SŁODYCZE … JAK SIĘ OPANOWAĆ I POSKROMIĆ CHĘĆ PODJADANIA! 7 SPOSOBÓW JAK TEGO DOKONAĆ!

Na co dzień staramy się zdrowo odżywiać i dbać o swoją formę. Jednak zdarzają nam się chwile słabości i mamy ochotę na coś słodkiego. Ja często mam takie momenty i próbuje ratować się różnymi sposobami, aby ograniczyć spożywanie cukru. Zazwyczaj jak widzę zdjęcie apetycznego deseru mam ochotę, aby zgrzeszyć. Jednak wtedy przypominam sobie o tym, że będę musiała ten deser odpokutować podczas treningu. To mnie przekonuje, ale nie do końca. Od zawsze mam słabość do tego co słodkie i nigdy nie wyobrażałam sobie popołudniowej kawy bez kawałka pysznego ciastka. Na szczęście mam już to za sobą i sięgam po słodycze okazjonalnie. Pewnie zastanawiacie się jak mi się udało? 🙂

 

Często mamy wrażenie, że ograniczenie słodyczy to wyzwanie ponad nasze siły, jednak wcale tak być nie musi!  Tak naprawdę wystarczy zastosować kilka sztuczek, które opiszę poniżej. Zanim jednak to zrobię warto dowiedzieć się o kilku faktach na temat słodyczy.

Dlaczego powinniśmy ograniczyć jedzenie słodyczy?

Powodów, aby ograniczyć spożywanie słodyczy jest wiele. Uważam, że jednym z najważniejszych jest nasze zdrowie! Warto ograniczyć spożywanie cukru, który występuje niemal wszędzie, a w szczególności w słodyczach. W słodyczach występuje w formie syropu glukozowo-fruktozowym. Cukier spożywany w nadmiernej formie osłabia układ odpornościowy, jest przyczyną otyłości, próchnicy i przyczynia się do rozwoju pasożytów.

Jedzenie słodyczy prowadzi do nadwagi i otyłości. Dodatkowo węglowodany w dużej ilości zakłócają gospodarkę hormonalną oraz przyczyniają do rozwoju cukrzycy typu II. Słodycze uwielbia każdy, można je jeść na śniadanie choćby w postaci kremów czekoladowych, rogalików maślanych, drożdżówek czy dżemów, również na obiad coś by się znalazło i kolację. Słodyczce są obecne wszędzie i często po nie sięgamy kiedy między innymi nie mamy czasu przygotować pożywnego posiłku.

Słodycze w dużych ilościach wpływają niekorzystnie na system hormonalny, który reguluje gospodarkę glukozy we krwi. Może spowodować powstawanie insulinooporności, która prowadzi do cukrzycy typu II.

Cukry, które znajdują się w słodyczach powodują, że organizm jest zaspokojony i nie chce wtedy się jeść  żadnych innych posiłków, które są bogate w niezbędne składniki odżywcze, które są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Cukry zawarte w słodyczach to wróg zdrowych zębów, ponieważ powoduje próchnicę. Cukry przylepiają się do zębów, są pożywką dla bakterii, które produkują kawas mlekowy. Kawas mlekowy niszczy szkliwo.

Dodatkowo kwasy tłuszczowe trans, tłuszcze, kwasy nasycone, które znajdują się w słodyczach podnoszą cholesterol i sprzyjają rozwojowi chorób serca i miażdżycy.

Dlaczego sięgamy po słodycze?

Naukowcy ustalili, że ludzie często spożywają słodycze, ponieważ:

Odczuwają senność i chcą podnieść cukier we krwi, aby się pobudzić

Są tak uwarunkowani genetycznie, ponieważ ich przodkowie tak smakowali pożywienie, to co było słodkie nadawało się do jedzenia.

Mają chandrę, poprawiają sobie słodyczami samopoczucie, ponieważ stymulują wytwarzanie serotoniny, czyli hormonu szczęścia.

Zdrowe słodycze, czy istnieją?

Hmm… w zasadzie nie ma czegoś takiego jak zdrowe słodycze. Jednak występują takie, które najmniej szkodzą zdrowiu a ich spożywanie ma pewien korzystny wpływ na organizm. Do takiego typu słodyczy należy czekolada. Produkuje się ją z miazgi kakaowej, cukru, tłuszczu kakaowego, oraz dodatków takich jak: orzechy, kawa i wanilia.

