GALETTE Z TWAROGIEM I SZCZYPIORKIEM

W mojej lodówce ostatnio zalegał twaróg i postanowiłam coś szybko z niego wyczarować. Postawiłam na galette z twarogiem i dużą ilością białka! Danie jest zarówno pyszne na gorąco jak i na chłodno! Moim gościom i testerom bardzo smakowało! 

 

Wszystkie produkty, które wykorzystałam posiadałam aktualnie w domu, co tym bardziej mnie ucieszyło! Galette robi się szybko, jest bardzo łatwa w przygotowaniu i pyszna, o czym sami możecie się przekonać 🙂

 

Poniżej przepis na większą porcję ( jeśli podzielicie na pół wyjdzie mniejsza 🙂 )

250 g twarogu wiejskiego

2 jajka

80 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

60 g sera żółtego

do smaku sól

do posypania szczypiorek

Jak przygotować?

Na początku oddzialamy białka od żółtek. Mieszamy ze sobą żółtka, mąkę, twaróg i sól. Gotową masę wykładamy zwilżonymy dłońmi na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Formujemy spód naszego dania. Natępnie wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra i dół) i pieczemy przez 15 minut.

W międzyczasie starty na tarce ser mieszamy z białkiem. Całość układamy na upieczonym już spodzie i ponownie wsadzamy do piekarnika na około 5 do 7 minut do momentu, aż ser się roztopi.

Przed podaniem galette posypujemy szczypiorkiem.

Brzmi naprawdę szybko i łatwo? Warto wypróbować przepis, ponieważ danie wychodzi pyszne!