SPRAWDZONE PRZEPISY NA WAKACYJNE ZUPY!
Letnie zupy zazwyczaj zawierają aromatyczne i świeże warzywa. Wypełniają one doskonale żołądek, uzupełniają witaminy i mikroelementy. Nie obciążają przewodu pokarmowego i są pyszne! Poznajcie przepisy na wakacyjne zupy!
Lato to sezon na zupy i sałatki. Letnie zupy zawierają różne warzywa, takie jak pomidory, ogórki, zielona fasola, cebula i papryka. Dodatkowo są także dobrym sposobem na wykorzystanie resztek warzyw i ziół z ogrodu lub lokalnego rynku.
Zupy są doskonałym sposobem, aby uzyskać dzienną dawkę witamin i minerałów poprzez pyszny posiłek, dlatego ważne jest, aby włączyć je do swojej diety.

SPIS TREŚCI
PRZEPISY NA WAKACYJNE ZUPY
Zupa szczawiowa
Składniki:
- 1 kg szczawiu
- 50 g masła
- 3 ząbki czosnku
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 4 żółtka
- 2 ziemniaki
- 150 ml śmietany 30% lub 36%
- Sól, pieprz, cukier do smaku
- 4 jajka na twardo
Jak przygotować?
Obieramy ziemniaki i kroimy w kostki. Gotujemy bulion, dodajemy ziemniaki i gotujemy 15 minut.
Szczaw płuczemy i siekamy na drobno. Obieramy ząbki czosnki i przeciskamy przez prasę.
W szerokim rondu lub na głębokiej patelni roztapiamy masło, podduszamy czosnek i dodajemy szczaw. Następnie całość blendujemy.
Przetarty szczaw dodajemy do bulionu z ziemniakami i doprowadzamy do wrzenia.
Kolejno mieszamy żółtka ze śmietaną, wlewamy do zupy i miksujemy.
Całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem jeśli jest taka konieczność.
Zupę podajemy z jajkiem na twardo.

Zupa z zielonych ogórków
Składniki:
- 500 g ogórków gruntowych zielonych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 80 g ryży
- 1 łyżka oleju
- 100 ml śmietany
- 750 ml bulionu warzywnego
- ½ pęczka koperku
Jak przygotować?
W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Całość szklimy.
Następnie dodajemy pokrojone ogórki (nie obieramy ich ze skórki). Smażymy przez ok. 3 minuty.
Dodajemy suchy ryż, smażymy go, aż stanie się szklisty.
Wlewamy bulion, doprowadzamy do września i gotujemy zupę przez 15 minut.
Następnie miksujemy wszystko na gładki krem, dodajemy śmietanę i koperek.
Zupę podajemy z grzankami.

Zupa z młodych buraków
Składniki:
- 30 dkg cielęciny z kością
- 2 pęczki botwinki
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 5 dkg selera
- 4 dkg pora
- 1 szklanka kwasu z buraków
- 1 łyżka mąki pszennej
- Śmietana 18%
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 7 ziaren pieprzu
- Szczypta cukru
- Sól do smaku
- 1,5 łyżki posiekanego koperku
Jak przygotować?
Mięso wkładamy do garnka i zalewamy go 1,5 l zimniej wody. Solimy i gotujemy.
Do wrzącego bulionu wrzucamy warzywa i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
Po 45 minutach dodajemy pieprz. Wywar przecedzamy.
Botwinkę starannie myjemy i kroimy na kawałki wraz z łodyżkami i liśćmi. Wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy przez 10 minut.
Całość zakwaszamy sokiem z cytryny, kolejno wlewamy kwas z buraków i doprawiamy solą i pieprzem.
Do kubeczka wsypujemy łyżkę mąki, szczyptę soli, dolewamy zimnej wody i mieszamy. Wlewamy zawartość kubka do garnka, mieszamy i zagotowujemy.
Zupę podajemy na talerzu, dodajemy śmietanę i posikany koperek.
Zupę można podać z ugotowanymi jajkami na twardo lub młodymi ziemniakami.

Zupa kapuściana
Składniki:
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- ½ główki niedużej kapusty
- 3 średnie marchewki
- 2 średnie cebule
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 1/3 szklanki ryżu
- 2 litry bulionu lub wody
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Przyprawy: 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 płaskie łyżki słodkiej papryki, łyżeczka cukru, płaska łyżka soli, pół łyżeczki pieprzu
Jak przygotować?
Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy mięso mielone oraz przyprawy: sól, pieprz i paprykę. Całość mieszamy i smażymy przez ok. 7 minut. Następnie ostawimy na bok.
Do garnka wlewamy łyżkę oliwy lub oleju i podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. Podsmażamy, aż do jej zeszklenia. W międzyczasie obieramy marchewkę, którą dodajemy do cebuli. Szatkujemy ok. 700g kapusty i dodajemy do garnka. Doprawiamy zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
Do garnka wlewamy dwa litry buliony lub wody, przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy puszkę pomidorków, suchy ryż i cukier. Gotujemy kolejne 15 minut.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i mięso. Mieszamy i doprawiamy jeśli jest taka konieczność.
Zupę podajemy ze świeżym pieczywem.

Zupa koperkowa z kaszą
Składniki:
- 1,5l bulionu warzywnego
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 250 g włoszczyzny
- 2-4 ziemniaki
- 2 czubate łyżki posiekanego koperku
- Do smaku: sól i pieprz
Jak przygotować?
Obieramy ziemniaki i włoszczyznę, kroimy w kostkę
Gotujemy bulion i dodajemy kaszę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 15 minut
Następnie dodajemy ziemniaki i młode warzywa. Gotujemy przez 15 minut (do momentu, aż warzywa będą ugotowane)
Na koniec dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem
Zupę podajemy z chlebem

Może Cię zainteresować:
Kilka pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie dla zapracowanych