FIT KOKTAJLE? CZEMU NIE! 10 SPRAWDZONYCH PRZEPISÓW NA DIETETYCZNE KOKTAJLE!

Fit koktajle są nie tylko niskokaloryczne i sycące, ale mogą również zastąpić posiłek. Ich przewagą jest to, że można je przygotować w kilka minut! Przygotujemy je bez problemu na bazie mleka/wody/napoju roślinnego oraz warzyw i owoców. Koktajle zawierają dużo białka, dzięki czemu jesteśmy długo nasyceni i nie odczuwamy głodu. Dodatkowo ich płynna konsystencja sprawia, że jesteśmy nawodnieni.

Aby fit koktajl był zbilansowany i idealny powinien zawierać w swojej recepturze wiele cennych składników odżywczych, dodatkowo powinniśmy się kierować zasadami, dzięki którym koktajl wyjdzie doskonale! 

Poniżej kilka cennych rad:

Najważniejszą bazą fit koktajli są warzywa i owoce, oraz zielenina. Warto dodawać w szczególności zielone dodatki takie jak jarmuż, rukolę, awokado, szpinak, czy seler naciowy.

Pamiętaj, aby przygotowywać różnorodne koktajle, aby szybko Ci się nie znudziły. Możliwości jest naprawdę mnóstwo!

Jeśli nie trzeba obierać owoców i warzyw ze skórki to nie rób tego. Skórka zawiera bardzo dużo cennych składników i błonnika.

Jeśli chcesz, aby koktajl był sycący i pożywny dodaj do niego płatki owsiane, płatki gryczane, kasze jaglaną, komosę ryżową lub otręby.

Ważny jest również składnik, który zawiera białko np. jogurt, maślanka, nerkowce, masło orzechowe, mleko sojowe czy migdały.

Koktajl warto wzbogacić o zdrowe tłuszcze, które znajdziemy w awokado, chia, oleju kokosowym czy orzechach. Dobre tłuszcze wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, krwionośnego, oraz obniża cholesterol.

Nie przesadzajcie z ilością składników, ponieważ ważne jest zachowanie umiaru i wyczucie.

Używajcie świeżych i dojrzałych owoców i warzyw, stawiajcie na produkty sezonowe

Przygotowany koktajl spożyjcie od razu po przygotowaniu, ponieważ wtedy organizm przyswoi najwięcej odżywczych składników.

Jeśli jednak planujecie wypić go później przechowujcie koktajl w ciemnej butelce, szczelnie ją zamknijcie i odstawcie do lodówki.

Koktajle owocowe ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych powinno się spożywać w pierwszej połowie dnia.

Dlaczego do koktajli dodawać zielone dodatki?

Jeśli przygotujemy koktajl we właściwy sposób i dodamy do niego zielone dodatki możemy liczyć na szybsze spalenie tkanki tłuszczowej i zbudowanie tkanki mięśniowej.

Jak i w czym  przygotowywać idealny koktajl?

Aby przygotować koktajl należy zaopatrzyć się w blender ręczny albo kielichowy. Do blendera wrzucamy składniki i miksujemy je do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Następnie gotowy koktajl spożywamy.

Kiedy możesz spodziewać się efektów picia koktajli odchudzających?

Niestety picie koktajlów nie wystarczy, aby z dnia na dzień schudnąć. Koktajl ma za zadanie wspomóc utratę kilogramów, jednak należy je połączyć ze zbilansowaną dietą, oraz treningiem. O zdrowym odżywanie możesz poczytać w zakładce FIT ODŻYWANIE, natomiast o treningach w zakładce FIT ĆWICZENIA

Kiedy pić koktajle, aby wpłynęły na utratę zbędnych kilogramów?

Koktajle najlepiej pić na śniadanie, zastąp nim normalny posiłek. Zielone koktajle można spożywać natomiast na kolację. Aby schudnąć należy również zmniejszyć ilość spożywanych kalorii o 200 do 300 kcl.

PONIŻEJ PRZEPISY NA 10 FIT KOKTAJLI!

KOKTAJL SZPINAK – JABŁKO – GRUSZKA – POMARAŃCZA

Skład:

1 garść szpinaku

1 duże jabłko

1 duża dojrzała gruszka

1 pomarańcza

Kilka orzechów nerkowca

Jak przygotować?

