FIT PRZEPISY NA PYSZNE DANIA Z TRUSKAWKAMI!

Truskawki to jedne z moich ulubionych owoców! Już od jakiegoś czasu się nimi zajadam, dlatego postanowiłam przedstawić Wam kilka przepisów na pyszne dania z truskawkami w roli głównej 😊

Truskawki są najpopularniejszym owocem w Polsce. To, co sprawia, że wciąż tak dużo ludzi je jada to ich smak i zdrowotne właściwości. Truskawki są bogate w witaminy A i C oraz karotenoidy, zwiększają odporność organizmu na infekcje oraz chronią przed nowotworami skóry i płuc. Truskawka jest również źródłem beta-karotenu, który może właściwie chronić przed chorobami serca.

Truskawkę warto jest jeść dlatego, że ma ona bardzo dużo korzyści zdrowotnych. Truskawki zawierają też takie składniki jak miedź oraz fosfor, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu.

Jak przechowywać truskawki?

Truskawki są bardzo wrażliwe na działanie wilgoci i światła. Wystarczy kilka chwil bez opieki, by wyrósł na nich grzyb, który rozniesie się na  całe owoce!

Truskawki należy trzymać w suchym, zamkniętym pojemniku lub foliowej torbie foliowej. Nie powinny być układane obok innych owoców.

Czy truskawka jest kaloryczna?

W 100 gramach truskawek znajduje się zaledwie od 30 do 35 kcl.

Przepisy na dania z truskawkami w roli głównej!

Sałatka z truskawek i rukoli

Składniki:

  • 100g truskawek
  • 250g rukoli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • Łyżka octu balsamicznego
  • Orzechy włoskie

Jak przygotować:

Mieszamy ze sobą ocet balsamiczny i oliwę z oliwek, będzie to dressing do sałatki

Rukolę i truskawki myjemy. Truskawki kroimy na ćwiartki lub plasterki.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce, polewamy przygotowanym dressingiem i dodajemy orzechy.

Sałatka z truskawkami i fetą

Składniki:

  • 250g truskawek
  • 60g sera feta
  • Garść mix sałat lub rukoli
  • 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 3 łyżki oliwy z oliwej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól i pieprz
  • Garść borówek amerykańskich (opcjonalnie)
  • Garść orzechów (opcjonalnie)

Jak przygotować:

Mieszamy ze sobą oliwę, miód, sok z cytryny i miętę.

Mix sałat/rukolę płukamy i suszymy. Wrzucamy do miski.

Myjemy i kroimy truskawki na ćwiartki lub plasterki, borówki płuczemy. Wyrzucamy do miski.

Kroimy ser w kostkę, obtaczamy je w pieprzu i 2 pozostałych łyżkach mięty. Wrzucamy do miski.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie polewamy dressingiem i mieszamy.

Lody truskawkowo-kokosowe

Składniki:

  • 250g truskawek
  • 1 puszka mleka kokosowego 400ml
  • 2 łyżki miodu do smaku

Jak przygotować:

Wszystkie składniki blendujemy ze sobą na gładką masę. Gotową miksturę przelewamy do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją. Lody można również wstawić do zamrażarki, przez pierwsze 4h miksować co 30 min, aby pozbyć się kryształków lodu.

Lody wyjmuj z zamrażarki 30min przed jedzeniem.

Deser z truskawkami, jogurtem i granolą

Składniki:

  • Świeże truskawki
  • Jogurt grecki lub naturalny
  • Granola/musli
  • Pokruszone ciasteczka zbożowe

Jak przygotować:

Truskawki myjemy i kroimy na kawałki. Ciasteczka mieszamy z granolą lub musli. Układamy w szklanych  pucharkach warstwowo: na dno ciasteczka z musi, truskawki i jogurt.

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Składniki:

  • 500g truskawek
  • 100ml oleju rzepakowego
  • 150g erytrolu lub ksylitolu
  • 3 jajka
  • Łyżka proszku do pieczenia
  • 250g maki orkiszowej
  • Szczypta soli
  • 130g jogurtu greckiego
  • Łyżeczka cukru waniliowego

Jak przygotować:

Umyj truskawki i pokój je na połówki.

Niewielką blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

W misce ubij jajka przez ok. 5 minut, dodaj ksylitol i ubijaj aż do jego rozpuszczenia. Dodaj olej i ubijaj dalej.

W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia.

Powoli zacznij dodawać suche składniki do ubijanej masy. Dodaj również jogurt.

Gotową masę przelej na blaszkę, na górę wyłóż truskawki. Ciasto piecz 45 min w 180 stopni. Czas zależy od wykorzystanej formy, dlatego warto to kontrolować.

Ciasto po upieczeniu możesz posypać ksylitolem w pudrze i polej koktajlem truskawkowym.

Ciasto z truskawkami i galaretką

Składniki:

  • 200g truskawek
  • 600g jogurtu greckiego
  • 250g chudego twarogu
  • 50g erytrytolu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżki żelatyny

Jak przygotować:

Galaretki przygotujemy według instrukcji na opakowaniu. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę: dodając ją po jednej łyżce do 50ml wody w osobnych kubeczkach. Pozostawiamy do ostygnięcia.

W dużej misce blendujemy jogurt grecki, twaróg i erytrytol. Gotową masę rozdzielamy na 3 miseczki. Do pierwszej z nich dodajemy część rozpuszczonej w wodzie żelatynę i kakao. Dokładnie mieszamy i wylewamy na spód blaszki. Blaszkę wsadzamy do zamrażalnika na 10 minut.

Do drugiej miseczki twarogowej masy wrzucamy połowę truskawek i kubeczek z żelatyną. Blendujemy całość na jednolitą masę. Przelewamy powstałą masę na tą samą blaszkę i ponownie wsadzamy do zamrażalnika na 10 minut.

Ostatnia warstwa to masa twarogowa i roztwór z żelatyny. Mieszamy je ze sobą i przelewamy na dwie wcześniejsze warstwy. Dekorujemy górę pozostałą częścią truskawek i zalewamy galaretką. Odstawiamy do lodówki na dwie godziny.

Deser truskawkowy z kawą i biszkoptami

Składniki:

  • Kilka truskawek
  • 70g zaparzonej mocnej kawy
  • 50g małych biszkoptów bez cukru
  • 6 łyżeczek erytrytolu
  • 500g jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki kawy Inki
  • 3 łyżeczki miodu

Jak przygotować:

Przygotowujemy trzy miseczki lub słoiczki.

Mieszamy jogurt z erytrytolem. Na dno układamy warstwowo: jogurt naturalny, biszkopty namoczone w kawie i pokrojone truskawki. Posypujemy połową kawy inki i nakładamy resztę jogurtu. Górę posypujemy truskawkami i kawą, całość polewamy miodem.

Deser chłodzimy w lodówce lub zjadamy od razu.

Może Cię również zainteresować:

Kilka sprawdzonych przepisów na dietetyczne lody, które bez problemu przygotujecie w domu.

Fit koktajle? Czemu nie! 10 sprawdzonych przepisów na dietetyczne koktajle.

SMOOTHIE – Fit przepisy, które możesz przygotować w domu!