POZNAJCIE DYNIE! A DOKŁADNIE JEJ WARTOŚCI ODŻYWCZE, WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I RODZAJE!
Dynia to warzywo, które może poszczycić się wieloma wartościami odżywczymi. Jest bogata w witaminy i minerały, a przy tym zawiera niewiele kalorii. Dynia jest sezonowym warzywem i kojarzy się zazwyczaj z jesienią i Halloween. Warzywo ma wiele odmian, jednak każda z nich jest bogata w witaminy i wartości odżywcze. Jej właściwości docenili już meksykańscy Indianie, którzy stosowali ja w medycynie jak i w kuchni. Przepisy na przetwory z dyni są przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Za dyniową stolicę świata uważa się Motron w stanie Illinois w USA. W Stanach Zjednoczonych dynię nie używa się jedynie w kuchni, ale przede wszystkim jest symbolem Halloween. Wydrąża się w niej oczy i usta, a w środku zapala świeczkę. Jest świetną dekoracją! W Polsce coraz częściej można zauważyć, że dynia jest również wykorzystywana w tym celu. Mimo wszystko dla mnie najważniejsze jest to, aby wykorzystać ją do przygotowania pysznych potraw.
WARTOŚCI ODŻYWCZE DYNI
W 100 gramach surowej/ugotowanej dyni znajdziemy:
Wartość energetyczna 20/26 kalorii
Białko 0,72/1 g
Tłuszcz 0,07/0,10 g
Błonnik 1,1/0,5 g
Węglowodany 4,90/6,50 g
Witamina C 4,7/ 9 mg
Ryboflawina 0,078/0,110 mg
Tiamina 0,031/0,050 mg
Niacyna 0,413/0,6 mg
Kwas foliowy 9/16 µg
Witamina A 5755/ 8513 IU
Witamina B6 0,044/0,061 mg
Witamina E 0,80/1,06 mg
Witamina K 0,8/1,1 µg
Wapń 15/21 mg
Żelazo 0,57/0,80 mg
Fosfor 30/44 mg
Magnez 9/12 mg
Sód 1/1 mg
Potas 230/340 mg
Cynk 0,23/0,32 mg
PROZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI PESTEK DYNI:
Jedzenie pestek dyni zalecana jest mężczyznom, ponieważ zawiera witaminę E, która wpływa korzystnie na płodność, oraz jakość i produkcję plemników. Pestki dyni to źródło cynku, który pomaga w problemach z prostatą i poprawia sprawność seksualną. Niedobór cynku prowadzi rozwoju wielu schorzeń oraz dolegliwości, dodatkowo zmniejsza ilość plemników i obniża płodność. Cynk zawarty w dyni jest doskonały również dla sportowców, ponieważ bierze udział w budowaniu tkanki mięśniowej.
Pesti dyni zawierają kwasy omega 3 i duże ilości fitosteroli, dzięki czemu obniżają poziom cholesterolu LDL we krwi, oraz zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Mają również działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia i chronią przed nowotworami.
Jedzenie pestek wpływa korzystanie na nastrój. Zawarty w nich potas i magnez poprawiają działanie układu nerwowego, łagodzi stany zapalne oraz bóle głowy.
Pestki pomagają również w pozbyciu się robaków z przewodu pokarmowego, oraz pomagają w leczeniu cukrzycy. Jedzenie pestek dyni wzmacnia organizm i wpływa korzystanie na pracę narządów, które są obciążone przez cukrzyce.
Nasiona dyni dodatkowo mają działanie antyseptyczne, przeciwzapalne, wspomagają układ pokarmowy oraz odpornościowy. Mogą zapobiec rozwojowi chorób nowotworowych. Aby zadbać o swoje zdrowie i lepsze samopoczucie należy stosować zdrową i zbilansowaną dietę.
Dynia pomaga również podczas odchudzania. Dostarcza błonnik pokarmowy, oczyszcza organizm z toksyn i ma właściwości odkwaszające.
