DYNIA W ROLI GŁÓWNEJ – SPRAWDZONE I PYSZNE PRZEPISY!

W ostatnim poście skupiłam się na wartościach odżywczych i leczniczych dyni. Jak się dowiedzieliśmy dynia jest źródłem witamin i minerałów i posiada mało kalorii. Warto wykorzystać jej potencjał w jesiennej diecie. Dynia zawiera beta-karoten, który jest naturalną formą witaminy A. Dynia zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu trzustki, żołądka czy raka piersi. Dynia zawiera również potas, który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Dynia jest niesamowitym warzywem i występuje jedynie sezonowo, dlatego jeśli macie szansę to sięgnijcie po nią i wypróbujcie poniższe przepisy z dynią w roli głównej 😊

Zaczynamy!

SAŁATKA Z DYNIĄ PIŻMOWĄ PIECZONĄ

1 porcja

Składniki:

150 g dyni piżmowej

2 łyżki orzeszków pinii

Łyżeczka oliwy z oliwek

50 g świeżego szpinaku

Łyżeczka miodu

Łyżeczka octu balsamicznego

Sól i pieprz

Jak przygotować?

Dynie pokrój w kostkę i wyłóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Skrop wszystko połową łyżeczki oliwy.

Wstaw do rozgrzanego piekarnika 180 stopni i piec 10 minut.

Przygotuj sos w międzyczasie. Wymiesza miód z octem i przyprawami.

Na talerzu ułóż szpinak, na to kawałki pieczonej dyni. Całość posyp orzeszkami pinii i polej sosem.

DYNIOWE PLACUSZKI Z GRUSZKĄ

2 porcje

Składniki:

100 gram upieczonej dyni

5 łyżek naturalnego jogurtu

2 łyżeczki masła

1 łyżeczka miodu

1 jajko

1 łyżeczka ksylitolu

1 łyżka migdałów

7 łyżek mąki ryżowej

Pół łyżeczki proszku do pieczenia

1 upieczona gruszka

Szczypta cynamonu

Jak zrobić?

Zblenduj upieczoną dynię z migdałami, a potem wymieszaj z roztopionym masłem. Następnie dodaj 1 łyżkę jogurtu naturalnego, ksylitol, proszek do pieczenia, jajko, mąkę i cynamon.

Rozgrzej patelnie i wylewaj na nią po 1 łyżce uzyskanej masy. Smaż placuszka z obu stron.

4 łyżki jogurtu naturalnego wymieszaj z miodem. Placki polej uzyskanych sosem i pokrojoną gruszką.

ZUPA KREM Z DYNI PO INDYJSKU

1 porcja 

Składniki:

200 g dyni

Pół główki czosnku

¼ cebuli

Pół szklanki mleka kokosowego

Szczypta startego imbiru

Łyżeczka sosu sojowego

Łyżka oliwy z oliwą

Łyżka orzeszków ziemnych

2 łyżki suchej soczewicy

Natka pietruszki

Sól, pieprz, kurkuma, papryka ostra i słodka

Jak przygotować?

Dynie należy pokroić w kostkę i piec przez 40 minut w piekarniku w 180 stopniach.

W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę i czosnek, potem dodaje starty imbir

Następnie dodaj upieczoną dynię, mleko kokosowe i soczewice. Wszystko zalej wodą (pół szklanki) i gotuj do momentu, aż soczewica będzie miękka. Możesz dolewać wody jeśli zaistnieją taka konieczność.

Pod koniec gotowana dodaj przyprawy i sos sojowy. Następnie całość zblenduj na zupę krem. Przed podaniem zupy posyp ją podprażonymi orzeszkami oraz natką pietruszki.

NADZIEWANA DYNIA MAKARONOWA

2 porcje

Składniki:

Dynia makaronowa

Nadzienie z szynką:

100 g drobno pokrojonej szynki

40 g startego sera

2 łyżki śmietany o niskiej zawartości tłuszczu lub ser ricotta

Czosnek granulowany

Świeże oregano lub bazylia

Nadzienie z tuńczyka:

75 g tuńczyka w sosie własnym (sos odsączamy)

1 jajko

40 g tartego sera może być mozzarella

¼ cebuli

1 łyżka koncentratu pomidorowego

Świeża bazylia lub oregano

Szczypta soli morskiej

Czosnek granulowany, pieprz czarny mielony

Jak przygotować?

Dynie przetnij na pól i wydrąż z niej nasiona, następnie do naczynia żaroodpornego wlej około 2 cm wody i włóż obie połówki dyni skórą do góry i przykryj folią aluminiową

Dynie piecz przez 45 minut w ok. 200 stopniach  

Po 45 minutach wyjmij dynię i odwróć ją, wyskrob widelcem pasma dyni formując je w makarony.

Wybierz nadzienie i wymieszaj wszystkie składniki razem

Kolejnym krokiem jest wymieszanie nadzienia z makaronem dyniowym i przełożenie wszystkiego do wydrążonych połówek dyni

Piecz dynię jeszcze przez 10 do 15 minut

MAKARON Z SOSEM Z DYNI

1 porcja

Składniki:

100 g upieczonej dyni

60 g makaronu z semoliny

2 suszone pomidory

¼ szklanki bulionu warzywnego

Pół łyżki oliwy z oliwek

Pół łyżki parmezanu

Ząbek czosnku

Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie

Jak przygotować?

Makaron ugotuj według przepisu.

Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i podsmaż czosnek.

Czosnek zblenduj z dynią, parmezanem, pomidorami, bulionem i przyprawami

Całość podawaj z makaronem

RISOTTO Z DYNIĄ I KURCZAKEM

1 porcja

składniki:

150 g dyni

100 g mięsa z piersi kurczaka

100 g mleka kokosowego

 1 szklanka bulionu warzywnego

1 ząbek czosnku

Pół cebuli

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka startego parmezanu

50 g ryżu do risotto

Pomidor

Sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kmin rzymski, curry

Jak przygotować?

Dynię i kurczaka pokrój w kostkę, posiekaj cebulę

Rozgrzej na patelni oliwę, podsmaż cebulę, dodaj starty czosnek, kurczaka i przyprawy

Następnie dodaj dynię, a po minucie suchy ryż

Po dwóch minutach dodaj mleko kokosowe i pół szklanki bulionu. Potem wlej resztę bulionu.

Po 15 minutach ryż powinien być już gotowy.

Risotto przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp parmezanem, na górę ułóż pokrojonego pomidora i piec przez 5 minut w temperaturze 180 stopni.

SMACZNEGO!

Pamiętaj o zdrowej i zbilansowanej diecie i zaglądaj do zakładki FIT ODŻYWIANIE