POZNAJCIE DYNIE! A DOKŁADNIE JEJ WARTOŚCI ODŻYWCZE, WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I RODZAJE!

Dynia to warzywo, które może poszczycić się wieloma wartościami odżywczymi. Jest bogata w witaminy i minerały, a przy tym zawiera niewiele kalorii. Dynia jest sezonowym warzywem i kojarzy się zazwyczaj z jesienią i Halloween. Warzywo ma wiele odmian, jednak każda z nich jest bogata w witaminy i wartości odżywcze. Jej właściwości docenili już meksykańscy Indianie, którzy stosowali ja w medycynie jak i w kuchni. Przepisy na przetwory z dyni są przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Za dyniową stolicę świata uważa się Motron w stanie Illinois w USA. W Stanach Zjednoczonych dynię nie używa się jedynie w kuchni, ale przede wszystkim jest symbolem Halloween. Wydrąża się w niej oczy i usta, a w środku zapala świeczkę. Jest świetną dekoracją! W Polsce coraz częściej można zauważyć, że dynia jest również wykorzystywana w tym celu. Mimo wszystko dla mnie najważniejsze jest to, aby wykorzystać ją do przygotowania pysznych potraw.

WARTOŚCI ODŻYWCZE DYNI

W 100 gramach surowej/ugotowanej dyni znajdziemy:

Wartość energetyczna 20/26 kalorii

Białko 0,72/1 g

Tłuszcz 0,07/0,10 g

Błonnik 1,1/0,5 g

Węglowodany 4,90/6,50 g

Witamina C 4,7/ 9 mg

Ryboflawina 0,078/0,110 mg

Tiamina 0,031/0,050 mg

Niacyna 0,413/0,6 mg

Kwas foliowy 9/16 µg

Witamina A 5755/ 8513 IU

Witamina B6 0,044/0,061 mg

Witamina E 0,80/1,06 mg

Witamina K 0,8/1,1 µg

Wapń 15/21 mg

Żelazo 0,57/0,80 mg

Fosfor 30/44 mg

Magnez 9/12 mg

Sód 1/1 mg

Potas 230/340 mg

Cynk 0,23/0,32 mg

PROZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI PESTEK DYNI:

Jedzenie pestek dyni zalecana jest mężczyznom, ponieważ zawiera witaminę E, która wpływa korzystnie na płodność, oraz jakość i produkcję plemników. Pestki dyni to źródło cynku, który pomaga w problemach z prostatą i poprawia sprawność seksualną. Niedobór cynku prowadzi rozwoju wielu schorzeń oraz dolegliwości, dodatkowo zmniejsza ilość plemników i obniża płodność. Cynk zawarty w dyni jest doskonały również dla sportowców, ponieważ bierze udział w budowaniu tkanki mięśniowej.

Pesti dyni zawierają kwasy omega 3 i duże ilości fitosteroli, dzięki czemu obniżają poziom cholesterolu LDL we krwi, oraz zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Mają również działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia i chronią przed nowotworami.

Jedzenie pestek wpływa korzystanie na nastrój. Zawarty w nich potas i magnez poprawiają działanie układu nerwowego, łagodzi stany zapalne oraz bóle głowy.

Pestki pomagają również w pozbyciu się robaków z przewodu pokarmowego, oraz pomagają w leczeniu cukrzycy. Jedzenie pestek dyni wzmacnia organizm i wpływa korzystanie na pracę narządów, które są obciążone przez cukrzyce.

Nasiona dyni dodatkowo mają działanie antyseptyczne, przeciwzapalne, wspomagają układ pokarmowy oraz  odpornościowy. Mogą zapobiec rozwojowi chorób nowotworowych. Aby zadbać o swoje zdrowie i lepsze samopoczucie należy stosować zdrową i zbilansowaną dietę

Dynia pomaga również podczas odchudzania. Dostarcza błonnik pokarmowy, oczyszcza organizm z toksyn i ma właściwości odkwaszające.

