DYNIA W ROLI GŁÓWNEJ – SPRAWDZONE I PYSZNE PRZEPISY!
W ostatnim poście skupiłam się na wartościach odżywczych i leczniczych dyni. Jak się dowiedzieliśmy dynia jest źródłem witamin i minerałów i posiada mało kalorii. Warto wykorzystać jej potencjał w jesiennej diecie. Dynia zawiera beta-karoten, który jest naturalną formą witaminy A. Dynia zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu trzustki, żołądka czy raka piersi. Dynia zawiera również potas, który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Dynia jest niesamowitym warzywem i występuje jedynie sezonowo, dlatego jeśli macie szansę to sięgnijcie po nią i wypróbujcie poniższe przepisy z dynią w roli głównej 😊
Zaczynamy!
SAŁATKA Z DYNIĄ PIŻMOWĄ PIECZONĄ
1 porcja
Składniki:
150 g dyni piżmowej
2 łyżki orzeszków pinii
Łyżeczka oliwy z oliwek
50 g świeżego szpinaku
Łyżeczka miodu
Łyżeczka octu balsamicznego
Sól i pieprz
Jak przygotować?
Dynie pokrój w kostkę i wyłóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Skrop wszystko połową łyżeczki oliwy.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika 180 stopni i piec 10 minut.
Przygotuj sos w międzyczasie. Wymiesza miód z octem i przyprawami.
Na talerzu ułóż szpinak, na to kawałki pieczonej dyni. Całość posyp orzeszkami pinii i polej sosem.
DYNIOWE PLACUSZKI Z GRUSZKĄ
2 porcje
Składniki:
100 gram upieczonej dyni
5 łyżek naturalnego jogurtu
2 łyżeczki masła
1 łyżeczka miodu
1 jajko
1 łyżeczka ksylitolu
1 łyżka migdałów
7 łyżek mąki ryżowej
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 upieczona gruszka
Szczypta cynamonu
Jak zrobić?
Zblenduj upieczoną dynię z migdałami, a potem wymieszaj z roztopionym masłem. Następnie dodaj 1 łyżkę jogurtu naturalnego, ksylitol, proszek do pieczenia, jajko, mąkę i cynamon.
Rozgrzej patelnie i wylewaj na nią po 1 łyżce uzyskanej masy. Smaż placuszka z obu stron.
4 łyżki jogurtu naturalnego wymieszaj z miodem. Placki polej uzyskanych sosem i pokrojoną gruszką.
ZUPA KREM Z DYNI PO INDYJSKU
1 porcja
Składniki:
200 g dyni
Pół główki czosnku
¼ cebuli
Pół szklanki mleka kokosowego
Szczypta startego imbiru
Łyżeczka sosu sojowego
Łyżka oliwy z oliwą
Łyżka orzeszków ziemnych
2 łyżki suchej soczewicy
Natka pietruszki
Sól, pieprz, kurkuma, papryka ostra i słodka
Jak przygotować?
Dynie należy pokroić w kostkę i piec przez 40 minut w piekarniku w 180 stopniach.
W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę i czosnek, potem dodaje starty imbir
Następnie dodaj upieczoną dynię, mleko kokosowe i soczewice. Wszystko zalej wodą (pół szklanki) i gotuj do momentu, aż soczewica będzie miękka. Możesz dolewać wody jeśli zaistnieją taka konieczność.
Pod koniec gotowana dodaj przyprawy i sos sojowy. Następnie całość zblenduj na zupę krem. Przed podaniem zupy posyp ją podprażonymi orzeszkami oraz natką pietruszki.
NADZIEWANA DYNIA MAKARONOWA
2 porcje
Składniki:
Dynia makaronowa
Nadzienie z szynką:
100 g drobno pokrojonej szynki
40 g startego sera
2 łyżki śmietany o niskiej zawartości tłuszczu lub ser ricotta
Czosnek granulowany
Świeże oregano lub bazylia
Nadzienie z tuńczyka:
75 g tuńczyka w sosie własnym (sos odsączamy)
1 jajko
40 g tartego sera może być mozzarella
¼ cebuli
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Świeża bazylia lub oregano
Szczypta soli morskiej
Czosnek granulowany, pieprz czarny mielony
Jak przygotować?
Dynie przetnij na pól i wydrąż z niej nasiona, następnie do naczynia żaroodpornego wlej około 2 cm wody i włóż obie połówki dyni skórą do góry i przykryj folią aluminiową
Dynie piecz przez 45 minut w ok. 200 stopniach
Po 45 minutach wyjmij dynię i odwróć ją, wyskrob widelcem pasma dyni formując je w makarony.
Wybierz nadzienie i wymieszaj wszystkie składniki razem
Kolejnym krokiem jest wymieszanie nadzienia z makaronem dyniowym i przełożenie wszystkiego do wydrążonych połówek dyni
Piecz dynię jeszcze przez 10 do 15 minut
MAKARON Z SOSEM Z DYNI
1 porcja
Składniki:
100 g upieczonej dyni
60 g makaronu z semoliny
2 suszone pomidory
¼ szklanki bulionu warzywnego
Pół łyżki oliwy z oliwek
Pół łyżki parmezanu
Ząbek czosnku
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
Jak przygotować?
Makaron ugotuj według przepisu.
Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i podsmaż czosnek.
Czosnek zblenduj z dynią, parmezanem, pomidorami, bulionem i przyprawami
Całość podawaj z makaronem
RISOTTO Z DYNIĄ I KURCZAKEM
1 porcja
składniki:
150 g dyni
100 g mięsa z piersi kurczaka
100 g mleka kokosowego
1 szklanka bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku
Pół cebuli
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka startego parmezanu
50 g ryżu do risotto
Pomidor
Sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kmin rzymski, curry
Jak przygotować?
Dynię i kurczaka pokrój w kostkę, posiekaj cebulę
Rozgrzej na patelni oliwę, podsmaż cebulę, dodaj starty czosnek, kurczaka i przyprawy
Następnie dodaj dynię, a po minucie suchy ryż
Po dwóch minutach dodaj mleko kokosowe i pół szklanki bulionu. Potem wlej resztę bulionu.
Po 15 minutach ryż powinien być już gotowy.
Risotto przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp parmezanem, na górę ułóż pokrojonego pomidora i piec przez 5 minut w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO!
Pamiętaj o zdrowej i zbilansowanej diecie i zaglądaj do zakładki FIT ODŻYWIANIE!