TORCIK Z CIASTECZKAMI CZEKOLADOWYMI a’la OREO!
Uwielbiam słodycze, dlatego nie wyobrażałam sobie innego rozpoczęcia kategorii fit przepisy niż wrzucenie Wam przepisu na torcik z ciasteczkami czekoladowymi a’la oreo 🙂
Torcik przygotowałam na spotkanie z przyjaciółmi, którzy mieli ocenić smak i wygląda mojego wytworu. Muszę przyznać, że torcik zrobił furorę i smakował każdemu bez wyjątku, mimo że nie każdy z nich prowadzi zdrowy tryb życia i zazwyczaj unika słowa fit w posiłkach 😛
Zakup na torcik wykonałam w LIDLU. Akurat była sobota 🙂
Ciasto jest połączeniem niskokalorycznego kremu, z pysznym spodem z daktyli i dodatkiem ciasteczek czekoladowych i orzechów na górze. Ciasteczka już nie są fit… ale idealnie dopełniają smak tortu. Torcik jest pyszny i bez żadnych oporów można się nim zajadać jak najdzie nas ochota na coś słodkiego.
Poniżej przepis na bazie lidlowskich produktów:
Twaróg chudy 500g
Jogurt grecki 200g
Ksylitol 180g
Mąka orkiszowa (grano mąka BIO) 150g
Olej kokosowy (BIO) 75g
daktyle suszone 75g
masło orzechowe (Sante) 50g
żółtka jaj 2 szt
żelatyna 4 łyżki
kakao 1 łyżka
woda 50 ml
aromat waniliowy
ciasteczka kakaowe NEO
orzechy włoskie
Jak przygotować?
Mąkę należy wsypać do miski, dodajemy olej kokosowy i mieszamy (albo malakserem, albo siłą własnych rąk – jak ja to zrobiłam :)). Następnie dodajemy kakao, żółtka jaj i ksylitol 30g. Ponownie wszystko mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Tutaj musiałam użyć dużo siły, ale się udało… ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na pół godziny.
Blendujemy twaróg i jogurt naturalny, następnie dodajemy ksylitolu 150g i aromat waniliowy. Kolejny krok to rozpuszczenie 2 łyżek żelatyny z 2 łyżkami gorącej wody i mieszamy. Dodajemy do masy twarogowo-jogurtowej i jeszcze raz blendujemy.
Do garnka wlewamy szklankę wody i gotujemy. Do gotującej się wody wrzucamy daktyle i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Daktyle odsączamy i odstawiamy, aż do ostygnięcia. Do daktyli dodajemy łyżkę żelatyny rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody i masło orzechowe. Blendujemy, aż do połączenia się składników.
Ciasto wyciągamy z lodówki i wkładamy na tortownicę. Pieczemy w 160 stopniach przez 15 minut. Następnie studzimy. Na ostudzony spód wykładamy karmel z daktyli oraz masła orzechowego. Całość wsadzamy do lodówki na ok godzinę. Następnie na górę wykładamy masę twarogowo-jogurtową i ponownie chowamy do lodówki. Po zastygnięciu około godziny dekorujemy ciasto orzechami i ciasteczkami. Ponownie chowamy do lodówki i delektujemy się ciastem po przyjściu gości, albo w samotności 🙂
Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało!