OLEJ RYCYNOWY – WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE W NATURALNEJ PIELĘGNACJI

Obecnie mnóstwo kobiet wybiera i stosuje kosmetyki pochodzenia naturalnego. Wracamy do babcinych metod, które nie tylko są skuteczne, ale przede wszystkim bezpieczne. Jednym z produktów, który zasługuje na wyróżnienie jest niewątpliwie olej rycynowy. Rycyna jest jednym z najstarszych środków stosowanych w medycynie ludowej przede wszystkim jako środek przeczyszczający. Z biegiem lat okazało się, że jej zastosowanie jest wszechstronne. Olej rycynowy sprawdza się nie tylko w lecznictwie, ale również w przemyśle kosmetycznym. Poniżej dowiecie się czym jest olej rycynowy, jakie ma właściwości oraz zastosowanie w naturalnej pielęgnacji.

OLEJ RYCYNOWY – CZYM JEST?

Olej rycynowy jest substancją, którą pozyskuje się z nasion rącznika pospolitego w procesie gotowania z wodą lub na zimno. Takie działanie zezwala na powstanie skutecznego i w pełni bezpiecznego środka.

Głównym składnikiem oleju rycynowego jest gliceryd 18-węglowego kwasu rycynolowego. Składnik ten odpowiada za wyjątkowe cechy produktu.

Olej rycynowy jest bezbarwny czasem jasnożółty, posiada gęstą konsystencję i nie rozpuszcza się w wodzie. Kiedy jest chłodny ciężko jest go rozsmarować na skórze, dlatego zaleca się wcześniej go delikatnie rozgrzać (np. rozcierając w dłoniach).

OLEJ RYCYNOWY – WŁAŚCIWOŚCI

Nawilża, regeneruje, zmiękcza i wzmacnia skórę

Pobudza włosy do wzrostu

Wzmacnia paznokcie

Niweluje ból stóp i uczucie ciężkości nóg

Łagodzi bóle głowy, krzyża i brzucha

Wspomaga leczenie chorób dróg oddechowych

Łagodzi stany zapalne

Wzmacnia układ odpornościowy

Niweluje zaparcia, niestrawności i zatrucia pokarmowe

Dba o zdrowie oczu

Łagodzi podrażnienia i przyśpiesza gojenie się ran

OLEJ RYCYNOWY – ZASTOSOWANIE W NATURALNEJ PILĘGNACJI

Olej rycynowy coraz częściej jest stosowany w kosmetyce naturalnej. Jest doskonałą alternatywą dla syntetycznych i droższych substancji. Ma on wiele zastosowań, o których warto wspomnieć.

Olej rycynowy świetnie sprawdzi się w pielęgnacji:

Rzęs i brwi

Olej rycynowy można zastosować jako odżywkę do codziennej pielęgnacji rzęs i brwi. Olej sprawia, iż włoski stają się gęstsze i grubsze. Dodatkowo wspomaga ich porost, a w przypadku rzęs wydłuża je. Ponadto dzięki swoim właściwością przyciemnia kolor włosów. Olej rycynowy z powodzeniem może zastąpić hennę. Olej rycynowy nakładaj na brwi i rzęsy czystą szczoteczką do tuszu. Nie nakładaj zbyt dużej ilości, gdyż nadmiar oleju może dostać się do oczu. Najlepiej nakładać olej rycynowy na wieczór tak na ok. 30 min, następie należy spłukać go letnią wodą.

Włosów

Olej rycynowy doskonale sprawdzi się jako jeden z komponentów maski do włosów. Nie stosujcie go samodzielnie, ponieważ jest lepki i gęsty przez co ciężko się go pozbyć z włosów. Olej wspomaga porost włosów, wzmacnia je, sprawia również, że są gęstsze i lśniące. Dodatkowo pomaga zamknąć łuski włosa i zmniejsza ilość rozdwojonych końcówek. Można go zastosować w połączeniu z innymi olejkami, lub dodać jego kilka kropel do ulubionej odżywki lub maski do włosów.

Skóry

Olej rycynowy bez obaw możecie stosować podczas codziennej pielęgnacji twarzy. Możecie zrezygnować z płynu micelarnego. Specyfik należy zmieszać z innym olejkiem np. jojoba, migdałowym czy z pestek winogron. Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb Waszej cery.

Olej rycynowy sprawdzi się także przy punktowej likwidacji plam i przebarwień na skórze. Zaleca się dwa razy dziennie smarować olejem miejsca powstawania zmiany skórnej i pozostawić go do wchłonięcia. Jeśli chodzi o przebarwienia najlepiej olej rycynowy połączyć w stosunku 1:1 z sokiem z cytryny. Daje to znacznie lepsze efekty.

Olej rycynowy można stosować w miejsca, w których pojawia się twardy naskórek. Posiada on działanie zmiękczające. Należy dodać go do kremu, aby substancja lepiej się wchłonęła.

Paznokci

Olejek rycynowy możecie zastosować w formie kuracji, kiedy chcecie wzmocnić i odbudować płytkę paznokcia. Wystarczy namoczyć waciki w oleju rycynowym i owinąć nimi każdy z paznokci. Następie na dłoń nałóżcie wełnianą lub bawełnianą rękawiczkę i całość pozostawcie na ok. 2 godziny. Kurację wykonujcie nie częściej niż raz na dwa tygodnie.

Olej rycynowy ma wiele właściwości, które skutecznie i w bezpieczny sposób poprawią kondycję rzęs, brwi, włosów, skóry czy paznokci. Wysokiej jakości oleje rycynowe możecie zakupić poprzez stronę internetową sklep.brat.pl lub stacjonarnie w Rabce Zdrój przy ul. Podhalańskiej 21A. Sklep internetowy prezentuje szeroki wachlarz innych produktów, które są w pełni naturalne i wyróżniają sią wysoką jakością. Polecam zapoznać się z ofertą i zaglądać co jakiś czas na stronę, ponieważ często możecie trafić na świetne promocje!