DIETETYCZNE MENU SYLWESTROWE! ZAKOŃCZ STARY ROK I ZACZNIJ NOWY W STYLU FIT!
Sylwester to kolejna okazja do sprawdzenia się w kuchni! Jest to również okazja przekonania swojej rodziny, czy znajomych do dietetycznych potraw 😊 Warto zakończyć ten rok z przytupem i podać na stół coś wyjątkowego i mało kalorycznego, aby w nowy rok wejść bez wyrzutów sumienie. Poniżej znajdziecie kilka ciekawych przepisów, które z pewnością Wam zasmakują. Smacznego!
SAŁATKI
Sałatka z brokułem, fetą i słonecznikiem
500 g brokułu
Ok. 15 dag sera feta
Mały jogurt naturalny
2 ząbki czosnku
Sól i pieprz do smaku
Jak przygotować?
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy, tak aby były al dente. Odcedzamy i układamy na talerzu lub w misce. Mieszamy jogurt z wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Słonecznik prażymy na patelni. Kruszymy ser feta na brokuł, polewamy sosem i posypujemy uprażonym słonecznikiem.
Sałatka z roszpunką i prażonym słonecznikiem
Opakowanie roszponki ok. 125 g
5 pomidorów
100 g sera feta lub sera bałkańskiego
2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
Oliwa i przyprawa do sałatek
Jak przygotować?
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, zalewamy oliwą i przyprawiamy.
PRZYSTAWKI SŁONE
Roladki łososiowe
4 plasterki łososia wędzonego na zimno
Serek twarogowy np. Almette
Jak przygotować?
Na jeden płat łososia dojemy czubatką łyżkę sera i rozsmarowujemy. Dodatkowo można dodać do środka rzodkiewkę i posiekany szczypiorek. Następnie zawijamy całość i kroimy na kawałki.
Roladki z serem i wędliną
Opakowanie tortilli lub placka do wrapów
Serek śmietankowy (może być z dodatkami np. paprykowy lub ziołowy)
Ser żółty
Wędlina
Kilka pasków świeżej papryki i zielonego ogórka.
Jak przygotować?
Tortille/wrap smarujemy serkiem, układamy na nim wędlinę, ser i zielony ogórek. Na środek kładziemy pasek papryki i zawijamy ciasno w rulon. Następnie kroimy na kawałki.
Wrapy z warzywami
4 sztuki papieru ryżowego
Czerwona papryka
Ogórek
Szynka
Ser żółty
Kapusta pekińska
Jak przygotować?
Myjemy warzywa i osuszamy. Kroimy ogórka i paprykę w słupki. Papier ryżowy należy namoczyć wg. zaleceń producenta. Na środek arkusza kładziemy plaster sera, wędliny, liść kapusty pekińskiej, paprykę i ogórka. Całość mocno zwijamy.
NA SŁODKO
Orzeszki otrębowe (5 sztuk)
100 g otrębów owsianych
2 jajka
1 łyżka jogurtu naturalnego
3 g pieprz cayenne
szczypta soli
Jak przygotować?
Miksujemy otręby owsiane. Pozostałe składniki wrzucamy do jednej miski, mieszamy i przyprawiamy. Odstawiamy na 30 minut. Następnie formujemy kuleczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut. Możesz co jakiś czas ruszać blachą, aby kuleczki przyrumieniły się z każdej strony.
Trufle z twarogu
150 g sera twarogowego chudego
1 łyżka kakao
1 g słodzika/ miód/ cukier
1 g aromat waniliowy
Jak przygotować?
Twaróg ucieramy z cukrem i aromatem, następnie formujemy kuleczki i obtaczamy z kakao. Dodatkowo możesz je obtoczyć w wiórkach kokosowych. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę.
Może Cię również zainteresować: