KILKA POMYSŁÓW NA SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIA DLA ZAPRACOWANYCH!

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i nigdy nie powinniśmy go lekceważyć! Jeśli śniadanie jest dobrze przygotowane zapewni Wam energię, która z pewnością przyda się w ciągu dnia! Śniadanie to nie tylko kanapki czy płatki owsiane. Bez problemu możesz urozmaicić swój posiłek i szybko go przygotować. Poniżej znajdziesz kilka ciekawych pomysłów, które sprawią, że śniadanie będzie smaczne i pożywne!

 

Czy śniadanie jest ważne?

Śniadanie to posiłek, który jest bardzo ważny. Często się mówi, iż śniadanie powinno się spożywać jak król, powinno być obfite, natomiast kolację powinniśmy spożywać jak żebrak, czyli powinno być skromne. Powinniście również wiedzieć o tym, że wcześniejsze jedzenie śniadania i kolacji sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej. Dzięki śniadaniu zwiększamy efektywność działań, które utrzymują właściwy poziom glukozy we krwi, poprawia metabolizm, zapewnia lepsze samopoczucie i buduje odporność.

Jajecznica – czyli szybkie śniadanie na ciepło!

Jednym z pomysłów na szybkie śniadania na ciepło jest oczywiście jajecznica. Zawarte w jajkach białko daje uczucie sytości na wiele godzin, a jeśli dodamy do nich warzywa to dostarczamy organizmowi dodatkowo niezbędne witaminy oraz mikroelementy. Posiłek jest idealny dla osób zapracowanych, które nie ma zbyt wiele czasy na jego przygotowanie.

Jajecznicę można zastąpić wszelkiego typu omletami, lub szakszuką. Omlet można wzbogacić o warzywa, grzyby, tuńczyka i serek mascarpone.

JAJECZNICA ZE SZPINAKIEM

2 jajka

120g szpinaku mrożonego lub  świeżego

Łyżka oleju kokosowego

Do smaku sól i pieprz

Na oleju podsmażamy szpinak około 5 minut, następnie wlewamy roztrzepane jajka. Wszystko ze sobą mieszamy i doprawiamy.

Śniadania przygotowywany dzień wcześniej?

Jeśli rano nie mam zbyt dużo czasu nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować śniadanie dzień wcześniej wieczorem. Rano wystarczy je jedyne szybko podgrzać w piekarniki i zabrać ze sobą! Możesz również przygotować np. fit koktajl (przepisy znajdziesz tutaj). Wystarczy dzień wcześniej zblendować ulubione warzywa i owoce  i przechować w lodówce do następnego dnia.

Sprawdzone pomysły na szybkie i pożywne śniadanie!

OWSIANKA Z CYNAMONEM I GRUSZKĄ – 390 KCL

5 łyżek płatków owsianych

½ szklanki jogurtu naturalnego 2% tłuszczu

Mała gruszka

Łyżka pestek słonecznika

Łyżeczka miodu

Szczypta cynamonu

Dzień wcześniej wieczorem zalejcie płatki owsiane ciepłą wodą tak, aby sięgnęła ponad poziom płatków. Następnie rano zalej płatki jogurtem, dodaj pokrojona gruszkę, potem miód, na końcu posyp wszystko cynamonem i pestkami słonecznika. I tyle! Śniadanie gotowe 😊

Owsianka to najzdrowsze śniadanie na świecie, ponieważ zawiera mnóstwo witaminy E, która zapobiega procesom starzenia i chroni przed nowotworami. Natomiast witamina B wpływa korzystanie na pracę mózgu. Płatki najlepiej zalać wodą niż gotować, ponieważ mają wtedy niższy indeks glikemiczny.

GRZANKA Z JAJKIEM ORAZ AWOKADO 409 KCL

Bułka grahamka

Jajko

Pół awokado dojrzałego

Do smaku sól i pieprz

Jajko gotujemy na twardo (można to zrobić dzień wcześniej), bułkę kroimy na pól i pieczemy w tosterze, piekarniku lub patelni grillowej. Awokado kroimy w paski, jajko w plasterki. Na ciepłej bułce układamy awokado, potem jajko. Całość sypiemy solą i pieprzem.