RODZAJE DYNI

Dynia zwyczajna – cucarbita pepo

Dynia zwyczajna jest najpopularniejszą odmianą dyni w Polsce. Jest okrągła, czasami podłużna, ma wyrazisty pomarańczowy kolor. Miąższ jest włóknisty i zawiera białe nasiona. Skóra jest twarda, dzięki czemu można ją wykorzystać również do wykonania ozdób na Halloween.

Dynia zwyczajna jest doskonała do przygotowania przetworów, zup i sosów. Jest mało słodka i nie zalecam jej stosować do deserów.

Dynia makaronowa

Dynia makaronowa to mała japońska dynia o podłużnym kształcie. Może być koloru jasnozielonego, pomarańczowego, oraz żółtego. Po jej ugotowaniu miąższ rozpada się na włókna, które wyglądają jak makaron, stąd jej nazwa. Dynia makaronowa w Polsce nie jest znana, powszechna jest natomiast w Europie Zachodniej i Stanach Zjednoczonych.

Dynia idealnie nadaje się jako warzywne spaghetti, do sosów i placów z patelni. Nie polecam jej do deserów i zup.

Dynia Hokkaido

Dynia Hokkaido to również japońska odmiana, jest mała i ma spłaszczony kształt. Skóra dyni jest cienka i ma intensywny pomarańczowy kolor. Miąższ jest zwarty i złocisty. Ta dynia jest najpopularniejsza w Polsce i pasuje zarówno do słonych i słodkich potraw.

Dynia świetnie nadaje się do kremowych zup i pueree. Dodatkowo do ciast i słodkich wypieków.

Dynia piżmowa

Dynia piżmowa wygląda jak duża gruszka. Ma barwę jasnopomarańczową lub jasnożółtą. Skóra jest cienka i łatwo można ją obrać. Miąższ jest zwarty i mało w nim pestek.

Dynia Muscat de Provence

Dynia Muscat de Provance to inaczej dynia prowansalska lub muszkatołowa. Miąższ jest soczysty, pomarańczowy i dosyć gruby. Skóra przybiera kolory od pomarańczowo-żółtego do zielonego. Wszystko zależy od stopnia jej dojrzałości, im bardziej dojrzała tym żółciejsza. Zapach dyni jest słodki i kojarzy się z melonem.

Dynia świetnie nadaje się do przetworów, słodszych zup, puree i gnocchi.

JAKIE DYNIE WYBIERAĆ?

Najlepiej wybierać dynie ciężkie o symetrycznym kształcie. Dynie przechowujcie w chłodnym i suchym miejscu. Niektóre dynie mogą leżeć nawet kilka miesięcy. Dynię należy kroić ostrym nożem. Najpierw odcinamy wierzch dyni, a potem rozcinamy ją na pół. Następnie należy pozbyć się pestek i włóknistego miąższu. Nasiona można uprażyć.

Dynia króluje w kuchni od końca września do końca stycznia. Po jej pokrojeniu najlepiej przyrządzić ją w tym samym dniu.

GOTOWANIE DYNI

Dynie kroimy na duże kawałki, opłukujemy i umieszczamy w dużym garnku z wodą. Woda nie musi zakrywać  dyni. Garnek przykrywamy i gotujemy około 30 minut, aż zmięknie. Można ją również ugotować na parze przez około 12 minut.

PIECZENIE DYNI W PIEKARNIKU

Kroimy dynię na pół, myjemy ją w zimnej wodzie i umieszczamy na dużej blasze. Pieczemy ja w temperaturze 157 stopni C przez około godzinę.

Dynia jest warzywem, który posiada wiele wartości odżywczych i warto ją stosować w kuchni. W kolejnym poście przedstawię kilka przepisów na dynię. Pamiętajcie o tym, że zdrowe odżywianie jest bardzo ważne tak samo jak aktywność fizyczna. Zachęcam do zaglądnięcia do zakładek FIT ODŻYWIANIE, FIT KOBIETA i FIT MĘŻCZYZNA