RODZAJE DYNI
Dynia zwyczajna – cucarbita pepo
Dynia zwyczajna jest najpopularniejszą odmianą dyni w Polsce. Jest okrągła, czasami podłużna, ma wyrazisty pomarańczowy kolor. Miąższ jest włóknisty i zawiera białe nasiona. Skóra jest twarda, dzięki czemu można ją wykorzystać również do wykonania ozdób na Halloween.
Dynia zwyczajna jest doskonała do przygotowania przetworów, zup i sosów. Jest mało słodka i nie zalecam jej stosować do deserów.
Dynia makaronowa
Dynia makaronowa to mała japońska dynia o podłużnym kształcie. Może być koloru jasnozielonego, pomarańczowego, oraz żółtego. Po jej ugotowaniu miąższ rozpada się na włókna, które wyglądają jak makaron, stąd jej nazwa. Dynia makaronowa w Polsce nie jest znana, powszechna jest natomiast w Europie Zachodniej i Stanach Zjednoczonych.
Dynia idealnie nadaje się jako warzywne spaghetti, do sosów i placów z patelni. Nie polecam jej do deserów i zup.
Dynia Hokkaido
Dynia Hokkaido to również japońska odmiana, jest mała i ma spłaszczony kształt. Skóra dyni jest cienka i ma intensywny pomarańczowy kolor. Miąższ jest zwarty i złocisty. Ta dynia jest najpopularniejsza w Polsce i pasuje zarówno do słonych i słodkich potraw.
Dynia świetnie nadaje się do kremowych zup i pueree. Dodatkowo do ciast i słodkich wypieków.
Dynia piżmowa
Dynia piżmowa wygląda jak duża gruszka. Ma barwę jasnopomarańczową lub jasnożółtą. Skóra jest cienka i łatwo można ją obrać. Miąższ jest zwarty i mało w nim pestek.
Dynia Muscat de Provence
Dynia Muscat de Provance to inaczej dynia prowansalska lub muszkatołowa. Miąższ jest soczysty, pomarańczowy i dosyć gruby. Skóra przybiera kolory od pomarańczowo-żółtego do zielonego. Wszystko zależy od stopnia jej dojrzałości, im bardziej dojrzała tym żółciejsza. Zapach dyni jest słodki i kojarzy się z melonem.
Dynia świetnie nadaje się do przetworów, słodszych zup, puree i gnocchi.
JAKIE DYNIE WYBIERAĆ?
Najlepiej wybierać dynie ciężkie o symetrycznym kształcie. Dynie przechowujcie w chłodnym i suchym miejscu. Niektóre dynie mogą leżeć nawet kilka miesięcy. Dynię należy kroić ostrym nożem. Najpierw odcinamy wierzch dyni, a potem rozcinamy ją na pół. Następnie należy pozbyć się pestek i włóknistego miąższu. Nasiona można uprażyć.
Dynia króluje w kuchni od końca września do końca stycznia. Po jej pokrojeniu najlepiej przyrządzić ją w tym samym dniu.
GOTOWANIE DYNI
Dynie kroimy na duże kawałki, opłukujemy i umieszczamy w dużym garnku z wodą. Woda nie musi zakrywać dyni. Garnek przykrywamy i gotujemy około 30 minut, aż zmięknie. Można ją również ugotować na parze przez około 12 minut.
PIECZENIE DYNI W PIEKARNIKU
Kroimy dynię na pół, myjemy ją w zimnej wodzie i umieszczamy na dużej blasze. Pieczemy ja w temperaturze 157 stopni C przez około godzinę.
Dynia jest warzywem, który posiada wiele wartości odżywczych i warto ją stosować w kuchni. W kolejnym poście przedstawię kilka przepisów na dynię. Pamiętajcie o tym, że zdrowe odżywianie jest bardzo ważne tak samo jak aktywność fizyczna. Zachęcam do zaglądnięcia do zakładek FIT ODŻYWIANIE, FIT KOBIETA i FIT MĘŻCZYZNA.
Jeden komentarz do “POZNAJCIE DYNIE! A DOKŁADNIE JEJ WARTOŚCI ODŻYWCZE, WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I RODZAJE!”