowy rok wejść bez wyrzutów sumienie. Poniżej znajdziecie kilka ciekawych przepisów, które z pewnością Wam zasmakują. Smacznego!

SAŁATKI

Sałatka z brokułem, fetą i słonecznikiem

500 g brokułu

Ok. 15 dag sera feta

Mały jogurt naturalny

2 ząbki czosnku

Sól i pieprz do smaku

Jak przygotować?

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy, tak aby były al dente. Odcedzamy i układamy na talerzu lub w misce. Mieszamy jogurt z wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Słonecznik prażymy na patelni. Kruszymy ser feta na brokuł, polewamy sosem i posypujemy uprażonym słonecznikiem.

Sałatka z roszpunką i prażonym słonecznikiem

Opakowanie roszponki ok. 125 g

5 pomidorów

100 g sera feta lub sera bałkańskiego

2 łyżki prażonych ziaren słonecznika

Oliwa i przyprawa do sałatek

Jak przygotować?

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, zalewamy oliwą i przyprawiamy.

PRZYSTAWKI SŁONE

Roladki łososiowe

4 plasterki łososia wędzonego na zimno

Serek twarogowy np. Almette

Jak przygotować?

Na jeden płat łososia dojemy czubatką łyżkę sera i rozsmarowujemy. Dodatkowo można dodać do środka rzodkiewkę i posiekany szczypiorek. Następnie zawijamy całość i kroimy na kawałki.

Roladki z serem i wędliną

Opakowanie tortilli lub placka do wrapów

Serek śmietankowy (może być z dodatkami np. paprykowy lub ziołowy)

Ser żółty

Wędlina

Kilka pasków świeżej papryki i zielonego ogórka.

 

Jak przygotować?

Tortille/wrap smarujemy serkiem, układamy na nim wędlinę, ser i zielony ogórek. Na środek kładziemy pasek papryki i zawijamy ciasno w rulon. Następnie kroimy na kawałki.

Wrapy z warzywami

4 sztuki papieru ryżowego

Czerwona papryka

Ogórek

Szynka

Ser żółty

Kapusta pekińska

Jak przygotować?

Myjemy warzywa i osuszamy. Kroimy ogórka i paprykę w słupki. Papier ryżowy należy namoczyć wg. zaleceń producenta. Na środek arkusza kładziemy plaster sera, wędliny, liść kapusty pekińskiej, paprykę i ogórka. Całość mocno zwijamy.

NA SŁODKO

Orzeszki otrębowe (5 sztuk)

100 g otrębów owsianych

2 jajka

1 łyżka jogurtu naturalnego

3 g pieprz cayenne

szczypta soli

Jak przygotować?

Miksujemy otręby owsiane. Pozostałe składniki wrzucamy do jednej miski, mieszamy i przyprawiamy. Odstawiamy na 30 minut. Następnie formujemy kuleczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut. Możesz co jakiś czas ruszać blachą, aby kuleczki przyrumieniły się z każdej strony.

Trufle z twarogu

150 g sera twarogowego chudego

1 łyżka kakao

1 g słodzika/ miód/ cukier

1 g aromat waniliowy

Jak przygotować?

Twaróg ucieramy z cukrem i aromatem, następnie formujemy kuleczki i obtaczamy z kakao. Dodatkowo możesz je obtoczyć w wiórkach kokosowych. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę.

Może  Cię również zainteresować:

7 ZDROWYCH PRZEKĄSEK NA SŁODKO NA IMPREZĘ

7 ZDROWYCH PRZEKĄSEK NA SŁONO NA IMPREZĘ