Można również wybrać opcję z jakiem sadzonym, które kładziemy na awokado.

Awokado to źródło kwasów omega-3 i omega-9, które chronią między innymi przed miażdżycą, poprawiają pracę mózgu i mają działanie przeciwzapalne. Awokado połączone z jakiem zapewnia uczucie sytości przez długi czas.

PUDDING CZEKOLADOWY Z CHIA I OWOCAMI – 339 KCL

¾ szklanki mleka 2%

2 płaskie łyżki nasion chia

Łyżeczka miodu

Łyżeczka kakao

2-3 truskawki

Pół banana

Kilka borówek

Łyżeczka wiórków kokosowych

Dzień wcześniej wieczorem mieszamy nasiona chia z mlekiem, miodem i kakao. Najlepiej żeby zrobić to w jakimś słoiczku lub zamykanym pudełku, żeby można było gotowy posiłek zabrać następnego dnia do pracy. Rano dodajemy jedynie pokrojone owoce i posypujemy je wiórkami kokosowymi. Jak najbardziej można wybrać owoce sezonowe, tylko miejcie na uwadze fakt, że kaloryczność posiłku może się zmienić.

Nasiona chia to źródło kwasów omega-3 i potasu, który odpowiada za właściwe ciśnienie krwi, błonnik natomiast reguluje pracę jelit i niweluje ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

KANAPKI Z PASTĄ Z TUŃCZYKA – 385 KCL

2 kromki razowego chleba

Pół puszki tuńczyka w sosie własnym

1 średni ogórek konserwowy lub kiszony

1 jajko

½ cebuli

Łyżka jogurtu naturalnego

Do smaku sól i pieprz

Dzień wcześniej ugotuj na twardo jajko. W miseczce wymieszaj tuńczyka, posiekane jajko, cebulę, ogórek i jogurt. Do smaku dodaj soli i pieprzu. Następnie gotową pastę nałóż na pieczywo.

Jest to bardzo niskokaloryczne śniadanie, które zawiera mnóstwo białka i zdrowe kwasy tłuszczowe. Możesz kanapkę wzbogacić sałatą lub kukurydzą, aby zawierała więcej błonnika i witamin.

JAGLANKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I BANANEM – 429 KCL

¼ szklanki kaszy jaglanej

Szklanka mleka

½ banan

Łyżka soku z cytryny

Do sosu z masła orzechowego potrzeba:

łyżka masła orzechowego

łyżeczka soku z cytryny

łyżeczka syropu klonowego

Kaszę jaglaną dokładnie moczymy pod wodą, następnie odlewamy wodę i wlewamy mleko. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem mieszając ostrożnie. Banana kroimy w plasterki i kropimy sokiem z cytryny. Mieszamy wszystkie składniki na sos z masła orzechowego w miseczce. Ugotowaną i jeszcze ciepłą kaszę jaglaną wkładamy do miseczki, dodajemy banana następnie całość polewamy sosem z masła orzechowego, posypujemy orzechami.

KANAPKA Z TWAROŻKIEM ORAZ RZODKIEWKĄ – 400 KCL

2 kromki chleba na zakwasie lub żytniego

¾ kostki półtłustego twarogu 150g

Łyżka otrębów owsianych

4 łyżki jogurtu naturalnego 2%

2 rzodkiewki

3 łyżki posiekanego szczypiorku

Do smaku sól i pieprz

Twaróg rozdrabiamy widelcem, dodajemy jogurt, następnie otręby i posiekany szczypiorek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Pieczywo smarujemy otrzymanym twarożkiem, na górę kładziemy plasterki rzodkiewki. Możesz również posiekać rzodkiewkę i dodać ją do twarożku.

Warto zadbać o zdrowe i pożywne śniadanie. Jeśli chciałybyście więcej poczytać o zdrowym żywieniu zapraszam do artykułu, dodatkowo zachęcam do zapoznania się ze zdrowymi zamiennikami, które sprawią, że Twoja kuchnia będzie fit.