GRZYBY W ROLI GŁÓWNEJ! 5 PRZEPISÓW NA DANIA Z GRZYBAMI!
Dania przygotowane na bazie grzybów mogą cały rok gościć na naszych stronach. Można z nich przygotować pyszny sos, farsz do pierogów i wiele innych potraw. Poniżej 5 pysznych i prostych przepisów! Smacznego 😊

SPIS TREŚCI
JAKIE WŁAŚCIWOŚCI POSIADAJĄ GRZYBY?
Grzyby są fajnym i zdrowym dodatkiem do diety. Są również doskonałym źródłem witaminy D i selenu, które pomagają naszym organizmom w walce z rakiem i innymi chorobami.
Grzyby zawierają wysokie stężenie beta-glukanów, które pomagają utrzymać funkcje układu odpornościowego i zwalczać infekcje. Beta-glukany są również zaangażowane w tworzenie przeciwciał i innych komórek układu odpornościowego. Grzyby zawierają również wiele różnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które przyczyniają się do ogólnego stanu zdrowia.
Grzyby są doskonałym źródłem białka i błonnika, co czyni je idealnym pokarmem dla wegetarian lub każdego, kto szuka bardziej roślinnych źródeł odżywiania.
JAK NAJLEPIEJ PRZECHOWYWAĆ ŚWIEŻE GRZYBY?
Świeże grzyby przechowuj w lodówce, a nie w zamrażarce. Jest to szczególnie ważne, jeśli zamierzasz je wykorzystać w ciągu 2 dni od zakupu. Grzyby dłużej wytrzymają w temperaturze pokojowej niż w lodówce, więc z czasem będą dojrzewać i nabierać smaku.
Jeśli masz dużą ilość grzybów i zamierzasz je przechowywać przez kilka dni przed użyciem, upewnij się, że przechowujesz je w szczelnym pojemniku lub plastikowej torbie, która została odpowiednio zamknięta. Mogą one wchłaniać zapachy z innych produktów spożywczych i warzyw przechowywanych w pobliżu, co może spowodować ich przedwczesne zepsucie.
Grzyby powinny być przechowywane z dala od cebuli, czosnku i innych silnie pachnących produktów, aby nie wchłonąć ich zapachu lub smaku do miąższu grzybów!

PRZEPISY NA DANIA Z GRZYBÓW
MAKARON Z GRZYBAMI
Składniki:
- 300g świeżych podgrzybków lub borowików
- 400g makaronu penne
- 200ml śmietany 30%
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- Natka pietruszki
- Pieprz i sól do smaku
Jak przygotować?
Oczyszczamy, myjemy i kroimy na plasterki grzyby. W międzyczasie gotujemy makaron.
Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy pokrojoną wcześniej na drobną kosteczkę cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek i smażymy jeszcze przez ok. minutę.
Dodajemy grzyby i smażymy przez kolejne 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie wlewamy śmietanę, mieszamy całość i gotujemy przez kolejne 5 minut, do czasu, aż sos nico zgęstnieje.
Makaron z grzybami oprószamy natką pietruszki i podajemy.
SOS GRZYBOWY
Składniki:
- 500g borowików lub podgrzybków
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 3 łyżki masła
- 125ml śmietanki 30%
- 50ml białego wina
- Pieprz i sól do smaku
Jak przygotować?
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Po 3 minutach dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlewamy wino i gotujemy całość.
Całość doprawiamy pieprzem i solą. Wlewamy śmietanę i ponownie gotujemy. Po 3 minutach sos zdejmujemy z ognia. Sos grzybowy to świetny dodatek do placków ziemniaczanych i mięs.

KASZOTTO Z GRZYBAMI
Składniki:
- 100g świeżych grzybów
- 300g kaszy pęczak
- 2 łyżki masła
- 1l buliony warzywnego
- 150ml białego wytrawnego wina
- 100g parmezanu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Natka pietruszki
- Pieprz i sól do smaku
Jak przygotować?
Przygotuj bulion i podgrzewaj go, aby był gorący. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij pokrojoną wcześniej w kosteczkę cebule. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Po ok. minucie wrzuć kaszę i smaż do momentu, aż ziarenka będą szkliste (ok. 2 minuty). Wlej 200ml bulionu. Jak tyko kasza wchłonie bulion wlej kolejne 200ml. Następnie dorzuć oczyszczone, osuszone i pokrojone wcześniej grzyby.
Dodaj wino i odczekaj do momentu, aż kasza wypije wszystko. Dolej pozostały bulion i poczekaj, aż kasza go wchłonie. Dodaj starty parmezan i wymieszaj wszystko.
Kaszotto z grzybami podawaj z natką pietruszki.
ZUPA GRZYBOWA
Składniki:
- 500g świeżych grzybów
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 10 średnich zieminków
- 2l buliony warzywnego
- 100ml białego wina
- Świeży koperek
- Pieprz i sól do smaku
Jak przygotować?
W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy przez ok. 2 minuty. Po tym czasie dorzucamy pokrojone ziemniaki, marchewkę i smażymy ok. 4 minuty.
Dodajemy oczyszczone i umyte grzyby i doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy przez 5 minut. Wlewamy wino i gotujemy kolejne 5 minut.
Następnie wlewamy bulion i gotujemy 20 minut, do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Zupę podajemy z koperkiem.

QUICHE Z GRZYBAMI
Składniki na ciasto:
- 100g masła
- 200g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 300g grzybów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 3 jajka
- 100g sera koziego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 200ml śmietany 18%
- Świeży tymianek
- Pieprz i sól do smaku
Jak przygotować?
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Do przesianej mąki dodajemy pokrojone zimne masło oraz sól. Całość gnieciemy palcami i dodajemy jajko. Ciasto gnieciemy w kulkę i przekładamy do lodówki na 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie czosnek. Dodajemy oczyszczone, umyte i pokrojone w kawałki grzyby. Smażymy przez 20 minut i doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy parmezan, sól i pieprz. Schłodzone ciasto wałkujemy i przekładamy do formy na tarte. Wstawiamy ciasto do piekarnika na 15 minut.
Na sód wypieczonego ciasta dodajemy farsz grzybowy i zalewamy masą jajeczno-serową. Wstawiamy całość na kolejne 25-30 minut. Quiche z grzybami podajemy z natką pietruszki.

Może Cię zainteresować:
CUKIER – CZYM GO ZASTĄPIĆ? 8 ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW
UKŁAD ODPORNOŚCIOWY A ODŻYWIANIE – CO JEŚĆ, ABY WZMOCNIĆ ODPORNOŚĆ