UKŁAD ODPORNOŚCIOWY A ODŻYWANIE. CO JEŚĆ, ABY WZMOCNIĆ ODPORNOŚĆ?

Układ odpornościowy to bariera ochronna organizmu, która chroni przed szkodliwymi czynnikami wewnętrznym i zewnętrznymi. Najbardziej narażonym układem na wnikanie drobnoustrojów do wnętrza organizmu jest układ pokarmowy, dlatego należy go chronić. Na odporność wpływają różne czynniki takie jak wiek, kondycja organizmu, uwarunkowania genetyczne, stres czy aktywność fizyczna. Bardzo istotne jest to, aby właściwie się odżywiać i zadbać o to, aby w diecie nie zabrało takich składników jak kwasy tłuszczowe, minerały, przeciwutleniacze czy witaminy.

Na układ immunologiczny wpływają różne czynniki, które nie zawsze mają związek z ogólnym stanem organizmu i jego kondycją. Nazywa się je immunomodulatorami, dotyczą głównie: olejków eterycznych, leków, ksenobioryków, żywności, promieniowania elektromagnetycznego i jonizującego.

Immunomodelatory mają na celu przywrócić właściwe funkcje układu immunologicznego. Dodatkowo regulują i stymulują system odpornościowy przy zastosowaniu powyższych substancji. Moją postać farmaceutyków jak i produktów naturalnych. Wśród naturalnych możemy wymienić: propolis, czosnek, żeń szeń, miód, olej z wątroby rekina grenlandzkiego, jeżówkę purpurową, czy laktoferynę.

JAKA JEST ROLA I JAKIE SĄ RODZAJE ODPORNOŚCI?

Układ odpornościowy ma utrzymać równowagę organizmu, który jest zagrożony niebezpiecznymi czynnikami. Jego rolą jest przede wszystkim ochrona organizmu przed zakażeniem, rozpoznaniem zagrożenia i jego eliminacji.

Wyróżnia się dwa rodzaje odporności:

Wrodzona

Składa się na nią skóra, błony śluzowe czy też mechanizmy obronne. Odporność wrodzona jest uwarunkowana genetycznie, jej działanie nie jest zbyt precyzyjne jednak czas reakcji jest szybki. Uniemożliwia ona bakteriom, wirusom i innym patogenom wnikniecie do organizmu oraz je unieszkodliwia zanim wyrządzą spustoszenie.

Nabyta

Jest to linia obrony, która aktywuje się jeśli odporność wrodzona nie radzi sobie z zagrożeniem. Ewoluuje ona przez całe życie. Działa ona wybiórczo na konkretne czynniki chorobotwórcze, jest ona wymierzona w konkretny patogen. Aby zaczęła ona działać potrzeba czasu. Dodatkowo kiedy organizm produkuje przeciwciała zachodzi zjawisko pamięci immunologicznej, dzięki czemu podczas ponownego ataku organizm od razu sobie radzi z zagrożeniem.

Odporność zaczyna się już kształtować w życiu płodowym, pełna dojrzałość uzyskuje w 12 roku życia.

DIETA WZMACNIAJACA UKŁAD IMMUNIOGICZNY

Ważne jest to, aby zadbać o właściwą dietę, ponieważ odpowiednie odżywania wpływa znacząco na układ odpornościowy. Składniki odżywcze działają na funkcjonowanie błony śluzowej jelit, czy też aktywność komórek obronnych organizmu. Dieta wzmacniająca organizm powinna zawierać takie składniki jak kwasy tłuszczowe, składniki mineralne, witaminy i przeciwutleniacze.

Wzbogaćcie swoją dietę o takie składniki jak:

Kwasy tłuszczowe

Ważną rolę odgrywają kwasy omega 3 i omega 6, które znajdziecie w:

Ryby tłuste: tuńczyk, łosoś, śledź, makrela, halibut, sardynki

Oleje roślinne: rzepakowy, lniany, arachidowy

Orzechy: migdały, włoskie

Witamina A

Mleko

Jajka

Marchew

Sery dojrzewające

Natka pietruszki

Papryka czerwona

Morele

brzoskwinie

Witamina E

orzechy: migdały, laskowe i włoskie

oleje: z nasion słonecznika, zarodków pszenicy, kukurydziany, sojowy

Witamina D

Ryby: śledź, makrela, łosoś

Oleje rybne

Selen

Ryby

Owoce morza

Mleko

Pomidory

Produkty zbożowe

Czosnek

Drożdże

Kukurydza

Cynk

Mięso

Sery podpuszczkowe

Produkty zbożowe

Soczewica

Fasola

Owoce morza

Żelazo

Mięso

Podroby

Produkty zbożowe

Suche nasiona strączkowe

Natka pietruszki

Flawonoidy

Czosnek

Cebula

Kapusta czerwona

Brokuły

Papryka czerwona

Pomidor

Burak ćwikłowy

Porzeczki

Maliny

Truskawki

Bez czarny

Aronia

Dzika róża

Zielona herbata

Kakao

Winogrona

Probiotyki

Kefir

Mleko

jogurt

DBAJ O SWOJĄ ODPORNOŚĆ!

Ważne jest to, aby zadbać o swój układ immunologiczny, oraz wspierać jego właściwe funkcjonowanie. Kieruj się zasadami prawidłowego żywienia. Spożywaj dużą ilość warzyw, produktów zbożowych, orzechów i dobrej jakości olejów. Nie zapominaj również o aktywności fizycznej, która wpływa na układ immunologiczny. Pamiętaj również o tym, aby się wysypiać!

Może Cię zainteresować:

FIT ODŻYWIANIE

FIT KOBIETA – ĆWICZENIA

FIT MĘŻCZYZNA – ĆWICZENIA