SPRAWDZONE PRZEPISY NA WAKACYJNE ZUPY!

Letnie zupy zazwyczaj zawierają aromatyczne i świeże warzywa. Wypełniają one doskonale żołądek, uzupełniają witaminy i mikroelementy. Nie obciążają przewodu pokarmowego i są pyszne! Poznajcie przepisy na wakacyjne zupy!

Lato to sezon na zupy i sałatki. Letnie zupy zawierają różne warzywa, takie jak pomidory, ogórki, zielona fasola, cebula i papryka. Dodatkowo są także dobrym sposobem na wykorzystanie resztek warzyw i ziół z ogrodu lub lokalnego rynku.

Zupy są doskonałym sposobem, aby uzyskać dzienną dawkę witamin i minerałów poprzez pyszny posiłek, dlatego ważne jest, aby włączyć je do swojej diety.

PRZEPISY NA WAKACYJNE ZUPY

Zupa szczawiowa

Składniki:

  • 1 kg szczawiu
  • 50 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 4 żółtka
  • 2 ziemniaki
  • 150 ml śmietany 30% lub 36%
  • Sól, pieprz, cukier do smaku
  • 4 jajka na twardo

Jak przygotować?

Obieramy ziemniaki i kroimy w kostki. Gotujemy bulion, dodajemy ziemniaki i gotujemy 15 minut.

Szczaw płuczemy i siekamy na drobno. Obieramy ząbki czosnki i przeciskamy przez prasę.

W szerokim rondu lub na głębokiej patelni roztapiamy masło, podduszamy czosnek i dodajemy szczaw. Następnie całość blendujemy.

Przetarty szczaw dodajemy do bulionu z ziemniakami i doprowadzamy do wrzenia.

Kolejno mieszamy żółtka ze śmietaną, wlewamy do zupy i miksujemy.

Całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem jeśli jest taka konieczność.

Zupę podajemy z jajkiem na twardo.

Zupa z zielonych ogórków

Składniki:

  • 500 g ogórków gruntowych zielonych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g ryży
  • 1 łyżka oleju
  • 100 ml śmietany
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • ½ pęczka koperku

Jak przygotować?

W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Całość szklimy.

Następnie dodajemy pokrojone ogórki (nie obieramy ich ze skórki). Smażymy przez ok. 3 minuty.

Dodajemy suchy ryż, smażymy go, aż stanie się szklisty.

Wlewamy bulion, doprowadzamy do września i gotujemy zupę przez 15 minut.

Następnie miksujemy wszystko na gładki krem, dodajemy śmietanę i koperek.

Zupę podajemy z grzankami.

Zupa z młodych buraków

Składniki:

  • 30 dkg cielęciny z kością
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 5 dkg selera
  • 4 dkg pora
  • 1 szklanka kwasu z buraków
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Śmietana 18%
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 7 ziaren pieprzu
  • Szczypta cukru
  • Sól do smaku
  • 1,5 łyżki posiekanego koperku

Jak przygotować?

Mięso wkładamy do garnka i zalewamy go 1,5 l zimniej wody. Solimy i gotujemy.

Do wrzącego bulionu wrzucamy warzywa i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.

Po 45 minutach dodajemy pieprz. Wywar przecedzamy.

Botwinkę starannie myjemy i kroimy na kawałki wraz z łodyżkami i liśćmi. Wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy przez 10 minut.

Całość zakwaszamy sokiem z cytryny, kolejno wlewamy kwas z buraków i doprawiamy solą i pieprzem.

Do kubeczka wsypujemy łyżkę mąki, szczyptę soli, dolewamy zimnej wody i mieszamy. Wlewamy zawartość kubka do garnka, mieszamy i zagotowujemy.

Zupę podajemy na talerzu, dodajemy śmietanę i posikany koperek.

Zupę można podać z ugotowanymi jajkami na twardo lub młodymi ziemniakami.

Zupa kapuściana

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • ½ główki niedużej kapusty
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 1/3 szklanki ryżu
  • 2 litry bulionu lub wody
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • Przyprawy: 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 płaskie łyżki słodkiej papryki, łyżeczka cukru, płaska łyżka soli, pół łyżeczki pieprzu

Jak przygotować?

Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy mięso mielone oraz przyprawy: sól, pieprz i paprykę. Całość mieszamy i smażymy przez ok. 7 minut. Następnie ostawimy na bok.

Do garnka wlewamy łyżkę oliwy lub oleju i podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. Podsmażamy, aż do jej zeszklenia. W międzyczasie obieramy marchewkę, którą dodajemy do cebuli. Szatkujemy ok. 700g kapusty i dodajemy do garnka. Doprawiamy zielem angielskim i liśćmi laurowymi.

Do garnka wlewamy dwa litry buliony lub wody, przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy puszkę pomidorków, suchy ryż i cukier. Gotujemy kolejne 15 minut.

Dodajemy koncentrat pomidorowy i mięso. Mieszamy i doprawiamy jeśli jest taka konieczność.

Zupę podajemy ze świeżym pieczywem.

Zupa koperkowa z kaszą

Składniki:

  • 1,5l bulionu warzywnego
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 250 g włoszczyzny
  • 2-4 ziemniaki
  • 2 czubate łyżki posiekanego koperku
  • Do smaku: sól i pieprz

Jak przygotować?

Obieramy ziemniaki i włoszczyznę, kroimy w kostkę

Gotujemy bulion i dodajemy kaszę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 15 minut

Następnie dodajemy ziemniaki i młode warzywa. Gotujemy przez 15 minut (do momentu, aż warzywa będą ugotowane)

Na koniec dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem

Zupę podajemy z chlebem

Może Cię zainteresować:

Kilka pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie dla zapracowanych

Co jeść a czego unikać, aby mieć płaski brzuch

Przepisy na dietetyczne lody