Orzechy wcześniej moczymy i odsączamy. Myjemy dokładnie jabłko i gruszkę (jeśli nie jest to konieczne nie obierajcie ich ze skórki), usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy wszystko do blendera, dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy, namoczone orzechy i umyty szpinak. Składniki blendujemy do momentu uzyskania aksamitnej i jednolitej konsystencji.

KOKTAJL ZE SZPINAKIEM – AWOKADO – BANANEM –  SIEMIENIEM LNIANYM

Skład:

Garść szpinaku

Pół dojrzałego awokado

Pół banana

Łyżka siemienia lnianego

Szklanka wody

Łyżka soku z cytryny

Jak przygotować?

Szpinak myjemy, obieramy awokado i banana. Łączymy wszystkie składniki w blenderze i miksujemy do chwili uzyskania aksamitnej i jednolitej konsystencji.

KOKTAJL AWOKADO – BANAN

Skład:

Pół dojrzałego awokado

1 banan

Kilka migdałów

3 suszone daktyle

Pół szklanki wody kokosowej

Jak przygotować?

Obieramy awokado i banana, orzechy i daktyle wcześniej moczymy i odsączamy. Wszystkie składniki wraz z wodą kokosową umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania jednolitej i aksamitnej konsystencji. W razie potrzeby można doda więcej wody kokosowej.

KOKTAJL OGÓREK – CHILI

Skład:

Szklanka maślanki

Zielony ogórek

2 łyżki koperku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

¼ łyżeczki pieprzy cayenne (chili)

Jak przygotować?

Ogórek kroimy, nie musimy go obierać. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miskujemy!

KOKTAJL MALINA – TRUSKAWKA

Skład:

Pół szklanki malin

Pół szklanki truskawek

Pół awokado

2-3 łyżki kaszy jaglanej

Pół szklanki mleka sojowego

Jak przygotować?

Gotujemy kaszę jaglaną, obieramy awokado, myjemy maliny i truskawki. Łączymy wszystkie składniki w blenderze i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

KOKTAJL KAWOWY

Skład:

30 ml espresso

2 małe banany

2 łyżki płatków owsianych

3 suszone daktyle

1 łyżeczka karobu

Pół szklanki mleka migdałowego

Jak przygotować?

Płatki owsiane i suszone daktyle moczymy i odsączamy. Banany obieramy. Przygotowujemy espresso. Łączymy składniki i wrzucamy do blendera. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej substancji.

KOKTAJL MANGO – POMARAŃCZA

Skład:

1 dojrzałe mango

2 pomarańcze

1 łyżeczka oleju kokosowego

Ok 3 łyżki płatków owsianych

Jak przygotować?

Płatki moczymy w ciepłej wodzie i odsączamy, mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wyciskamy sok z pomarańczy. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy, aby uzyskać aksamitną konsystencję.

KOKTAJL OWOCOWY – IMBIR – KURKUMA

Skład:

płaska łyżeczka sproszkowanej kurkumy, albo starty kawałek świeżego korzenia kurkumy

pół łyżeczki sproszkowanego imbiru, albo starty kawałek świeżego imbiuru

pół mango

pół pomarańczy

1 gruszka

Łyżka soku z cytryny

Jak przygotować?

Obieramy mango i kroimy w drobne kawałki oraz wyciskamy sok z pomarańczy. Wszystkie składniki mieszamy razem w blenderze, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

KOKTAJL SELER NACIOWY – KIWI

Skład:

Łodyga selera naciowego

Dwa kiwi

Łyżka miodu

Pół szklanki zimniej wody

Jak przygotować?

Myjemy seler, kiwi obieramy i drobno kroimy. Miksujemy całość w blenderze i łączymy z wodą i miodem.

KOKTAJL GREJPFRUT – POMARAŃCZA

Skład:

2 czerwone grejpfruty

Pomarańcza

Łyżeczka miodu

Jak przygotować?

Wyciskamy sok z grejpfrutów i pomarańczy, następnie mieszamy z miodem.

MIŁEGO MIKSOWANIA 🙂