Wartość kaloryczna w 100 g czekolady wynosi:

Tabliczka czekolady mlecznej to 549 kcl

Tabliczka czekolady z nadzieniem to 450 kcl

Tabliczka czekolady śmietankowej z orzechami to 585 kcl

Tabliczka gorzkiej czekolady to 554 kcl

Oprócz kalorii czekolada zawiera potas, żelazo, magnez i wapń. Warto ją mieć przy sobie podczas długich wycieczek i sięgnąć  kiedy zaczyna nam brakować siły i energii. Dietetycy dopuszczają w diecie słodycze najczęściej w formie czekolady. Można sobie na nią pozwolić od czasu do czasu, w szczególności wtedy kiedy pijemy dużo kawy. Kawa wypłukuje z organizmu potas i magnez, a czekolada doskonale uzupełnia te składniki. Jednak sama czekolada nie jest w stanie zmniejszyć naszego apetytu na słodycze, dlatego warto pomyśleć o domowych substytutach.

Jak ograniczyć spożywanie słodyczy?

Aby poskromić swój apetyt na słodycze można zastosować poniższe metody, które u mnie się sprawdzają:

Po pierwsze!

Warto wprowadzić w życie zbilansowaną dietę, w której znajdzie się wiele błonnika i węglowodanów złożonych, owoców, warzyw i innych produktów o niskim indeksie glikemicznym. Dzięki takiej diecie Wasz apetyt na słodycze znacznie się zmniejszy. Dodatkowo będąc na diecie Wasza głowa przestaje myśleć o czymś słodkim, ponieważ doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że to zabronione. Jeśli zastanawiacie się nad zdrowymi dietami warto o nich poczytać.

Po drugie!

Dobrym rozwiązaniem jest wprowadzenie nawyku regularnego jedzenia. Częste spożywanie niedużych porcji oraz wypijanie dużej ilości wody hamuje nadmierny apetyt i pomaga zniwelować napady głodu. Podczas takich napadów głody najczęściej sięgamy po słodycze.

Po trzecie!

Należy pozbyć się wszelkich zapasów słodyczy z domu. Powinno się również zrezygnować z ich kupowania bez potrzeby. Jeśli nie ma w naszym zasięgu wzroku nic słodkiego to nie mamy na nie ochoty. Dodatkowo łatwiej nam uniknąć pokus.

Po czwarte!

Warto chodzić na zakupy z listą. Jeśli przygotujemy listę zakupów wpisujemy na nią tylko i wyłączenie niezbędne produkty, które są potrzebne do przygotowania posiłków. Batony czy ciastka nie są wymagane, aby ugotować na przykład zupę, dlatego nie wpisujemy ich na listę, dzięki czemu omijamy dział ze słodyczami.

Po piąte!

Można wprowadzić zdrowe zamienniki cukru, które możemy używać podczas przygotowania domowych słodkości, które są zdrowsze od tych ze sklepu. Przyrządzanie domowych słodkości daje nam pełną kontrolę nad tym, co znajduje się  w ich recepturze. Zdrowszą alternatywą cukru będzie na przykład stewia czy ksylitol.

Po szóste!

Jeść więcej owoców! W owocach znajduje się cukier i uważam, ze są najzdrowszym zamiennikiem słodyczy. Doskonale sprawdzają się w chwilach słabości i warto po nie sięgnąć! Większość dietetyków zaleca, aby jeść mniej owoców i zastępować je warzywami. Tak naprawdę wszystko zależy od naszego stanu zdrowia oraz indywidualnych potrzeb.

Po siódme!

Należy po prostu zachować zdrowy rozsądek! Od czasu do czasu można sobie pozwolić na coś słodkiego. Jednak nie zagryzajmy smutków słodyczami i w chwilach słabości lepiej sięgnąć po owoc, wypić szklankę wody lub pójść na spacer.

Ja sama staram się ograniczać słodycze. Naprawdę można to zrobić bezboleśnie. Wszystko jest w naszej głowie i sami decydujemy o tym, czy potrafimy zapanować nad słabościami. Wystarczy chcieć! 🙂

A wy jak macie jakieś sprawdzone sposoby na to, aby ograniczyć spożywanie słodyczy?

Zapraszam również do odwiedzenia kategorii z przepisami z fit słodycze, które możecie przetestować:

Torcik z ciasteczkami czekoladowymi ala oreo

Babeczki ze szpinakiem i słonecznikiem

Mazurek w wersji fit