GALETTE Z TWAROGIEM I SZCZYPIORKIEM
W mojej lodówce ostatnio zalegał twaróg i postanowiłam coś szybko z niego wyczarować. Postawiłam na galette z twarogiem i dużą ilością białka! Danie jest zarówno pyszne na gorąco jak i na chłodno! Moim gościom i testerom bardzo smakowało!
Wszystkie produkty, które wykorzystałam posiadałam aktualnie w domu, co tym bardziej mnie ucieszyło! Galette robi się szybko, jest bardzo łatwa w przygotowaniu i pyszna, o czym sami możecie się przekonać 🙂
Poniżej przepis na większą porcję ( jeśli podzielicie na pół wyjdzie mniejsza 🙂 )
250 g twarogu wiejskiego
2 jajka
80 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
60 g sera żółtego
do smaku sól
do posypania szczypiorek
Jak przygotować?
Na początku oddzialamy białka od żółtek. Mieszamy ze sobą żółtka, mąkę, twaróg i sól. Gotową masę wykładamy zwilżonymy dłońmi na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Formujemy spód naszego dania. Natępnie wkładamy blachę do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra i dół) i pieczemy przez 15 minut.
W międzyczasie starty na tarce ser mieszamy z białkiem. Całość układamy na upieczonym już spodzie i ponownie wsadzamy do piekarnika na około 5 do 7 minut do momentu, aż ser się roztopi.
Przed podaniem galette posypujemy szczypiorkiem.
Brzmi naprawdę szybko i łatwo? Warto wypróbować przepis, ponieważ danie wychodzi pyszne!
Jeden komentarz do “GALETTE Z TWAROGIEM I SZCZYPIORKIEM”