PLACKI Z TWAROGU I CUKINI

Twarogu ciąg dalszy…tym razem w wersji placków z cukinią. Placuszki są przepyszne i szybkie w wykonaniu. Doskonałe na obiad, albo na kolację! Ja uwielbiam!

Składniki posiadałam w domu, dlatego postawiłam dzisiaj na twaróg i cukienię 🙂 Mam nadzieję, że danie Wam zasmakuje i często będzie gościło w Waszej kuchni!

Poniżej przepis, z którego wychodzi około 9 sztuk

250 g twarogu

300 g cukinii

                                                  50 g mąki kukurydzianej

                                                         jedna mała cebula

                                                     2 jajka

                                                    1 ząbek czosnku

                                                       sól do smaku

                                                 oliwa lub masło klarowane do smażenia

Jak przygotować?

Na początku należy zetrzeć cukinię na tarce i odcisnąć z nadmiaru wody, a cebulę pokroić w kosteczkę.(Ja do cukini, cebuli i czosnku wykorzystałam blender. Wszystko razem zblendowałam.)

Następnie cukienię i cebulę wkładamy do miski i dodajemy jajka, przeciśnięty przez prasę czosnek, mąkę i twaróg. Doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. 

Ostatnim etapem jest smażenie placuszków  na małym ogniu z dwóch stron i najlepiej pod przykryciem.

                                                             Życzę SMACZNEGO 🙂